
Eenvoudig je smart home inrichten
Je hele smart home vanuit één centraal punt besturen? Kies dan voor een ecosysteem. Op deze manier kun je alle compatibele apparaten van verschillende fabrikanten bedienen met slechts één app. Houd het overzicht en geniet van de voordelen van eenvoudige slimme bediening. Wij hebben de beste smart home ecosystemen alvast voor je op een rijtje gezet.
Hoe werkt een Smart Home systeem
Een smart home is een plek waarin verschillende technologieën samenwerken om de levenskwaliteit te verhogen. In zo'n slimme woning worden handelingen geautomatiseerd die je anders apart van elkaar zou moeten uitvoeren. Dit zorgt voor aanzienlijk aanzienlijk meer comfort thuis en bespaart energie. Slimme alarmsystemen zorgen ook voor meer veiligheid.
Een ecosysteem verbindt slimme apparaten van verschillende fabrikanten in een enkele app. Als het nodig is, kun je ze zelfs eenvoudig bedienen via een spraakassistent. Sommige smart home fabrikanten richten inmiddels zelfs niet slechts op één slimme assistent, maar op verschillende tegelijkertijd.
De voordelen van een smart home ecosysteem
Bedien alle producten vanuit één plek
Verbind verschillende slimme apparaten met één systeem. Op deze manier kun je je hele smart home met slechts één app bedienen. Verlichting, verwarming, alarmsystemen, deursloten en meer zijn op één dashboard te zien en je hebt toegang tot de afzonderlijke onderdelen.
Maak automatische routines
Stel in wanneer de verlichting automatisch aan of uit moet gaan, wanneer en hoe lang de verwarming aan moet staan, of hoe laat de rolluiken omhoog moeten gaan.
Werkt ook met producten van andere fabrikanten
Verschillende fabrikanten maken hun producten compatibel met bepaalde systemen. Bij aankoop hoef je dus alleen maar te kijken of het apparaat met je ecosysteem werkt..
Verbind toestellen met elkaar
Bepaal hoe de apparaten op elkaar moeten reageren. Je kunt bijvoorbeeld het licht in de gang aan laten gaan als je het slimme deurslot ontgrendelt. Of laat de rolluiken zakken als het alarm afgaat.
Welke systeemwereld past bij jou?
Google Assistant
Naast de producten van Google zelf, zijn een enorm scala aan compatibele apparaten van verschillende fabrikanten te integreren met Google.
Je kunt alle aangesloten apparaten bedienen via de Google Home app of Google Assistant. Zo kun je routines zelf samenstellen die met je eigen spraakopdrachten worden geactiveerd.
Voor spraakbesturing heb je een slimme luidspreker nodig, zoals een Google Nest Mini of Google Nest Hub.
Voordelen
Google Assistant leert na verloop van tijd van je spraakopdrachten en interpreteert ze nog nauwkeuriger. Als je vragen hebt, gaat het naar 's werelds grootste zoekmachine en geeft precieze antwoorden over elk onderwerp.
Via je Google-account heeft Google Assistant, als je dat wilt, toegang tot bijbehorende diensten zoals je agenda, podcasts en audioboeken. Streaming diensten als YouTube, Netflix en Spotify kunnen ook met de stemassistent bediend worden.

Apple HomeKit
HomeKit maakt deel uit van de standaard instellingen op alle iPhones en iPads. Apple hecht bijzonder veel waarde aan gegevensbescherming. Hier kun je met minimale inspanning je slimme apparaten instellen en je smart home bedienen vanaf je iPhone, iPad, Mac of de geïntegreerde spraakassistent Siri. Als je dat wilt, kun je een Apple HomePod mini of Apple TV 4 als bedieningscentrum gebruiken.
Voordelen
Apple stelt strenge eisen aan HomeKit integratie van andere fabrikanten om de best mogelijke gegevensbescherming te garanderen. HomeKit heeft geen cloud nodig en slaat geen gegevens op.
Nieuwe apparaten installeren is een fluitje van een cent. Elk HomeKit product wordt geleverd met een code die je eenvoudig scant met je iPhone of iPad. Dan hoef je alleen nog maar de instructies in de app te volgen.

Amazon Alexa
Alexa kan niet alleen muziek afspelen en je slimme huis bedienen, maar ook voor je winkelen. Als er iets ontbreekt bij je thuis, kun je het met een simpele spraakopdracht bestellen via Amazon.
Je smart home wordt bestuurd via zogenaamde Skills die door de verschillende fabrikanten worden aangeleverd in de Alexa app. Hiervoor heb je een slimme luidspreker nodig waarin Alexa geïntegreerd is, zoals een Amazon Echo. Echter, is Amazon Alexa (nog) niet in het Nederlands beschikbaar en zul je de slimme assistent in het Engels moeten aanspreken.
Voordelen
Amazon is direct geïntegreerd als winkelplatform. Vertel Alexa simpelweg wat je wilt dat ze bestelt en zij zorgt voor de rest. Zo kun je je boodschappen direct vanaf je bank doen.
Amazon Alexa is compatibel met een enorm aantal producten. Zo heb je toegang tot een groot ecosysteem en bedien je alles via de spraakassistent.

