Vergelijkingen

Slimme stekkers – de grote vergelijking

Vandaag zetten we de beste slimme stekkers van 2022 op een rijtje die je huis zonder veel moeite energiezuinig maken.
Slimme stekkers vergelijken

Slimme stekkers, ook wel slimme stopcontacten of smart plugs genoemd, bieden geweldige functies voor je smart home. Ze maken niet alleen je huishoudelijke apparaten slim, maar zijn ook praktisch met eenvoudige installatie en intuïtieve bediening. Maar wat kunnen de slimme stekkers precies en welke past het beste bij jou? We hebben de slimme stekkers van zeven verschillende fabrikanten getest in onze grote vergelijking.

Simpel gezegd maken slimme stopcontacten je oude elektrische apparaten bedienbaar via een smartphone en integreren ze zo in je bestaande smart home. De slimme stekker plug je in het stopcontact en dient vervolgens zelf als slim stopcontact, waarin je een stekker kan pluggen.

Slimme stekkers communiceren via wifi, ZigBee, Thread, Bluetooth of via hun eigen radiostandaard. Ze beschikken over veelzijdige functies zoals timers, spraakbesturing en smart home routines. Afhankelijk van de aanbieder zijn er nog meer mogelijkheden.

Tips energie besparen: slimme stekkers

Je hebt geen extra afstandsbediening nodig zoals vroeger bij radiogestuurde stopcontacten, maar bedient ze gewoon via de betreffende app, zelfs als je onderweg bent. Bij sommige modellen heb je echter een zogenaamde bridge nodig voor volledige integratie in je smart home systeem. Zo’n bridge fungeert als bedieningscentrum voor je slimme apparaten. Maar, met de aangekondigde komst van Matter, zal dit minder en minder worden.

De installatie van een slimme stekker kan bijna niet eenvoudiger zijn, ook al verschilt deze een beetje per model. In de meeste gevallen steek je gewoon de slimme stekker in het stopcontact, open je de betreffende app en maak je verbinding.

Wat zijn de voordelen van slimme stekkers?

Het mooie van slimme stekkers is dat ze via een smartphone of tablet kunnen worden bediend. Zo kun je gemakkelijk je licht bedienen vanaf de bank of je koffiezetapparaat aanzetten voordat je uit bed stapt. Vergeten het licht uit te doen ‘s morgens? Geen probleem, veel slimme stekkers bieden je ook controle terwijl je onderweg bent.

Of je kunt ze gemakkelijk bedienen met een spraakopdracht. Afhankelijk van de fabrikant heb je de mogelijkheid om Google Assistant, Amazon Alexa of Apple Siri te gebruiken.

Meting energieverbruik

Sommige slimme modellen bedienen niet alleen je toestellen, maar meten tegelijkertijd ook je elektriciteitsverbruik. Zo kun je verborgen energievreters in huis opsporen en echt geld besparen. De betreffende app toont je bijvoorbeeld het dagelijkse of wekelijkse verbruik van door jou aangesloten apparaten. Zo kun je altijd een volledig overzicht van je energieverbruik hebben.

Tijdschema’s en automatiseringen

Dankzij individuele schema’s kan je slimme stekker zelfs op verzoek zichzelf besturen. Laat bijvoorbeeld de wifirouter, tafellamp of andere ongebruikte apparaten zichzelf uitschakelen bij het slapengaan. ‘s Ochtends, net op tijd voor het begin van jouw dag, worden alle apparaten weer ingeschakeld. De tijdstippen kun je uiteraard zelf bepalen.

Ben je op vakantie en wil je extra bescherming voor je huis? Maak gewoon een schema en simuleer aanwezigheid als je er niet bent. Zo kunnen lampen bijvoorbeeld op een bepaalde regelmaat aangaan.

Ook leuk: met behulp van automatiseringen kun je slimme stopcontacten ook verbinden met andere compatibele smart home apparaten, bijvoorbeeld om de slimme stopcontacten te integreren in je ochtendroutine.

Een kwestie van compatibiliteit

Een essentiële vraag of en welke slimme stekker de juiste is voor jouw smart home is de kwestie van compatibiliteit. Als je bijvoorbeeld voornamelijk met Apple-producten werkt, is een verbinding met Apple HomeKit zinvol.

Als je een Amazon Echo of een Google Nest Hub hebt, zou je slimme stekker moeten werken met Amazon Alexa of Google Assistant. Vooral voor een volledige integratie in je bestaande smart home is belangrijk dat de slimme stekker compatibel is.

