Categorie

Ecosystemen

Prijs (€)

Merken

Compatibiliteit

Functies

Slimme rookmelders

Meer veiligheid thuis met slimme rookmelders

Elk jaar zijn er veel woningbranden met soms ook een fatale afloop, meestal door rookvergiftiging. Rookmelders zijn daarom onmisbaar. Sinds enkele jaren zijn ze zelfs verplicht bij nieuwbouwwoningen en sinds juli 2022 zijn ze verplicht op elke verdieping in alle gebouwen. Slimme rookmelders bieden je net wat meer bescherming. Bij een alarm krijg je naast de sirene ook draadloos een melding naar je smartphone, zodat je direct de actie kunt ondernemen.

Ontdek alle rookmelders

Filter

Wat is er op 1 juli 2022 veranderd?

Sinds juli 2022 is het verplicht op elke verdieping ten minste 1 rookmelder te hebben in zowel koop- of huurwoningen als bedrijfspanden. Als je verdieping niet als "verblijfsruimte" dient, is deze verdieping uitgesloten. Denk bijvoorbeeld aan een kelder of zolder.

Woon je in een studentenwoning? Dan zal je er 1 in elke studentenkamer moeten plaatsen, en dus niet alleen 1 op de gang. Daarbij moeten de rookmelders voldoen aan het CE-keurmerk, lees hieronder wat dat precies betekent.

Wat is het CE-keurmerk?

Het CE-keurmerk is een Europees keurmerk dat de kwaliteit van producten waarborgt, dus ook rookmelders. Volgens de nieuwe wetgeving moeten rookmelders op batterijen aan het EN 14604 voldoen, als je er een voor netstroom koopt komt daar nog het NEN 2555 certificaat bij.

Je kunt deze keurmerken op de verpakking van je producten vinden. Bij tink kun je er vanuit gaan dat al onze rookmelders aan de benodigde keurmerken voldoen. Zo kun je zorgeloos de rookmelder uitkiezen die bij jou past!

Wat zijn de gevolgen?

Als je woning niet voldoet aan de wetgeving, riskeer je een boete. Ook kan het voorkomen dat je verzekering na een brand besluit niet uit te keren als er in je huis geen of te weinig rookmelders zijn. Het is dus slim om genoeg rookmelders aan te schaffen, zo voorkom je een hoop problemen en garandeer je de veiligheid!

De meest ideale plekken om je slimme rookmelders te plaatsen

Eigenlijk zorgt het hebben van een rookmelder in iedere kamer van je woning voor de beste bescherming tegen rookvorming bij je thuis. Maar het is natuurlijk geen goedkope oplossing om voor iedere kamer een slim brandalarm aan te schaffen.

Dus hebben we hieronder aangegeven waar je minimaal een rookmelder moet hebben hangen, waar het optimaal is om een rookdetector te hebben en waar je een extra rookmelder zou kunnen ophangen. Aan het plafond wordt wel gezien als de meest ideale plek omdat rook nagenoeg altijd opstijgt en je dus zo optimaal rook kunt detecteren.

Wat doen slimme rookmelders precies?

Een slimme rookmelder geeft niet alleen een geluid als alarm, maar stuurt daarnaast ook via je wifi-verbinding een melding naar je smartphone. Zo ben je ook op de hoogte als je onderweg bent.

De brandmelders zijn ook koppelbaar in je smart home systeem voor nog meer bescherming thuis.

Google Nest Protect Rookmelders gaan nog een stapje verder en verlichten vanuit de Nest Protect de gang wanneer je ‘s nachts bijvoorbeeld naar het toilet loopt.

Waarom zijn rookmelders zo belangrijk?

Rookmelders zijn waarschuwingssystemen die je vroegtijdig waarschuwen zodra er brand uitbreekt of rookvorming ontstaat. Ze laten het alarm afgaan, zelfs als er maar een kleine hoeveelheid gevaarlijke rook is. Op die manier kun je op tijd de juiste maatregelen nemen.

Sommige rookdetectors zijn zelfs uitgerust met een koolmonoxide sensor zodat gevaarlijke, onzichtbare en reukloze gassen op tijd kunnen worden gedetecteerd.

Meer veiligheid met slimme rookmelders

Om rook te detecteren bevat het brandalarm een zender (infrarood diode) die licht naar een ontvanger (fotodiode) zendt. De zender verstuurt met regelmatige tussenpozen lichtsignalen uit. Om het signaal de ontvanger te laten bereiken, is een reflector nodig.

In het geval van brand vliegen de rookdeeltjes in de lucht en zal dus voor een onderbreking zorgen van het infrarood licht. Als dit infrarood licht een langere tijd niet aankomt op de ontvanger wordt het alarm geactiveerd.

Hier moet je op letten bij het kopen van een slimme rookmelder

Voordat je een slimme rookdetector koopt, is het handig om over een paar dingen na te denken zodat je optimaal voorzien bent van beveiliging in je smart home. Het is natuurlijk handig om de brandmelders te integreren in je bestaande smart home ecosystemen zodat de slimme apparaten samen kunnen werken.

Aantal benodigde rookmelders

Om zeker te zijn dat jij en je familie of huisgenoten optimaal voorzien zijn van beveiliging tegen rookontwikkeling is het slim om thuis te kijken hoeveel rookmelders je nodig hebt.

Het is vaak ook voordeliger om meerdere melders tegelijkertijd te kopen in plaats van apart van elkaar.

Draadloos of verbonden aan het netstroom

Een draadloze slimme rookmelder is handig als je flexibel wilt zijn in het plaatsen van de rookmelder. Je moet de batterijen echter regelmatig vervangen. De slimme draadloze rookmelder stuurt een melding op je smartphone wanneer hij bijna leeg is.

Een brandmelder die verbonden is via netstroom heeft als voordeel dat je de batterijen niet hoeft te vervangen, alleen kun je deze niet overal plaatsen omdat hij verbonden moet zijn met het netstroom

In welk smart home ecosysteem is de rookmelder te integreren

Wanneer je thuis al smart home apparaten hebt, is het handig om te kijken met welke ecosystemen de slimme rookmelders te integreren zijn. Zo kun je sommige slimme melders ook besturen met je stem via slimme spraakassistenten zoals Google Assistant, Amazon Alexa en Siri.