Categorie

Ecosystemen

Prijs (€)

Merken

Compatibiliteit

Functies

Volume (dB)

Levensduur batterij

Robotstofzuigers

Slimme robotstofzuigers als schoonmaakhulp voor thuis en op werk

Wie wil er nou na een dag hard werken je hele huis schoonmaken? Of continu de kantoorruimte op het werk schoonhouden? Toch is regelmatig stofzuigen en dweilen erg belangrijk. Waarom laat je het dan niet door een robotstofzuiger doen? De slimme schoonmaakhulpen pakken deze klus graag voor je op. Dan heb jij meer tijd voor de fijnere dingen in het leven.

Filter

Zo werkt een robotstofzuiger

Om gemakkelijk alle plekken in huis te kunnen bereiken, zijn de slimme vacuümrobots compact ontworpen met een maximale diameter van 30 cm en meestal rond van vorm. Dankzij deze ergonomische vorm kunnen de slimme hulpjes ook op plaatsen komen die je bij normaal stofzuigen nogal eens vergeet. De zijborstels van de robotstofzuiger vegen het stof en vuil naar het midden van het apparaat. Daar nemen de ingebouwde walsborstels het vuil op en brengen het naar de zuigopening, waar het vuil in het vuilreservoir wordt gezogen.

Botsingssensoren

De robotstofzuiger verandert automatisch van richting wanneer hij in contact komt met een obstakel en vindt zo zijn weg door je huis.

Infrarood-, ultrasone of lasersensoren

De slimme robot gebruikt zijn sensoren om te detecteren of iets hem in de weg zit en hoe ver weg het obstakel is.

Omgevingssensoren

Robotstofzuigers met omgevingssensoren scannen de ruimte, maken een plattegrond en reinigen deze systematisch.

sensor in robotstofzuiger

Wat kan een robotstofzuiger?

Schema's & toegang op afstand via de app

Je kunt de robotstofzuigers in het netwerk vanaf overal activeren door simpelweg op de bijbehorende app te tikken. Als alternatief kunnen de reinigingsprocessen volgens schema worden omgeschakeld. Je kunt deze ook comfortabel in de app wijzigen.

Schoonmaakstanden

Met verschillende schoonmaakstanden kun je de robotstofzuiger verder aanpassen aan de specifieke omstandigheden van jouw leefruimte. Denk hierbij aan instellingen als rechtlijnig, zigzag of huisdiermodus.

Ondergronddetectie

Topmodellen maken onderscheid tussen gladde oppervlakken en tapijt. Zo laten ze het dweilen achterwege en verhogen ze de zuigkracht wanneer er vloerbedekking of tapijt wordt gedetecteerd.

Optionele ruimtescheiding

Veel robots worden geleverd met een aparte sensor die als afscheiding functioneert. Als je deze instelt, creëer je een onzichtbare lijn waar de robot niet overheen gaat. Op die manier kun je bepaalde gebieden tijdelijk afschermen voor de robot.

Het reinigingsproces

De werking

De stogzuigers beschikken over een zuignap in het midden van het toestel en verschillende borstels aan de rand die het vuil van de buitenkant naar de zuignapopening transporteren. In de regel wordt via één of twee walsborstels het vuil naar het vuilreservor verplaatst. Hoogwaardige modellen hebben daarnaast HEPA-filters (High Efficiency Particulate Air Filter), waarmee de allerkleinste vuildeeltjes worden verwijderd.

Vuilreservoir legen

Net als bij een stofzuiger moet het vuilreservoir van een robotstofzuiger regelmatig worden geleegd. Je moet dit ook regelmatig doen, want de schoonmaakhulp reinigt efficiënter wanneer de container leeg is.

tink tip

Alle modellen zijn uitgerust met sensoren voor valbeveiliging, zodat ze niet van de trap vallen in huizen met meerdere verdiepingen. Je hebt dus één robotstofzuiger op elke verdieping nodig. Ze kunnen echter vaak worden geprogrammeerd om tegelijkertijd te reinigen.