Met zonnepanelen wek je je eigen, duurzame stroom op. Of het nu op het balkon of het terras, in de tuin of op het dak is - met verschillende montagemogelijkheden vind je de ideale plek voor je eigen kleine, groene stroomvoorziening. Het enige wat je nodig hebt is een elektriciteitsmeter met terugloopblokkering of een elektriciteitscentrale om de elektriciteit op te slaan.
Zonnepanelen voor je dak worden op je woning geïnstalleerd en zetten zonne-energie om in elektriciteit, waardoor je je eigen duurzame energie kunt opwekken en je energiekosten kunt verlagen.
Voor je balkon
Speciaal ontworpen voor mensen zonder geschikt dak, kunnen zonnepanelen voor je balkon op je balkon of terras worden geplaatst, waardoor je toch gebruik kunt maken van zonne-energie en je eigen elektriciteit kunt opwekken.
Mobiele zonnepanelen
Mobiele zonnepanelen zijn ideaal voor onderweg. Ze bieden flexibiliteit doordat je ze kunt gebruiken tijdens kamperen, festivals of andere buiten-activiteiten om je elektronische apparaten op te laden met behulp van zonne-energie.
De voordelen van zonnepanelen
Directe verlaging van je energierekening
Met zonnepanelen wek je je eigen groene stroom op. Op zonnige dagen kun je bijvoorbeeld je wasmachine laten draaien op de stroom van je zonnepanelen, waardoor je geen elektriciteit van de leverancier hoeft te gebruiken en bespaart op je energierekening. Na een gemiddelde terugverdientijd van 7 tot 8 jaar, is alles wat je bespaart pure winst.
Lange levensduur
De levensduur van zonnepanelen bedraagt gemiddeld 25 jaar. Vaak gaan zonnepanelen nog langer mee. Dit maakt zonnepanelen een goede en duurzame investering, waar je lang plezier van hebt.
Teruggave van btw
Bij de aanschaf van zonnepanelen kun je de btw terugvragen bij de Belastingdienst. Dit komt neer op een korting van 21 procent op de kosten van de panelen, zonder dat je hier zelf veel voor hoeft te doen.
Opwekken van groene stroom
Zonnepanelen maken gebruik van de zon als natuurlijke energiebron, waardoor de stroom die je opwekt echt groen en duurzaam is. Hiermee lever je een bijdrage aan het milieu en draag je bij aan een beter klimaat.
Verbetering van het energielabel
Zonnepanelen dragen direct bij aan een verbetering van het energielabel van je woning. Dit kan resulteren in een hogere waarde van je huis en in sommige gevallen zelfs in rentekorting op je hypotheek, omdat steeds meer banken rentekorting geven voor woningen met een A-label.
Minimaal onderhoud
Zonnepanelen vergen over het algemeen weinig onderhoud. Het meeste vuil wordt weggespoeld door regen. Het is echter wel aan te raden om de panelen jaarlijks te reinigen en te controleren op vuil of eventuele beschadigingen om het maximale rendement te behouden.
Elk zonnepaneel bestaat uit vele afzonderlijke zonnecellen. Een zonnecel bestaat uit verschillende lagen die op elkaar zijn gestapeld. Een anti-reflectiecoating zorgt ervoor dat het zonlicht niet wordt weerkaatst. Onder deze coating bevinden zich twee lagen silicium. Boven en onder deze siliciumlagen bevinden zich metalen contacten die verbonden zijn met een kabel.
Het ontstaan van een min- en pluspool
Aan de siliciumlagen zijn verschillende atomen toegevoegd. Aan de bovenste laag is fosfor toegevoegd, waarvan de atomen één vrij elektron meer hebben dan silicium. Aan de onderste laag is boor toegevoegd, waarvan de atomen één elektron minder hebben dan silicium. Hierdoor ontstaat er een onbalans tussen de elektronen en vormt zich een spanningsverschil. De bovenste siliciumlaag wordt de pluspool, de onderste de minpool - vergelijkbaar met een batterij. In het midden bevindt zich een grenslaag.
