Verwarming

Slim verwarmen met tink

Ook tijdens de wintermaanden er warm bij zitten? Dan moet je verwarmingssysteem wel goed werken. Maar hoe verwarm je je woning zonder meer kosten te maken dan nodig? Ongeveer 80 procent van de energiekosten bij huishoudens bestaat uit verwarmingskosten en het gebruik van warm water. Efficiënte verwarming kan ervoor zorgen dat deze kosten minder worden. Maar niet alleen vanwege het geld moet je je verwarmingsgedrag optimaliseren. Het heeft ook invloed op je klimaat thuis. tink laat zien hoe je slim kunt verwarmen, je energiekosten kunt verlagen en de kwaliteit van je binnenklimaat kunt verbeteren.

Wat is slim verwarmen?

Slimmer verwarmen heeft als doel om te zorgen voor meer comfort en efficiëntie bij je thuis door middel van automatisering en samenwerking van het verwarmingsproces. Zo kun je met je smartphone of tablet je verwarming aan- en uitzetten of de temperatuur veranderen met een tik in de app. Door rekening te houden met verschillende gegevens, zoals woningeigenschappen, aanwezigheid van de bewoners, gewoonten van de bewoners en het plaatselijke weerbericht, werkt je verwarmingssysteem efficiënter en kun je energie besparen terwijl je altijd een aangenaam warm appartement hebt.

Hoe werkt slim verwarmen?

Om slim te verwarmen, hoef je niet meteen de verwarming te vervangen of veel geld uit te geven. Slim verwarmen is een ideale start voor je smart home, omdat het plaatsen relatief goedkoop is en de installatie eenvoudig is.

Met een slimme verwarmingsregeling zijn de radiatoren uitgerust met slimme thermostaten, die via wifi of via een radiosignaal verbonden zijn met een basisstation, bijvoorbeeld een bridge of je smartphone. Via die verbinding kun je instellen wanneer je verwarming moet verwarmen tot een bepaalde temperatuur of je kan hem handmatig bedienen in de app. De kamertemperatuur kan ook worden geregeld via een wandthermostaat.

Wat zijn de mogelijkheden voor slimme verwarming?

Je hebt twee opties om je verwarming smart te maken: met individuele thermostaten of geïntegreerd in een systeemwereld.

In een systeemwereld wordt je verwarmingssysteem geïntegreerd in je bestaande slimme ecosysteem. Je kunt dus je verwarmingsthermostaat verbinden met andere slimme apparaten zoals raamsensoren om je verwarmingsgedrag nog beter te optimaliseren. De volgende ecosystemen bevatten een slimme verwarmingsregeling:

Apple HomeKitGoogle AssistantAmazon Alexa

Heb je geen ecosysteem? Geen probleem. Op een slimme manier verwarmen kan ook met een eenvoudige set thermostaten. Deze kunnen aan de warmtebron of muur worden bevestigd en vervolgens draadloos of via radioverbinding worden aangestuurd. Je kunt kiezen tussen de volgende soorten thermostaten:

Radiatorthermostaten

Radiatorthermostaten worden, zoals de naam al doet vermoeden, direct op de verwarming bevestigd. Zo kun je de temperatuur individueel regelen op elke verwarming. Deze zijn ideaal voor appartementen zonder eigen toegang tot de ketel.

Meer informatie over radiatorthermostaten

Ruimtethermostaten

Een kamerthermostaat is op de muur gemonteerd om de kamertemperatuur te regelen. Deze vergelijkt de vooraf ingestelde temperatuur met de werkelijke temperatuur en past vervolgens de temperatuur aan via de verwarmingselementen. Zo kun je kamers met verschillende radiatoren gemakkelijk en comfortabel bedienen via een handig apparaatje.

Meer informatie over ruimtethermostaten

Vloerverwarming thermostaten

Vloerverwarming thermostaten zijn speciaal ontworpen voor vloerverwarming systemen en hun slimme regeling. Deze thermostaten kun je niet alleen per app bedienen, maar ook handmatig op de thermostaat zelf, zodat je de juiste temperatuur op ieder moment kunt aanpassen.

Meer informatie over vloerverwarming thermostaten

Centrale verwarming thermostaten

De thermostaat voor de centrale verwarming dient als informatie- en bediensysteem voor centrale verwarmingssystemen. De regelaar wordt rechtstreeks op de warmtebron gemonteerd terwijl het bedieningspaneel in het huis wordt gemonteerd. Zo kun je je verwarming eenvoudig en comfortabel bedienen vanaf één plek. Deze thermostaat is ideaal voor appartementen met toegang tot de cv-ketel.

Meer informatie over centrale verwarming thermostaten

Welke verwarmingen zijn compatibel?

De slimme thermostaten kunnen niet alleen worden aangesloten op moderne verwarmingssystemen, maar kunnen ook op alle traditionele verwarmingen worden bevestigd. Niets staat een intelligente verwarmingsregeling dus in de weg.

Voorbeelden van compatibele verwarmingssystemen:

  • Vloerverwarming
  • Gas- en olieverwarmingselementen
  • Elektrische vloerverwarming
  • Boilers
  • Ketels
  • Lucht- en aardwarmtepomp
  • Systemen met analoge en digitale BUS-interfaces
  • Systeem met schakelspanning tot 230 V

Wat zijn de voordelen van slimme verwarming?

