Slimme stekkers, ook wel slimme stopcontacten of smart plugs genoemd, bieden geweldige functies voor je smart home. Ze maken niet alleen je huishoudelijke apparaten slim, maar zijn ook praktisch met eenvoudige installatie en intuïtieve bediening. Maar wat kunnen de slimme stekkers precies en welke past het beste bij jou? We hebben de slimme stekkers van zeven verschillende fabrikanten getest in onze grote vergelijking.

Simpel gezegd maken slimme stopcontacten je oude elektrische apparaten bedienbaar via een smartphone en integreren ze zo in je bestaande smart home. De slimme stekker plug je in het stopcontact en dient vervolgens zelf als slim stopcontact, waarin je een stekker kan pluggen.

Slimme stekkers communiceren via wifi, ZigBee, Thread, Bluetooth of via hun eigen radiostandaard. Ze beschikken over veelzijdige functies zoals timers, spraakbesturing en smart home routines. Afhankelijk van de aanbieder zijn er nog meer mogelijkheden.

Je hebt geen extra afstandsbediening nodig zoals vroeger bij radiogestuurde stopcontacten, maar bedient ze gewoon via de betreffende app, zelfs als je onderweg bent. Bij sommige modellen heb je echter een zogenaamde bridge nodig voor volledige integratie in je smart home systeem. Zo’n bridge fungeert als bedieningscentrum voor je slimme apparaten. Maar dankzij verbindingsprotocol Matter zal dit minder en minder worden.

De installatie van een slimme stekker kan bijna niet eenvoudiger zijn, ook al verschilt deze een beetje per model. In de meeste gevallen steek je gewoon de slimme stekker in het stopcontact, open je de betreffende app en maak je verbinding.

Wat zijn de voordelen van slimme stekkers?

Het mooie van een slimme stekker is dat ze via een smartphone of tablet kunnen worden bediend. Zo kun je gemakkelijk je licht bedienen vanaf de bank of je koffiezetapparaat aanzetten voordat je uit bed stapt. Vergeten het licht uit te doen ‘s morgens? Geen probleem, veel slimme stekkers bieden je ook controle terwijl je onderweg bent.

Daarnaast kun je ze gemakkelijk bedienen met spraakopdrachten. Afhankelijk van de fabrikant heb je de mogelijkheid om Google Assistant, Amazon Alexa of Apple Siri te gebruiken.

Meting energieverbruik

Sommige slimme modellen bedienen niet alleen je toestellen, maar meten tegelijkertijd ook je elektriciteitsverbruik. Zo kun je verborgen energievreters in huis opsporen en echt geld besparen. De betreffende app toont je bijvoorbeeld het dagelijkse of wekelijkse verbruik van door jou aangesloten apparaten. Zo heb je altijd een volledig overzicht van je energieverbruik.

Tijdschema’s en automatiseringen

Dankzij individuele tijdschema’s kun je slimme stekker zelfs op verzoek zichzelf laten besturen. Laat bijvoorbeeld de wifirouter, tafellamp of andere ongebruikte apparaten zichzelf uitschakelen bij het slapengaan. ‘s Ochtends, net op tijd voor het begin van jouw dag, worden alle apparaten weer ingeschakeld. De tijdstippen kun je uiteraard zelf bepalen.

Ben je op vakantie en wil je extra bescherming voor je huis? Stel simpelweg een tijdschema in en simuleer aanwezigheid als je er niet bent. Zo kunnen lampen bijvoorbeeld op een bepaalde regelmaat aangaan.

Ook leuk: met behulp van automatiseringen kun je slimme stopcontacten ook verbinden met andere compatibele smart home apparaten, bijvoorbeeld om de slimme stopcontacten te integreren in je ochtendroutine.

Een kwestie van compatibiliteit

Om erachter te komen welke slimme stekker de juiste is voor jouw smart home, is het belangrijk rekening te houden met compatibiliteit. Als je bijvoorbeeld voornamelijk met Apple-producten werkt, is een verbinding met Apple HomeKit zinvol.

