Radiatorknoppen

Dankzij slimme radiatorknoppen een comfortabele temperatuur

Vooral als het buiten steeds kouder wordt, wil je dat het binnen knus en gezellig warm is. Tegelijkertijd wil je de energiekosten natuurlijk niet uit het oog verliezen. Slimme radiatorknoppen kunnen hier helpen. Ze vervangen je conventionele thermostaat en worden aan je radiatoren bevestigd. Met slimme verwarmingsknoppen kan de gewenste temperatuur op elk moment exact worden ingesteld. Door handige functies zoals geofencing kunnen ze bovendien helpen de verwarmingskosten te verlagen.

Hoe werken radiatorknoppen?

Een radiatorknop bevat een temperatuursensor gevuld met gas of vloeistof. Hij regelt het openen en sluiten van de verwarmingsklep. Wanneer het in de kamer warmer is dan de ingestelde temperatuur op de thermostaat, wordt het ventiel gesloten door het uitzetten van de vloeistof. Bij het instellen van de gewenste temperatuur geldt het volgende: hoe verder de thermostaat omhoog wordt gedraaid, hoe verder het ventiel open staat. Hierdoor kan er meer verwarmingswater in de radiator stromen en wordt het warmer. Als de radiatorknop een stap hoger wordt gezet, wordt het ongeveer 3-4°C warmer.

Welke voordelen bieden slimme radiatorknoppen?

Een van de grote voordelen van de slimme radiatorknoppen is dat ze eenvoudig te installeren en te gebruiken zijn. Ze worden simpelweg op de radiator geschroefd ter vervanging van je analoge knop en vervolgens met de app verbonden. Vanaf dat moment kun je de temperatuur met een druk op de knop aanpassen, waar je ook bent. Door de nauwkeurige temperatuurinstelling en efficiënte tijdschema’s kun je energiekosten besparen en toch een aangenaam verwarmt huis hebben. Er wordt namelijk alleen verwarmd wanneer dat daadwerkelijk nodig is.

Wat is het verschil tussen een slimme radiatorthermostaat en een analoge?

 Slimme radiatorknopAnaloge radiatorknop
SensorElektronischGas of vloeistof
KlepbedieningElektronischMechanisch
Bediening van de knopBediening op afstandHandmatige bediening
Standaardtemperatuur17 °C12 °C
MeetnauwkeurigheidNauwkeurigRelatief

In tegenstelling tot een analoge thermostaat wordt het ventiel van een slimme thermostaat niet door gas of vloeistof geregeld, maar door een elektronische sensor. De radiatorknop wordt verder geopend of gesloten met een elektromotor. De verwarming zelf wordt op afstand bediend via de app op je smartphone of tablet. De standaardtemperatuur voor een analoge thermostaat is ca. 12 °C, voor een slimme thermostaat 17 °C. Bovendien kan de temperatuur met een slimme radiatorthermostaat zeer nauwkeurig worden ingesteld, terwijl met een analoge thermostaat slechts een relatieve nauwkeurigheid wordt bereikt.

Een ander verschil tussen slimme en analoge thermostaten voor radiatoren is de veelvoud aan bedieningsmogelijkheden. Een analoge knop wordt handmatig bediend, een slimme kan niet alleen met de app communiceren, maar ook met andere radiatorknoppen of zelfs met apparaten van derden. Op deze manier kunnen alle radiatoren gelijktijdig worden aangestuurd en worden geïntegreerd in je smart home.

Om nog efficiënter te verwarmen en verwarmingskosten te besparen, kunnen schema’s worden ingesteld voor specifieke tijden en dagen van de week. De meeste slimme radiatorknoppen bieden daarnaast de geofencing-functie. Dit betekent dat de thermostaat door de afstand tot je smartphone te bepalen detecteert wanneer je het huis verlaat en vervolgens de verwarming uitschakelt. Wanneer je weer in de buurt bent wordt de radiator weer aangezet.

Welke slimme radiatorknoppen zijn het meest populair en wat zijn de verschillen?

RadiatorknopDraadloze verbindingHandmatig bedienenBasisstation noodzakelijkGeofencingSchema'sGoogle Assistant compatibelAmazon Alexa compatibelApple HomeKit/Siri compatibel
Eve ThermoBluetooth
Netatmo RadiatorknopWifi
tado° RadiatorknopWifi

De drie populairste radiatorknoppen in de tink shop zijn momenteel die van tado°, Eve en Netatmo. Alle drie kunnen ze zowel in hun app als rechtstreeks op de radiator worden bediend. Alle modellen bieden daarnaast de mogelijkheid om efficiënte en gepersonaliseerde tijdschema’s te creëren. De thermostaten van tado° en Netatmo verbinden zich via wifi met je smartphone en kunnen vervolgens overal via een app worden bediend. De Eve Thermo daarentegen maakt gebruik van een bluetooth verbinding. Daarom kun je hem alleen onderweg bedienen als je een Apple TV of iPad hebt die is aangesloten op je draadloze thuisnetwerk. Apple TV fungeert dan als bridge.

De geofencing functie van de tado° en Netatmo radiatorknoppen zorgt voor nog efficiëntere verwarming, waardoor deze modellen zichzelf nog sneller terugverdienen. Daarnaast kunnen ze worden bestuurd door middel van spraakopdrachten met de spraakassistenten Google Assistant, Apple HomeKit en Amazon Alexa. De Eve Thermo is alleen compatibel met het iOS-besturingssysteem en Apple HomeKit. De tado°-radiatorknop heeft tenslotte nog een handige functie: hij detecteert wanneer een raam openstaat.

Resultaten weergeven