Slimme bewatering

Innovatief water geven met slimme bewateringssystemen

Smart home producten helpen je niet alleen bij het maaien van je gazon, ze helpen je ook bij het bewateren en analyseren van de omstandigheden in je tuin. Slim tuingereedschap kan je bij een aantal van de tijdrovende taken van de tuinverzorging helpen of zelfs het werk geheel uit handen nemen, zodat je meer tijd hebt om van je tuin te genieten.

Filter

Helaas vonden we geen passende resultaten voor je zoekopdracht. Hier zijn enkele aanraders voor je.

Wat is slimme bewatering?

Het regelmatig besproeien van de tuin in de zomermaanden kost niet alleen veel moeite, maar neemt meestal ook je welverdiende vrije tijd in beslag. Maar je kunt jezelf veel tijd besparen door een slim systeem of een slimme pomp te gebruiken om je tuin te besproeien. Met een watersensor kun je er ook voor zorgen dat je planten precies de hoeveelheid water krijgen die ze nodig hebben.

Hoe werkt slimme bewatering?

Essentieel voor slimme bewatering is de besproeiingscomputer. Je sluit hem in een paar stappen aan op de gewenste wateraansluiting, zonder daarvoor een specialist nodig te hebben. Volg dan de stappen voor de installatie in de app en bedien de besproeiing vanaf nu overal met je smartphone. Als je meer apparaten of accessoires aan je systeem wilt toevoegen, hoef je alleen het betreffende apparaat via de app toe te voegen. Als je je smartphone niet bij de hand hebt, kun je er ook voor kiezen om naast de app het slimme bewateringssysteem handmatig te bedienen. Voor extra gemak kun je ook tijdschema's instellen voor het besproeien van je tuin. Je hoeft dan niet telkens handmatig op Start te drukken in de app: de schema's worden automatisch uitgevoerd, zelfs als je niet thuis bent.

Wat zijn de voordelen van slimme bewatering?

De grootste voordelen zijn zonder twijfel de tijdsbesparing en de controle over je tuin. Na het instellen van je individuele schema's begint de besproeiing automatisch op het gewenste tijdstip. Daarnaast heeft on-demand bewatering ook bewezen waterbesparend te zijn, wat vooral in de droge zomermaanden een groot voordeel is. Je hoeft dus niet meer te kiezen tussen de waterrekening en de verzorging van je planten. Bovendien kan het bewateringssysteem op elk moment flexibel worden uitgebreid.

De voordelen van slimme tuinbesproeiing in één oogopslag:

 • Tijd besparen
 • Bewatering op maat
 • Zuiniger sproeien
 • Flexibel uitbreidbaar
 • Moeiteloze verzorging van je tuin
 • Handige tijdschema's

Wat zijn de verschillen tussen de slimme bewateringsmethodes?

De GARDENA apparaten zijn het meest toonaangevend op het gebied van slimme producten voor in je tuin, en dus ook voor slimme bewatering. Alle producten zijn ontworpen voor gebruik buitenshuis en zorgen op een betrouwbare manier voor meer comfort thuis. Daarnaast zijn er ook merken op de markt zoals Eve. De Eve Aqua kun je bijvoorbeeld gebruiken als een universeel bewateringssysteem, ongeacht de grootte van je tuin. De Eve Aqua is het eerste slimme bewateringssysteem dat alleen compatibel is met Apple HomeKit en heeft daarom geen extra bridge nodig voor de bediening en controle.

 GARDENAEve
Tijdschema's
Aansluiting
 • Kraan
 • Regenwater (bron/waterton)
Kraan
Sensor
 • Temperatuur
 • Lichtsterkte
 • Grondvochtigheid
Waterverbruik
Plaatsing
 • Binnen (flexibele pomp)
 • Buiten
Buiten
Bridgenoodzakelijkniet noodzakelijk
App
 • iOS
 • Android
iOS
Compatibiliteit
 • Apple HomeKit
 • Amazon Alexa
 • Google Assistant
Apple HomeKit
Stroomvoorziening
 • Batterij
 • Netstroom
Batterij

Tijdschema's: Met de app kun je schema's integreren voor je slimme bewatering. Dit heeft als voordeel dat je geen tijd en moeite meer hoeft te besteden aan het handmatig controleren van de watertoevoer in je tuin.

Aansluiting: Alle slimme bewateringssystemen zijn compatibel met de standaard tuinslangen. In uitzonderlijke gevallen zijn echter ook de juiste accessoires (adapters) verkrijgbaar. Pompen die gebruikt worden voor slimme bewatering zijn aangesloten op een waterreservoir, zoals je put of je regenton.

Meetwaarden: Het irrigatiesysteem van de Eve Aqua meet je waterverbruik betrouwbaar en op ieder moment. Dit bespaart je niet alleen water en dus geld, maar beschermt je tuin ook tegen te veel of te weinig water. Bij de GARDENA producten ligt de focus op het details. De slimme bewatering apparaten meten elk hun eigen waarden, zoals temperatuur, lichtintensiteit of grondvochtigheid en gebruiken deze waarden om de tuinbesproeiing vervolgens te bedienen.