Bosch Smart Home
Bosch brengt de expertise van 100 jaar innovatie naar zijn smart home systeem. Met Bosch Smart Home kun je complete beveiligingssystemen instellen, rolluiken bedienen en slimme verwarming integreren bij je thuis.
Gevestigde systemen zoals Philips Hue, Google Assistant, Amazon Alexa en Apple HomeKit kun je eenvoudig koppelen met het Bosch Smart Home Systeem.
Voordelen
Stel een systeem samen met een compleet alarmsysteem, inclusief camera's. Je kunt ook slimme huishoudelijke apparaten integreren. En met Bosch als 's werelds grootste leverancier van autotechnologie, kun je zelfs je smart home vanuit je auto bedienen.
Je kunt veel al gevestigde merken, zoals Philips Hue, naadloos integreren in je Bosch Smart Home. Bosch Smart Home werkt even goed met Google Assistant, Alexa en Siri.

Opus
Opus combineert fraaie vormgeving met nagenoeg onzichtbare technologie. Dit wordt bereikt door de speciale draadloze EnOcean standaard met maximale eergie-efficiëntie. Dit betekent dat een effectief radiosignaal alleen uitgezonden wordt als er werkelijk iets uitgezonden wordt. In sommige gevallen zelfs zonder extra stroomvoorziening. Dit beschermt ook tegen voortdurende elektromagnetische straling.
Voordelen
Met Opus vervang je je schakelaars voor lampen en rolluiken door slimme schakelaars. Deze zijn qua uiterlijk niet te onderscheiden van gewone schakelaars. Speciale schakelaars werken als versterkers. Op deze manier breid je het draadloze netwerk praktisch onzichtbaar uit, zonder extra repeaters.
Een schakelaar die via radiogolven afzonderlijke apparaten bedient heeft zelfs geen batterijen nodig. De energie die nodig is voor de radio-impuls wordt uitsluitend opgewekt door de beweging van het indrukken van de schakelaar. Je plaatst deze volledig draadloze schakelaars dus waar je maar wilt en hoeft nooit batterijen te verwisselen.

FAQ
Wat is een ecosysteem?
Een ecosysteem is een samenstelling van compatibele smart home producten van verschillende leveranciers, die je met één en dezelfde app kunt besturen. Vooral op het gebied van smart home wil je als fabrikant niet achterblijven als het gaat om de samenwerking met andere apparaten. Wat betekent dat precies? Eenvoudig: je kunt met één app alle compatibele apparaten instellen en bedienen. Ook is het mogelijk om elk product binnen het ecosysteem te verbinden en te laten samenwerken.
Hoe gebruik ik een ecosysteem?
Eén app verbindt alle compatibele smart home producten. Daardoor kun je ze bedienen met je smartphone (of tablet) en bijvoorbeeld geautomatiseerde routines instellen. Laat je verwarming automatisch uitschakelen zodra een raam opent, of het licht inschakelen wanneer een bewegingssensor door heeft dat je de kamer binnenkomt. Dit soort routines zijn er ook voor beveiliging. Denk aan een alarm dat afgaat wanneer een glasbreuksensor detecteert dat het raam is gebroken.
Hoe werkt het precies?
Om je eigen ecosysteem voor smart home producten te gebruiken, moet de bijbehorende app eerst op je smartphone of tablet worden geïnstalleerd. Vervolgens is het mogelijk om alle compatibele smart home producten te integreren in het ecosysteem. Bovendien is het mogelijk om een ecosysteem te besturen vanaf meer dan één apparaat.
Wat heb ik nodig om een ecosysteem op te zetten?
Om alle slimme apparaten thuis samen te brengen in één ecosysteem, moeten ze compatibel zijn met een bepaald ecosysteem. Daarnaast heb je een smartphone of tablet nodig met de juiste app.
Hoe werkt een slim beveiligingssysteem?
Een slim beveiligingssysteem bestaat uit verschillende apparaten, zoals deur-/raamcontacten, glasbreuksensoren, alarmsirenes, bewegingsmelders of bewakingscamera's. Ze zijn allemaal in een netwerk opgenomen via je wifi verbinding, bluetooth of via een draadloze radioverbinding. Dit zodat je er vanaf je smartphone toegang tot kan krijgen. Als een van de sensoren afgaat of een camera beweging detecteert, ontvang je een bericht op je smartphone. Dit geldt ook voor slimme rookmelders of watersensoren.
Wat zijn de voordelen van slimme alarmsystemen?
Slimme alarmsystemen zijn heel gemakkelijk in te stellen. Er is geen vakkennis of ingewikkelde installatie nodig. Omdat de apparaten draadloos met elkaar communiceren en deels op batterijen werken, kun je ze praktisch overal in en om het huis installeren. Koppel ze aan andere componenten van je smart home, zodat de lichten aangaan of de luiken naar beneden gaan als er thuis iets verdachts gebeurt. Bovendien word je onmiddellijk op de hoogte gebracht in geval van nood.