Smart home producten worden steeds populairder en zijn te vinden in steeds meer huishoudens. Maar wat is het voordeel van slimme verwarming?

Een van de grote voordelen is de combinatie van comfort en efficiëntie. Door je verwarming met je smartphone te verbinden, kun je hem makkelijk bedienen met de app. Je kunt dus de temperatuur wijzigen met een druk op de knop.

Maar niet alleen vanaf de bank heb je de mogelijkheid om je verwarming naar wens in te stellen; Smart control is ook mogelijk wanneer je onderweg bent. Dus je komt altijd in een warm appartement en bespaart stookkosten, omdat je alleen verwarmt, wanneer het echt nodig is.

Dankzij de slimme bediening vanaf iedere locatie, evenals het uitlezen van verschillende gegevens via de thermostaten, is je verwarmingsgedrag geoptimaliseerd en kun je tot 30% op je verwarmingskosten besparen.

Voor nog meer efficiëntie en lagere stookkosten kunnen de slimme verwarmingsthermostaten worden gecombineerd met deur- en raamsensoren en temperatuursensoren. Deze detecteren open ramen en deuren en geven informatie over de luchtkwaliteit en het klimaat binnen. Bovendien kan je slimme verwarmingssysteem worden geïntegreerd in een ecosysteem, voor nog meer comfort. Als je liever klein begint, kan dat natuurlijk ook. Zelfs een thermostaat kan een verwarmingssysteem slim maken en energiekosten besparen. Het slimme verwarmingssysteem kan op elk moment met andere producten worden uitgebreid.

Een ander voordeel van slimme verwarming is dat je het gemakkelijk kan uitbreiden. Het is niet nodig om alle onderdelen van je verwarmingssysteem te vervangen. Alleen de slimme thermostaten is al een goed begin. Deze kunnen eenvoudig worden vastgeschroefd en geïnstalleerd via de app. Zo stap je in een paar handelingen eenvoudig en goedkoop in de wereld van slimme verwarming.

Is slim verwarmen veilig?

Zoals met alle digitale apparaten, is gegevensbeveiliging ook een belangrijke issue bij de slimme verwarmingssystemen. Maar maak je geen zorgen! De datatransmissie wordt versleuteld met hoge beveiligingsstandaarden vergelijkbaar met die van online bankieren. Dus niemand heeft toegang tot je gegevens.

Hoe stel ik het ideale verwarmingssysteem samen?

Om je verwarmingssysteem optimaal en zo efficiënt mogelijk samen te stellen, heb je maar een paar componenten nodig: een smartphone of tablet, slimme thermostaten, een bridge en slimme sensoren.

Voor een huurappartement zonder toegang tot de ketel, kan de slimme verwarmingsregeling er als volgt uitzien:

Voor de regeling worden radiatorthermostaten aan de verwarmingselementen bevestigd. Deze zijn verbonden met de bridge en je smartphone. Je kunt ze dus altijd en overal bedienen. In de app worden gedetailleerde gebruiksrapporten weergegeven die je tonen wanneer, hoe lang en bij welke temperatuur de verwarming is ingeschakeld. Dit geeft je een overzicht en stelt je in staat om je verwarmingsgedrag aan te passen indien nodig.

Om je verwarmingsgedrag te optimaliseren, worden deur- en raamsensoren in het systeem geplaatst. Dus je kunt zien wanneer een deur of een raam open is en je kunt hem sluiten, om niet onnodig te verwarmen.

tink expert tips om op verwarmingskosten te besparen:

Verwam alleen wanneer het echt nodig is

Om 's avonds een warm appartement te hebben, verwarm je vaak de hele dag. Maar dat is absoluut niet noodzakelijk. Met een slimme instelling van je verwarming zal je kachel alleen warm worden als het echt nodig is. Je kunt bijvoorbeeld je verwarming een uur voor je thuiskomst inschakelen, zodat wanneer je thuis komt je een lekker warme woning aantreft.

Stel de ideale temperatuur in

Vaak zet je de verwarming te hard aan, zodat deze snel heet wordt. Maar dan is het te warm, dus dan worden vaak ramen geopend om de kamertemperatuur weer te verlagen. Daardoor wordt de eerder opgewekte warmte eigenlijk verspild. Stel met je slimme thermostaat de optimale temperatuur voor je in en verspil geen warmte hierdoor.

Sluit ramen en deuren om geen warmte te verliezen

Iedereen kent het wel: je opent snel het raam wanneer het te warm is en vergeet dan om het weer te sluiten. Om het toch warm te krijgen, moet de kamer weer worden verwarmd. Zelfs open deuren zorgen ervoor dat een kamer warmte verliest. Houd daarom deuren en ramen altijd gesloten.

Efficiënt luchten

Uiteraard is frisse lucht belangrijk voor een goed binnenklimaat. Maar kort en regelmatig luchten is beter dan een raam op kiep stand laten staan de hele dag. Dan gaat warmte verloren en moet je weer verwarmen om de gewenste temperatuur te verkrijgen. Niet efficiënt dus.

Controleer je verwarmingsgedrag

Je slimme verwarmingsthermostaten geven je gedetailleerde rapporten over je verwarmingsgedrag. Controleer deze regelmatig om de efficiëntie van je verwarmingsregeling te controleren. Je kunt dus fouten in je verwarmingssysteem detecteren en aanpassen.

Resultaten weergeven