Van zonlicht naar energie
Wanneer zonlichtdeeltjes de grenslaag raken, verplaatsen elektronen zich naar de pluspool. Hierdoor worden andere elektronen van onder naar boven geduwd en bewegen via de bovenste metalen contact, door een kabel, naar het onderste metalen contact in de onderste laag, waarna ze weer naar boven worden geduwd - er ontstaat een elektrische stroom. De opgewekte stroom gaat via de kabel naar het stopcontact en kan apparaten van stroom voorzien.
Balkonenergiecentrales
Gebruik zonnepanelen om je huishouden van energie te voorzien met een balkonenergiecentrale, bestaande uit één of meerdere zonnepanelen. Deze set bevat ook een omvormer die de door de zonnepanelen geproduceerde gelijkstroom omzet in wisselstroom en de voedingscapaciteit beperkt tot de wettelijke limiet. Je sluit de omvormer aan op een gewoon stopcontact. Via dit stopcontact wordt de zonnestroom in je elektriciteitsnetwerk gevoerd.
Zonne-energie in je eigen huishouden gebruiken
De opgewekte zonne-energie gebruik je om je huishouden van energie te voorzien, waardoor je energierekening verlaagt. De ingevoede energie wordt verrekend met je verbruik van het elektriciteitsnet. Overtollige energie wordt naar het openbare stroomnet geleid. Zo draag je met je balkonenergiecentrale actief bij aan de energietransitie.
Weinig moeite, groot voordeel
Balkonenergiecentrales bieden het grote voordeel dat ze zonder veel bureaucratische rompslomp direct via plug-and-play te gebruiken zijn. Je kunt de stekker-zonne-installaties eenvoudig zelf monteren en de registratie verloopt gemakkelijk via een online formulier. In tegenstelling tot reguliere zonnepaneleninstallaties hoef je geen aparte kosten te betalen, zoals voor een afzonderlijke elektriciteitsmeter.
NEXT by tink
Als je meer wilt weten over zonnepanelen, neem dan eens een kijkje op onze blog! Hier vind je interessante artikelen over fotovoltaïek en de verschillende type zonnepanelen.
Mobiele zonnepanelen bieden je de mogelijkheid om je elektrische apparaten te voorzien van energie, zelfs wanneer je niet in de buurt van het elektriciteitsnet bent. Kies gewoon een zonnige plek, richt de zonnemodules uit en sluit je apparaten aan op het mobiele zonnesysteem. Als je de stroom niet direct nodig hebt, kun je een powerstation aansluiten om de stroom op te slaan.
Flexible montage
De mobiele zonnemodules zijn overal mee naartoe te nemen. Ze zijn meestal erg flexibel en kunnen opgevouwen worden om het transport zo makkelijk mogelijk te maken. Sommige modellen zijn voorzien van ogen of andere bevestigingsmiddelen, zodat je de panelen bijvoorbeeld aan een rugzak of boom kunt bevestigen.
Zelfvoorzienend leven
Tijdens een kampeertrip in de wildernis moet je soms bepaalde luxe missen. Elektrische stroom is echter soms heel handig, bijvoorbeeld voor het opladen van je smartphone of een elektrische koelbox. Een mobiel zonnepaneel zorgt ervoor dat je je apparaten met zonne-energie kunt voeden, zelfs ver weg van het stroomnet.
Voorzie je apparaten onderweg van zonne-energie
Stroom ook buiten het net
Mobiele zonnemodules stellen je in staat om zonnestroom te genereren en te gebruiken - zonder stopcontact en zonder verbinding met het openbare stroomnet.
Volop kracht
De mobiele zonnepanelen zijn verkrijgbaar met verschillende nominale vermogens. Kleinere panelen zijn voldoende voor het opladen van je smartphone of een powerbank, grotere panelen kunnen zelfs een televisie van stroom voorzien.