Plaatsing: Zowel de Eve als de GARDENA producten zijn ontworpen voor gebruik buitenshuis. De waterpompen van GARDENA kunnen echter ook binnenshuis worden gebruikt voor centrale watervoorziening.

Bridge: Voor alle Apple compatibele Eve-producten heb je geen centrale besturingseenheid nodig. Dit heeft als voordeel dat je de producten direct met de iOS app en je Apple HomeKit verbindt. De GARDENA producten vereisen echter een bridge, de zogenaamde smart Gateway, die alle producten met elkaar verbindt. De veelzijdige compatibiliteit geeft je het voordeel van flexibele controle.

App: Terwijl de Eve Aqua alleen compatibel is met iOS-compatibele apparaten en met alle iPhones of iPads kan worden bediend, werkt het GARDENA-systeem zowel via iOS als Android.

Compatibiliteit: Terwijl de Eve producten alleen compatibel zijn met Apple HomeKit, heb je met GARDENA de keuze tussen alle slimme assistenten, zoals Apple HomeKit, Amazon Alexa of Google Assistant.

Stroomvoorziening: Zowel de Eve-apparaten voor slimme bewatering als de meeste GARDENA apparaten werken met waterdicht afgesloten, vervangbare AA-batterijen. Grotere GARDENA apparaten zoals de waterpomp moeten echter permanent worden aangesloten op de stroomvoorziening, omdat dit product een krachtige stroombron nodig heeft.

Waar moet je op letten bij slimme bewatering?

Wat heb ik nodig om een slim bewateringssysteem te installeren?

Sommige apparaten zijn afhankelijk van een hub of gateway om te kunnen functioneren, een soort basisstation voor al je slimme tuingereedschap. Deze moet worden aangesloten op een wifi-netwerk. Soms is het nodig om een apparaat met een kabel aan te sluiten op het basisstation, maar dit betreft vooral ventielboxen. Apparaten die de watertoevoer regelen zijn via een draadloze verbinding of bluetooth verbonden met het basisstation. Om ervoor te zorgen dat al je slimme tuingereedschap naadloos samenwerkt, kan het handig zijn om voor een enkel merk te kiezen en de set gaandeweg uit te breiden. Over het algemeen kunnen conventionele tuinslangen ook worden gebruikt met een slim bewateringssysteem, zolang ze maar de juiste aansluiting hebben.

Welke slimme bewateringsmethode is het meest voor mij geschikt?

Elke tuin heeft andere afmetingen, planten en behoeftes. Daarom zijn er verschillende slimme bewateringsproducten om hieraan te voldoen. Hier vind je een overzicht van welke bewateringsmethode voor wie geschikt is:

Situatie: Elke tuin heeft andere afmetingen, gebouwen en planten. Daarom zijn er verschillende slimme bewatering apparaten om aan deze behoeften te voldoen. Deze slimme apparaten nemen het bewateren van je planten voor je over zolang het binnen het bereik van de waterslang blijft.

Gebruik: Je sluit simpelweg de slimme watertoevoer af tussen de kraan en de slang. Je kunt eenvoudig schema's instellen voor het besproeien van je gazon van maandag tot en met zaterdag van 17.00 tot 19.00 uur. Op een bijzonder warme dag kun je de sprinkler ook om 14.00 uur via de app aanzetten als je onderweg bent.

Oplossing: De GARDENA Smart Water Control is ontworpen voor kleinere tuinen. Het bewaterd op betrouwbare wijze de delen van je tuin, aangesloten op elke standaard waterleiding in de tuin. Met behulp van de app kun je de tijden instellen waarop de sproeiers, die via een slang op de waterleiding zijn aangesloten, hun werk doen.

Situatie: Grotere tuinen hebben ook een uitgebreider bewateringssysteem nodig. Voor dit doel is een besproeiingssysteem vaak niet voldoende.

Gebruik: Speciaal ontworpen bewateringssystemen reiken tot zes zones van je tuin, die je van tevoren kunt bepalen. De zones kunnen volledig automatisch en onafhankelijk van elkaar worden beheerd en bewaterd. Kies vervolgens de juiste instellingen voor elke zone en voorzie alle planten van water volgens hun behoeften.

Oplossing: De GARDENA Smart Water Control is geschikt voor grotere tuinen. Deze plaats je in de grond en wordt vervolgens aangesloten op de besturingseenheid. De gratis app heeft een intuïtieve bediening en maakt het mogelijk om instellingen te maken waarmee je je tuin in zes zones kunt indelen en verschillende ruimtes kunt creëren.

Uitbreiden of nieuw slim bewateringssysteem?

Als je je systeem verder wilt uitbreiden, dan kun je met Eve en GARDENA verschillende oplossingen voor je tuin vinden. Als je al in het bezit bent van een smart home apparaat voor je tuin, dan kun je deze op verschillende manieren laten samenwerken met andere slimme apparaten. In de winkel vind je een aantal producten van GARDENA en Eve waarmee je je slimme woning kunt uitbreiden. Op deze manier kun je je slimme irrigatiesysteem aanpassen aan je wensen en behoeften, zonder dat je het hele systeem hoeft te vervangen.