Als je een Amazon Echo of een Google Nest Hub hebt, zou je slimme stekker moeten werken met Amazon Alexa of Google Assistant. Vooral voor een volledige integratie in je bestaande smart home is belangrijk dat de slimme stekker compatibel is.

Denk aan het milieu door energie-efficiëntie

Met sommige functies van slimme stopcontacten bespaar je niet alleen veel geld, maar doe je ook iets goeds voor het milieu. Je kunt bijvoorbeeld onnodige apparaten eenvoudig op afstand uitschakelen en energievreters identificeren. Daarnaast kun je apparaten bijzonder energiezuinig aansturen met behulp van schema’s en automatiseringen.

De voordelen in één oogopslag

  • Maak je oude apparaten slim
  • Energie-efficiënt en energiebesparend
  • Instellen van tijdchema’s
  • Scenario’s en automatiseringen
  • In- en uitschakelen met je smartphone of tablet
  • Bediening via spraakbesturing
  • Geofencing
  • Meer veiligheid door controle, zelfs als je onderweg bent
  • Verbruiksmeting om energievreters te identificeren

Slimme stekkers – de grote vergelijking 2024

Dus laten we overgaan tot onze grote vergelijking van de beste slimme stekkers in 2024. We hebben de slimme stekkers van 7 fabrikanten op een rijtje gezet en laten je hieronder de voor- en nadelen zien. Welke smart plug is het beste voor jou? Je vindt hier zeker het antwoord. Per aanbieder zullen we alle modellen één voor één langsgaan.

Eve Energy

De slimme stekker van Eve werkt met de Bluetooth transmissie standaard. Dit betekent dat je geen extra bridge nodig hebt. Gewoon de Eve iOS-app installeren en verbinden met de Eve Energy stekker en klaar is kees. Met de slimme stekker kun je huishoudelijke apparaten bedienen met je iPad, iPod Touch of iPhone.

Met de geïntegreerde verbruiksanalyse heb je altijd zicht op stroomverbruik en identificeer je onnodig energieverbruik of geheime stroomvreters. Met de Apple HomeKit-verbindingen kun je aangesloten huishoudelijke apparaten ook gemakkelijk integreren in je bestaande smart home-systeem en ze gemakkelijk bedienen met spraakopdrachten van Siri.

De voordelen van Eve Energy in één oogopslag

  • Compatibel met Apple HomeKit en Matter
  • Bluetooth en Thread
  • Bediening op afstand (alleen bij verbinding via Thread)
  • Spraakbesturing via Siri
  • Analyse van het stroomverbruik
  • Werkt ook zonder bridge

Innr Smart Plug SP 240

De Innr Smart Plug SP 240 werkt met ZigBee als communicatieprotocol. Het voordeel: hij kan dus worden geïntegreerd in elk smart home systeem dat met ZigBee werkt. Hoewel je dus een basisstation nodig hebt voor volledig gebruik, kun je kiezen uit verschillende fabrikanten.

Dankzij de Plug & Play-functie is het installeren van de Innr Smart Plug geen enkel probleem. Sluit gewoon het slimme stopcontact aan, download de app en volg de installatie-instructies. Het apparaat is klaar voor gebruik. Voortaan kun je de slimme stekker comfortabel bedienen via de smartphone-app of, nog handiger, via een spraakopdracht aan Amazon Alexa of Google Assistant.

De voordelen van de innr Smart Plug SP 240 in één oogopslag

  • ZigBee 3.0
  • Scenario’s en tijdschema’s
  • Spraakbediening via Amazon Alexa en Google Assistant
  • Monitor je energieverbruik in de app
  • Compatibel met Amazon Alexa, Google Assistant, Philips Hue en Samsung SmartThings

Bosch Smart Home Slimme Stekker (Compact)

De Bosch Smart Home Slimme Stekker werkt met de eigen radiofrequentie van Bosch en ZigBee 3.0 en hebben vrijwel dezelfde eigenschappen. Alle Bosch producten zijn compatibel met elkaar en kunnen worden uitgebreid tot een geavanceerde smart home.