Denk aan het milieu door energie-efficiëntie

Met sommige functies van slimme stopcontacten bespaar je niet alleen veel geld, maar doe je ook iets goeds voor het milieu. Je kunt bijvoorbeeld onnodige apparaten eenvoudig op afstand uitschakelen en energievreters identificeren. Daarnaast kun je apparaten bijzonder energiezuinig aansturen met behulp van schema’s en automatiseringen.

De voordelen in één oogopslag

 • Maak je oude apparaten slim
 • Energie-efficiënt en energiebesparend
 • Schema’s
 • Scenario’s en automatiseringen
 • In- en uitschakelen met je smartphone of tablet
 • Bediening via spraakbesturing
 • Geofencing
 • Meer veiligheid door controle, zelfs als je onderweg bent
 • Verbruiksmeting om energievreters te identificeren

Slimme stekkers – de grote vergelijking 2022

Dus laten we overgaan tot onze grote vergelijking van de beste slimme stekkers in 2022. We hebben de slimme stekkers van 7 fabrikanten op een rijtje gezet en laten je hieronder de voor- en nadelen zien. Welke smart plug is het beste voor jou? Je vindt hier zeker het antwoord. Per aanbieder zullen we alle modellen één voor één langsgaan.

Eve Energy Strip
Eve Energy Strip

Eve Energy en Eve Energy Strip

In deze vergelijking heeft het merk Eve twee verschillende soorten slimme stekkers. Beide werken met de Bluetooth transmissie standaard. Dit betekent dat je geen extra bridge nodig hebt. Gewoon de Eve iOS-app installeren en verbinden met de Eve Energy stekker en klaar is kees. Met de slimme stekkers kun je huishoudelijke apparaten bedienen met je iPad, iPod Touch of iPhone.

Met de geïntegreerde verbruiksanalyse heb je altijd zicht op stroomverbruik en identificeer je onnodig energieverbruik of geheime stroomvreters. Met de Apple HomeKit-verbindingen kun je aangesloten huishoudelijke apparaten ook gemakkelijk integreren in je bestaande smart home-systeem en ze gemakkelijk bedienen met spraakopdrachten van Siri. De Eve Strip biedt meerdere stopcontacten in één strip, en de Eve Energy is een enkel stopcontact.

De voordelen van Eve Energy en Eve Strip in één oogopslag

 • Bluetooth en Thread (Eve Energy)
 • Bediening op afstand (alleen bij verbinding via Thread)
 • Spraakbesturing via Siri
 • Analyse van het stroomverbruik
 • Compatibel met Apple HomeKit
 • Werkt ook zonder bridge
Eve Energy en Eve Energy Strip
Eve Energy en Eve Energy Strip

Innr Smart Plug SP 220

De Innr Smart Plug SP 220 werkt met ZigBee als communicatieprotocol. Het voordeel: hij kan dus worden geïntegreerd in elk smart home systeem dat met ZigBee werkt. Hoewel je dus een basisstation nodig hebt voor volledig gebruik, kun je kiezen uit verschillende fabrikanten.

Dankzij de Plug & Play-functie is het installeren van de Innr Smart Plug geen enkel probleem. Sluit gewoon het slimme stopcontact aan, download de app en volg de installatie-instructies. Het apparaat is klaar voor gebruik. Voortaan kun je de slimme stekker comfortabel bedienen via de smartphone-app of, nog handiger, via een spraakopdracht aan Amazon Alexa of Google Assistant.

De voordelen van de innr Smart Plug SP 220 in één oogopslag

 • ZigBee 3.0
 • Scenario’s en tijdschema’s
 • Spraakbediening via Amazon Alexa en Google Assistant
 • Compatibel met Amazon Alexa, Google Assistant, Philips Hue en Samsung
 • SmartThings
Innr Smart Plug SP 220
Innr Smart Plug SP 220

Bosch Smart Home Slimme Stekker (Compact)

De Bosch Smart Home Slimme Stekker komt in twee varianten. Een compacte variant en de standaard uitvoering. Beide apparaten werken met de eigen radiofrequentie van Bosch en ZigBee 3.0 en hebben vrijwel dezelfde eigenschappen. Alle Bosch producten zijn compatibel met elkaar en kunnen worden uitgebreid tot een geavanceerde smart home.

Belangrijk: om de slimme stekker te gebruiken, heb je de aparte Bosch Smart Home Controller nodig als bedieningscentrum.

Dankzij de geïntegreerde verbruiksanalyse beschik je altijd over een volledig overzicht van je elektriciteitsverbruik. Met de speciale Bosch-app heb je ook de mogelijkheid om scenario’s en schema’s te maken. Zo kun je de keukenapparatuur een paar minuten voor je dag begint laten inschakelen.

