• De webwinkel voor smart home in Nederland
  • Meer dan 1.000.000 tevreden klanten
  • Alle producten zijn zorgvuldig door tink getest

Alle producten zijn zorgvuldig door tink getest

Slimme stekkers

Je conventionele apparaten als onderdeel van je smart home

Met smart plugs, oftewel slimme stekkers, kun je je huis slim en energiezuinig maken zonder veel moeite. Je transformeert je conventionele producten met stroomaansluiting tot producten met smart home functies. Zo kun je ze vervolgens zelfs laten samenwerken binnen een smart home ecosysteem. Gebruik je smartphone of een spraakopdracht om het stroomverbruik van je apparaten te regelen en geld te besparen.

Slimme stekkers

Slimme stekkers kunnen eigenlijk niet ontbreken in je smart home. De compacte apparaten helpen gemakkelijk en flexibel je smart home uit te breiden. Voordat je besluit één of meerdere slimme stekkers aan te schaffen, is het verstandig rekening te houden met de volgende factoren.

Aansluiting

Bedenk vooraf waar je een slimme stekker wilt plaatsen. Afmetingen kunnen verschillen en soms neemt een slimme stekker meerdere stopcontacten in beslag.

Connectiviteit

Slimme stekkers maken gebruik van verschillende soorten verbinding met ieder zijn eigen voordelen. Communicatie kan verlopen via wifi, Bluetooth, ZigBee of Thread verbinding.

Compatibiliteit

Het verbinden van slimme stekkers met andere producten in je smart home kan vele voordelen opleveren. Dit werkt echter alleen als beide communiceren via hetzelfde smart home systeem.

slimme stekker koffiezetapparaat

Moeilijk kiezen hè? Bekijk hier onze vergelijking van de topmodellen!

Bekijk hier

Wat is een slimme stekker?

Smart plugs in je smart home

Een essentieel aspect van een slimme stekker is het transformeren van een conventioneel apparaat naar een slim apparaat. Dit geldt met name voor apparaten die geen smart home-functionaliteit hebben en niet via een app kunnen worden bediend, maar uitsluitend handmatig kunnen worden gebruikt. Een slimme stekker, ook bekend als een smart plug, fungeert als een tussenstekker die in het stopcontact wordt gestoken. Vervolgens kan je het elektronische apparaat in de slimme stekker pluggen om het te voorzien van slimme functionaliteit.

Functionaliteit

Met behulp van een app kun je de elektronische apparaten die zijn aangesloten op je slimme stekkers bedienen. Deze slimme stekkers zijn uitgerust met slimme functies die het mogelijk maken om je apparaten op afstand te beheren. Er zijn verschillende soorten slimme stekkers beschikbaar, zowel voor binnen als buiten, met diverse verbindingsopties zoals wifi, Bluetooth of Zigbee. De meeste slimme stekkers helpen je bij het besparen van energie en bieden ook de mogelijkheid om je stroomverbruik te meten.

De functies van een slimme stekker

Smart home transformatie

Een slimme stekker biedt de mogelijkheid om elektrische apparaten aan te sluiten. Door de bediening van de slimme stekker kun je het aangesloten apparaat transformeren tot een onderdeel van je smart home.

Aanwezigheidssimulatie

Met behulp van aanwezigheidssimulaties kan een slimme stekker zorgen voor het creëren van een bewoonde indruk, zelfs wanneer je niet thuis. Een voorbeeld hiervan is het inschakelen van verlichting. Door deze functie te benutten, verklein je het risico op inbraken. Dit is echter alleen mogelijk met modellen die op afstand bediend kunnen worden.

Geofencing

Met behulp van geofencing kun je de locatie van je smartphone continu laten meten, zodat bepaalde apparaten automatisch worden ingeschakeld wanneer je in de buurt van je huis komt. Op dezelfde manier kunnen deze apparaten worden uitgeschakeld wanneer je het huis verlaat. Dit is echter ook alleen mogelijk met modellen die op afstand bediend kunnen worden.

Energie besparen

Via de app kan bij sommige smart plug modellen het stroomverbruik worden bijgehouden waardoor je gericht energie kunt besparen, bijvoorbeeld door het automatisch laten in- en uitschakelen van apparatuur.

Slimme bediening via app of voice control

Met behulp van een smartphone-app kun je eenvoudig de aangesloten apparaten bedienen. Bovendien is het mogelijk om spraakbediening te gebruiken via een compatibele spraakassistent. Een handige tip is om een slimme speaker te gebruiken, waarmee je handsfree spraakbediening kunt gebruiken voor je apparaten.

Tijdschema’s en scenario’s

Met functies zoals het instellen van tijdschema's en scenario's kan energie worden bespaard. Je kunt precies bepalen op welke tijdstippen je apparatuur wilt in- of uitschakelen. Daarnaast kunnen scenario's worden gebruikt om de in- of uitschakeling van apparaten te activeren op basis van interactie met andere smart home producten.

Resultaten weergeven