Belangrijk: om de slimme stekker te gebruiken, heb je de aparte Bosch Smart Home Controller nodig als bedieningscentrum.

Dankzij de geïntegreerde verbruiksanalyse beschik je altijd over een volledig overzicht van je elektriciteitsverbruik. Met de speciale Bosch-app heb je ook de mogelijkheid om scenario’s en schema’s te maken. Zo kun je de keukenapparatuur een paar minuten voor je dag begint laten inschakelen.

Daarnaast werkt de slimme stekker met Amazon Alexa, Apple HomeKit, Philips Hue en Google Assistant en biedt dus brede compatibiliteit en bediening via spraakopdrachten.

De voordelen van de Bosch Smart Home Slimme Stekker in één oogopslag

  • Analyse van het stroomverbruik
  • Bediening op afstand
  • ZigBee 3.0, naast Bosch radiofrequentie
  • Scenario’s en tijdschema’s
  • Compatibel met Amazon Alexa, Apple HomeKit, Google Assistant, Philips Hue en het Bosch Smart Home System.

Philips Hue Smart Plug

De Philips Hue Smart Plug werkt zowel via ZigBee 3.0, als via Bluetooth. Dat betekent dat je hem niet per se met een bridge hoeft te verbinden, maar ook rechtstreeks via Bluetooth kunt bedienen. Voor bediening op afstand is verbinding via ZigBee 3.0 met een bridge wel nodig.

De slimme stekker van Philips Hue laat je conventionele apparaten opnemen in je smart home en heeft een hele brede compatibiliteit. Sluit de slimme stekker aan op een Amazon Alexa of Google Assistant slimme speaker en bedien de ingeplugde lamp met je stem. Siri werkt alleen als je de smart plug-in je Philips Hue Bridge hebt geïntegreerd.

Uiteraard werkt de slimme stekker ook geweldig in het Philips Hue smart home systeem en de hiervoor genoemde systemen, waardoor je alles onderdeel kan maken van scenario’s. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid tot het instellen van tijdschema’s.

De voordelen van de Philips Hue Smart Plug in één oogopslag:

  • Bediening op afstand (via bridge)
  • ZigBee 3.0 en Bluetooth
  • Geen bridge noodzakelijk
  • Scenario’s en tijdschema’s
  • Compatibel met Amazon Alexa, Apple HomeKit, Google Assistant en Philips Hue

Hombli Smart Socket (Duo)

Hombli biedt twee varianten slimme stopcontacten aan voor binnen. De Hombli Smart Socket en de Hombli Smart Socket Duo. Beide modellen hebben dezelfde mogelijkheden, maar met de duo-variant kun je twee apparaten aansluiten. Daarnaast biedt Hombli ook een slim stopcontact voor buiten; de Hombli Outdoor Smart Socket. Daar komen we straks op terug.

Deze slimme stekkers werken via wifi en kun je zonder bridge verbinden. Dat betekent ook meteen dat je ze vanaf afstand kunt besturen als je over een internetverbinding beschikt. Transformeer je conventionele apparatuur tot slimme apparatuur met de slimme stekkers van Hombli en houdt daarnaast gemakkelijk je energieverbruik onder controle via de app.

Stel ook tijdschema’s in en maak via smart home integratie je stekkers onderdeel van scenario’s. Je kunt ze namelijk integreren in Google Assistant of Amazon Alexa en op die manier ook spraakbediening ontgrendelen.

