Plafondlampen

Slimme plafondlampen, de basis van je slimme verlichtingssysteem

Om een ruimte slim te verlichten heb je niet per se een complex verlichtingssysteem met tientallen lampen nodig; een slimme plafondlamp is vaak alles wat je nodig hebt om dit effectief te doen. Er zijn veel verschillende plafondlampen beschikbaar in unieke stijlen en met uiteenlopende functies.

Waarom kiezen voor slimme plafondlampen?

De slimme plafondlampen zijn niet lastiger te installeren dan traditionele verlichting. Ondanks de slimme functionaliteit zijn de slimme plafondlampen ook niet ingewikkeld in gebruik. De meegeleverde handleiding leidt je door het eenvoudige installatieproces en de integratie in je systeem via de app is ook gemakkelijk. In het algemeen worden alle noodzakelijke elementen meegeleverd en kun je direct beginnen met het personaliseren van je slimme plafondlamp.

Hoe werken slimme plafondlampen?

In tegenstelling tot conventionele plafondlampen bedien je slimme verlichting via hun app of met spraakopdrachten. Afhankelijk van het merk en de compatibiliteit kun je scenario's en schema's instellen die passen bij je individuele behoeften. Allereerst monteer je de slimme plafondlampen net als traditionele plafondlampen. Vervolgens verbind je ze met de app. Afhankelijk van de lamp en zijn functionaliteit heb je dan nog meer opties, zoals de integratie van spraakassistenten of bediening op afstand.

Wat zijn de voordelen van slimme plafondlampen?

Slimme plafondlampen schijnen niet alleen zuinig, dimbaar en kleurrijk licht maar zitten ook vol slimme functies. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het instellen van lichtscenario’s waarmee je je favoriete combinaties van kleur(temperatuur) en helderheid met een druk op de knop kunt oproepen. Daarnaast kun je tijdschema’s instellen om de lampen automatisch op de gewenste tijden aan- en uit te laten gaan. Hiermee is veel mogelijk, bijvoorbeeld de indruk wekken dat je thuis bent wanneer je op vakantie bent. Zo wordt dus niet alleen je comfort maar ook je veiligheid verhoogd.

  • Eenvoudige installatie
  • Toegang op afstand
  • App- & spraakbediening
  • Instelbare kleur en helderheid
  • Meer veiligheid
  • Stijlvolle designs
  • Integratie in je smart home
 plafondlampplafondlamp
MerkPhilips HueInnr
Plafondlamp
Hanglamp
Spots
Dimmer functie
App bediening
Lichtscenario's
Tijdschema's
Bridge nodigNiet bij alleJa
Soort verbindingZigBee, bluetoothZigBee
SpraakbedieningGoogle Assistant, Amazon Alexa, Apple HomeKitGoogle Assistant, Amazon Alexa

Waar moet ik bij slimme plafondlampen op letten?

Verbindings- en bedieningsmogelijkheden

De bedieningsmogelijkheden voor slimme plafondverlichting zijn zeer veelzijdig. Veel van de bekende verlichtingssystemen hebben een eigen afstandsbediening, maar ook je smartphone kan voor de bediening worden gebruikt. Zo kun je scenario's en automatiseringen instellen voor de plafondlampen. Voor lampen die met een bridge zijn verbonden geldt dat je ze overal ter wereld kunt bedienen, zolang je maar internet hebt. In de iOS- of Android-apps van deze lampen kun je tot wel 50 verlichtingselementen tegelijk bedienen. Voor bluetooth-lampen heb je geen bridge nodig, echter kun je ze alleen bedienen als je dichtbij bent en kunnen maar 10 lampen tegelijk worden bestuurd.

Scenario’s en automatiseringen

Eén van de handigste functies van slimme verlichting is het kunnen instellen van lichtscenario’s. Als je in de app de perfecte kleur of wittint en helderheid voor bijvoorbeeld een filmavond hebt gevonden, kun je deze combinatie opslaan als lichtscenario (ook wel lichtrecept genoemd). Bij de volgende filmavond kun je deze instellingen dan met een druk op de knop weer oproepen. Deze lichtscenario’s kunnen ook een rol spelen in de automatiseringen die je voor je slimme verlichting kunt instellen. Met de universele webservice IFTTT ("If This Then That") kun je je plafondlamp in je smart home integreren en bijvoorbeeld wanneer je je slimme slot ontgrendelt, de lamp aan laten gaan of een specifiek lichtrecept activeren.

Accessoires

Voor slimme plafondlampen zijn verschillende accessoires beschikbaar. Dit zijn onder andere dimmers die de helderheid regelen, afstandsbedieningen, bridges en slimme speakers. Afstandsbedieningen maken het vooral eenvoudig voor je vrienden en familie om je smart home verlichtingssysteem te bedienen, ze hoeven dan geen apps te downloaden of toegang te krijgen. Door je plafondlamp aan een slimme speaker te koppelen kun je via Google Assistant, Amazon Alexa, of Apple HomeKit de lamp met spraakopdrachten besturen. Een bridge is voor sommige lampen essentieel, bij bluetooth-lampen zorgt een bridge ervoor dat je meer lampen met elkaar kunt verbinden en er een aantal extra functies beschikbaar worden.

Welke slimme plafondlamp is voor mij de juiste?

Er zijn plafonnières en hanglampen verkrijgbaar in verschillende kleuren, vormen en maten. Je kunt gaan voor een minimalistisch of misschien juist wel een extravagant design. Of het nu gaat om een klassieke, moderne of retro stijl, de keuze aan vormen, kleuren en maten van de plafondlampen is enorm. Omdat slimme plafondlampen een hoogwaardige afwerking hebben, gaan ze lang mee en heb je er dus lang plezier van.

Plafonnière

Dit klassieke ontwerp van de plafondlamp heeft een grote invloed op de totale verlichting van de kamer. Deze lamp is een essentieel onderdeel van je verlichting en komt in bijna elke kamer goed tot zijn recht. Met een klassieke plafondlamp kan het eigenlijk niet misgaan.

Hanglamp

Hanglampen zijn een populaire keuze voor de keuken of voor boven een bureau. Je kunt de hoogte eenvoudig aanpassen aan de kamer wat de lampen erg flexibel maken. Ook voor dit type plafondlamp zijn er modellen beschikbaar die in alle kleuren van de regenboog kunnen schijnen en zo een unieke sfeer kunnen creëren.

Spots

Het handige aan spots is dat je ze meestal kunt draaien en kantelen om precies op de plek waar jij dat wilt een lichtaccent te plaatsen. Ook zijn er spots beschikbaar die je in het plafond installeert. Dit soort spots nemen vrijwel geen ruimte in beslag, wat handig kan zijn als je slimme verlichting nodig hebt in een kamer met een laag plafond.

Resultaten weergeven