Daarnaast werken de slimme stekkers met Amazon Alexa, Apple HomeKit, Philips Hue en Google Assistant en biedt dus brede compatibiliteit en bediening via spraakopdrachten.

De voordelen van de Bosch Smart Home Slimme Stekkers in één oogopslag

 • Analyse van het stroomverbruik
 • Bediening op afstand
 • ZigBee 3.0, naast Bosch radiofrequentie
 • Scenario’s en tijdschema’s
 • Compatibel met Amazon Alexa, Apple HomeKit, Google Assistant, Philips Hue en het Bosch Smart Home System.
Bosch Smart Home Slimme Stekkers
Bosch Smart Home Slimme Stekker en Bosch Smart Home Slimme Stekker Compact

Philips Hue Smart Plug

De Philips Hue Smart Plug werkt zowel via ZigBee 3.0, als via Bluetooth. Dat betekent dat je hem niet per se met een bridge hoeft te verbinden, maar ook rechtstreeks via Bluetooth kunt bedienen. Voor bediening op afstand is verbinding via ZigBee 3.0 met een bridge wel nodig.

De slimme stekker van Philips Hue laat je conventionele apparaten opnemen in je smart home en heeft een hele brede compatibiliteit. Sluit de slimme stekker aan op een Amazon Alexa of Google Assistant slimme speaker en bedien de ingeplugde lamp met je stem. Siri werkt alleen als je de smart plug-in je Philips Hue Bridge hebt geïntegreerd.

Uiteraard werkt de slimme stekker ook geweldig in het Philips Hue smart home systeem en de hiervoor genoemde systemen, waardoor je alles onderdeel kan maken van scenario’s. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid tot het instellen van tijdschema’s.

De voordelen van de Philips Hue Smart Plug in één oogopslag:

 • Bediening op afstand (via bridge)
 • ZigBee 3.0 en Bluetooth
 • Geen bridge noodzakelijk
 • Scenario’s en tijdschema’s
 • Compatibel met Amazon Alexa, Apple HomeKit, Google Assistant en Philips Hue
Philips Hue Smart Plug
Philips Hue Smart Plug

Hombli Smart Socket (Duo)

Hombli biedt twee varianten slimme stopcontacten aan voor binnen. De Hombli Smart Socket en de Hombli Smart Socket Duo. Beide modellen hebben dezelfde mogelijkheden, maar met de duo-variant kun je twee apparaten aansluiten. Daarnaast biedt Hombli ook een slim stopcontact voor buiten; de Hombli Outdoor Smart Socket. Daar komen we straks op terug.

Deze slimme stekkers werken via wifi en kun je zonder bridge verbinden. Dat betekent ook meteen dat je ze vanaf afstand kunt besturen als je over een internetverbinding beschikt. Transformeer je conventionele apparatuur tot slimme apparatuur met de slimme stekkers van Hombli en houdt daarnaast gemakkelijk je energieverbruik onder controle via de app.

Stel ook tijdschema’s in en maak via smart home integratie je stekkers onderdeel van scenario’s. Je kunt ze namelijk integreren in Google Assistant of Amazon Alexa en op die manier ook spraakbediening ontgrendelen.

De voordelen van de Hombli Smart Socket (Duo) in één oogopslag

 • Verbinding via wifi zonder bridge
 • Bediening op afstand
 • Scenario’s en tijdschema’s
 • Compatibel met Amazon Alexa en Google Assistant
 • Metingen energieverbruik
Hombli Slimme Stekkers
Hombli Smart Socket en Hombli Smart Socket Duo

Hombli Smart Socket Outdoor

Ook voor buiten biedt Hombli een handige slimme stekker. Het aanbod van slimme stopcontacten voor buiten is een stuk beperkter dan voor binnen, wat de Hombli Smart Socket Outdoor des te unieker maakt.

In principe heeft de Hombli Smart Socket Outdoor dezelfde functies als zijn broertjes voor binnen, maar dan is deze uiteraard geschikt voor buiten. De IP44-classificatie bevestigd dat de stekker spatwaterdicht is en daardoor geschikt is voor gebruik buiten. Regenbuien kan de slimme stekker aan, dankzij de rubberen waterafstotende hoes.

De voordelen van de Hombli Smart Socket Outdoor in één oogopslag:

 • Spatwaterdicht (IP44)
 • Verbinding via wifi zonder bridge
 • Bediening op afstand
 • Scenario’s en tijdschema’s
 • Compatibel met Amazon Alexa en Google Assistant
 • Metingen energieverbruik
Hombli Smart Socket Outdoor
Hombli Smart Socket Outdoor

TP-Link Tapo P100 en P115

De TP-Link Tapo P100 en P115 zijn twee slimme stekkers met talloze mogelijkheden. De TP-Link Tapo P100 is de basis versie en de Tapo P115 is wat geavanceerder. Beide slimme stopcontacten werken op wifi, zonder bridge en zijn op afstand bedienbaar. Ze zijn compatibel met Google Assistant en Amazon Alexa en je kunt gebruik maken van scenario’s, timers en spraakbediening. Ook beschikken ze over een handige Away-modus.