De voordelen van de Hombli Smart Socket (Duo) in één oogopslag

  • Verbinding via wifi zonder bridge
  • Bediening op afstand
  • Scenario’s en tijdschema’s
  • Compatibel met Amazon Alexa en Google Assistant
  • Metingen energieverbruik

Hombli Smart Socket Outdoor

Ook voor buiten biedt Hombli een handige slimme stekker. Het aanbod van slimme stopcontacten voor buiten is een stuk beperkter dan voor binnen, wat de Hombli Smart Socket Outdoor des te unieker maakt.

In principe heeft de Hombli Smart Socket Outdoor dezelfde functies als zijn broertjes voor binnen, maar dan is deze uiteraard geschikt voor buiten. De IP44-classificatie bevestigd dat de stekker spatwaterdicht is en daardoor geschikt is voor gebruik buiten. Regenbuien kan de slimme stekker aan, dankzij de rubberen waterafstotende hoes.

De voordelen van de Hombli Smart Socket Outdoor in één oogopslag:

  • Spatwaterdicht (IP44)
  • Verbinding via wifi zonder bridge
  • Bediening op afstand
  • Scenario’s en tijdschema’s
  • Compatibel met Amazon Alexa en Google Assistant
  • Metingen energieverbruik

TP-Link Tapo P100 en P115

De TP-Link Tapo P100 en P115 zijn twee slimme stekkers met talloze mogelijkheden. De TP-Link Tapo P100 is de basis versie en de Tapo P115 is wat geavanceerder. Beide slimme stopcontacten werken op wifi, zonder bridge en zijn op afstand bedienbaar. Ze zijn compatibel met Google Assistant en Amazon Alexa en je kunt gebruik maken van scenario’s, timers en spraakbediening. Ook beschikken ze over een handige Away-modus.

De TP-Link Tapo P115 heeft daarnaast de mogelijkheid om je energieverbruik te meten, zodat je gericht kunt besparen. Ook is deze uitvoering wat compacter zodat je zo min mogelijk ruimte inneemt en andere elektrische apparatuur belemmert.

De voordelen van de TP-Link Tapo P100 en P115 in één oogopslag

  • Verbinding via wifi zonder bridge
  • Bediening op afstand
  • Scenario’s en tijdschema’s
  • Compatibel met Amazon Alexa en Google Assistant
  • Away-modus
  • Metingen energieverbruik (alleen P115)

Marmitek Power SE en Power SI

Marmitek biedt iets unieks als het aankomt op slimme stekkers. Waar de Marmitek Power SE al een solide, veelzijdige slimme stekker is, kun je bij de Marmitek Power SI naast stekkers ook USB-aansluitingen inpluggen. Zo kun je met een compacte slimme stekker drie apparaten tegelijkertijd slim maken. Daarnaast meet de Power SI ook het stroomverbruik van aangesloten apparaten.

Beide slimme stopcontacten werken via wifi en zijn compatibel met Google Assistant en Amazon Alexa. Je hebt dus ook geen bridge nodig en kunt ze vanaf afstand bedienen. Je kunt gebruik maken van timers, scenario’s instellen en de aangesloten apparaten met je stem bedienen.

De voordelen van de Marmitek Power SE en Power SI in één oogopslag

  • Verbinding via wifi zonder bridge
  • Bediening op afstand
  • Scenario’s en tijdschema’s
  • Compatibel met Amazon Alexa en Google Assistant
  • Metingen energieverbruik (alleen Power SI)
  • 2 extra USB-aansluitingen (alleen Power SI)

Welk stopcontact is er geschikt voor mij?

Heb je nog geen slimme producten in huis en wil je alledaagse apparaten snel en eenvoudig bedienen via een app? Dan is een slim stopcontact dat ook zonder basisstation werkt aan te bevelen. Als je thuis echter al enkele smart home-apparaten gebruikt, is het aan te raden naar de compatibiliteit hiervan te kijken. Als je wilt dat al je producten kunnen samenwerken ten minste.

De slimme stekkers vindt je allemaal terug op onze website. Nu is het aan jou: welke stekker gaat het worden?