Duurzame energie
Fotovoltaïek is een van de meest milieuvriendelijke methoden voor energieopwekking. Door gebruik te maken van duurzame energie verklein je je ecologische voetafdruk.
Ontworpen voor avontuur
Krasbestendig, robuust, duurzaam - de mobiele zonnepanelen zijn speciaal ontworpen voor gebruik onderweg. De meeste modellen zijn weerbestendig en bieden je de mogelijkheid voor een flexibele montage.
Al je vragen over zonnepanelen
Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt hangt af van verschillende factoren, zoals je energieverbruik, de beschikbare ruimte op je dak en de opbrengst van de zonnepanelen. Een professionele installateur kan een nauwkeurige berekening maken op basis van je specifieke situatie.
Zonnepanelen hebben doorgaans een levensduur van ongeveer 25 jaar. Gedurende deze periode kunnen ze nog steeds energie opwekken, maar de efficiëntie kan geleidelijk afnemen. De meeste fabrikanten bieden ook garanties op de prestaties van de panelen gedurende een bepaalde periode.
De besparingen die je kunt realiseren met zonnepanelen variëren, afhankelijk van factoren zoals de grootte van je zonnestroomsysteem, je energieverbruik en de tarieven voor elektriciteit in jouw regio. Gemiddeld genomen kan een goed ontworpen zonnestroomsysteem een aanzienlijk deel van je energiekosten dekken, waardoor je veel kunt besparing gedurende de levensduur van de zonnepanelen.
Zonnepanelen vereisen over het algemeen weinig onderhoud. Regen spoelt namelijk het meeste vuil van de panelen weg. Afhankelijk van de locatie en omgevingsfactoren kan het echter nuttig zijn om de panelen één keer per jaar te reinigen om eventuele ophoping van vuil te verwijderen en zo de levensduur van de zonnepanelen te optimaliseren.
Zonnepanelen kunnen op de meeste soorten daken worden geïnstalleerd, waaronder schuine daken, platte daken en zelfs gevels. Het is van belang dat je dak voldoende draagvermogen heeft. Op een glazen of rieten dak kan je bijvoorbeeld geen zonnepanelen laten plaatsen.
Ja, je kunt overtollige stroom opslaan door een powerstation of een speciale opslag aan de zonnepanelen te koppelen. Je kunt de stroom dan gebruiken wanneer je het nodig hebt, bijvoorbeeld 's nachts of tijdens een stroomuitval.
In principe: ja, zonnestroom is duurzamer. De duurzaamheid van zonne-energie wordt vooral bepaald door de productie en het transport. Vaak wordt voor de productie en levering van zonnepanelen een mix van verschillende energiebronnen gebruikt, waarbij afhankelijk van de productielocatie ook methoden met fossiele brandstoffen worden ingezet. De tijd die jouw balkonenergiecentrale nodig heeft om evenveel energie te produceren als er voor de productie is verbruikt, ligt afhankelijk van het zonnepaneel tussen de 8 maanden en 3 jaar. Daarna is het gebruik van de zonnestroom volledig emissievrij.
Hoeveel stroom een zonnepaneel produceert, hangt af van het nominale vermogen van het paneel. Een zonnepaneel met een nominale capaciteit van 300 watt kan onder standaardtestomstandigheden (STC) tot 300 watt stroom produceren. Deze standaardtestomstandigheden zorgen ervoor dat zonnepanelen onderling vergelijkbaar zijn. De panelen worden getest bij een bestraling van 1.000 W/m², een celtemperatuur van 25 °C en een spectrale verdeling van het licht volgens de atmosferische dikte AM van 1,5.
Gratis expertadvies
Onze smart home experts adviseren je graag over individuele smart home oplossingen
Maak nu een afspraak
Gratis verzendig en retour
Je betaalt geen verzendkosten. De bedenktijd bedraagt 14 dagen na ontvangst.
Kwaliteitsgarantie
Bij KPN en tink staat klanttevredenheid hoog in het vaandel. Wij verzekeren dat alle producten naar behoren functioneren.