De TP-Link Tapo P115 heeft daarnaast de mogelijkheid om je energieverbruik te meten, zodat je gericht kunt besparen. Ook is deze uitvoering wat compacter zodat je zo min mogelijk ruimte inneemt en andere elektrische apparatuur belemmert.

De voordelen van de TP-Link Tapo P100 en P115 in één oogopslag

 • Verbinding via wifi zonder bridge
 • Bediening op afstand
 • Scenario’s en tijdschema’s
 • Compatibel met Amazon Alexa en Google Assistant
 • Away-modus
 • Metingen energieverbruik (alleen P115)
TP-Link Tapo P100 en P115
TP-Link Tapo P100 en TP-Link Tapo P115

Marmitek Power SE en Power SI

Marmitek biedt iets unieks als het aankomt op slimme stekkers. Waar de Marmitek Power SE al een solide, veelzijdige slimme stekker is, kun je bij de Marmitek Power SI naast stekkers ook USB-aansluitingen inpluggen. Zo kun je met een compacte slimme stekker drie apparaten tegelijkertijd slim maken. Daarnaast meet de Power SI ook het stroomverbruik van aangesloten apparaten.

Beide slimme stopcontacten werken via wifi en zijn compatibel met Google Assistant en Amazon Alexa. Je hebt dus ook geen bridge nodig en kunt ze vanaf afstand bedienen. Je kunt gebruik maken van timers, scenario’s instellen en de aangesloten apparaten met je stem bedienen.

De voordelen van de Marmitek Power SE en Power SI in één oogopslag

 • Verbinding via wifi zonder bridge
 • Bediening op afstand
 • Scenario’s en tijdschema’s
 • Compatibel met Amazon Alexa en Google Assistant
 • Metingen energieverbruik (alleen Power SI)
 • 2 extra USB-aansluitingen (alleen Power SI)
Marmitek Power SE en Power SI
Marmitek Power SE en Marmitek Power SI

Alle slimme stekkers in één overzicht

Na onze grote slimme stekker vergelijking 2022 wordt één ding duidelijk: de juiste keuze hangt af van je eigen voorkeuren en de compatibiliteit met je smart home. In de volgende tabel hebben we alle belangrijke details over de afzonderlijke apparaten samengevat.

Connectiviteit

App-bediening, tijdschema’s en scenario’s

Meting energieverbruik

Spraakbediening

Functioneert zonder bridge

Eve Energy

Bluetooth, Thread

Siri

Eve Energy Strip

Bluetooth

Siri

Innr Smart Plug SP220

ZigBee 3.0

x

Amazon Alexa, Google Assistant

x

Bosch Smart Home Slimme Stekker

Eigen radioprotocol, Zigbee 3.0

Siri, Amazon Alexa, Google Assistant

x

Bosch Smart Home Slimme Stekker Compact

Eigen radioprotocol, Zigbee 3.0

Siri, Amazon Alexa, Google Assistant

x

Philips Hue Smart Plug

ZigBee 3.0, Bluetooth

x

Siri, Amazon Alexa, Google Assistant

Hombli Smart Socket

Wifi

Amazon Alexa, Google Assistant

Hombli Smart Socket Duo

Wifi

Amazon Alexa, Google Assistant

Hombli Smart Socket Outdoor

Wifi

Amazon Alexa, Google Assistant

TP-Link Tapo P100

Wifi

x

Amazon Alexa, Google Assistant

TP-Link Tapo P115

Wifi

Amazon Alexa, Google Assistant

Marmitek Power SE

Wifi

x

Amazon Alexa, Google Assistant

Marmitek Power SI

Wifi

Amazon Alexa, Google Assistant

Welk stopcontact is er geschikt voor mij?

Heb je nog geen slimme producten in huis en wil je alledaagse apparaten snel en eenvoudig bedienen via een app? Dan is een slim stopcontact dat ook zonder basisstation werkt aan te bevelen. Als je thuis echter al enkele smart home-apparaten gebruikt, is het aan te raden naar de compatibiliteit hiervan te kijken. Als je wilt dat al je producten kunnen samenwerken ten minste.

De slimme stekkers vindt je allemaal terug op onze website. Nu is het aan jou: welke stekker gaat het worden?