Slimme deursloten

Open je deur via de app op je smartphone

Heb je jezelf ooit uit je eigen woning buitengesloten? Met een slim deurslot was dat waarschijnlijk niet gebeurd. Hiermee ontgrendel je de deur heel makkelijk met je smartphone of een code.

Filter

Hoe werken slimme deursloten?

Slimme deursloten kunnen op bijna alle deuren worden geïnstalleerd. Met een smart lock heb je geen sleutels meer nodig, maar open je de deur op één of meerdere van deze manieren:

Ontgrendeling via smartphone: Open de bijbehorende app en ontgrendel de deur door op een knop te drukken of te swipen. Je kunt nieuwe gebruikers toevoegen door ze een uitnodiging te sturen. Zo kun je dus je familie, vrienden of buren toegang geven als je dat wilt. Je kunt de toegangstijden van elke gebruiker bepalen. Bovendien krijg je een overzicht van wie er op welk moment het slot heeft geopend.

Bluetooth afstandsbediening: Met een bluetooth afstandsbediening heb je een fysieke knop om de deur mee te openen, net zoals je dat misschien al met je garagedeur doet.

Cijferslot: Met een keypad kan iedereen die een werkende code heeft toegang krijgen. Verschillende codes kunnen aan verschillende gebruikers worden toegewezen en kunnen weer gedeactiveerd worden. Je kunt een code ook maar een paar uur of tot een bepaalde datum laten gelden. Deze functie is super handig voor bijvoorbeeld verhuurders van vakantiehuisjes.

Vingerafdrukscanner: Om een gebruiker te registreren wordt zijn of haar vingerafdruk opgeslagen, zodat het slot met één beweging van de vinger kan worden ontgrendeld. Het werkt eigenlijk hetzelfde als het ontgrendelen van een smartphone.

Geofencing: Bij sommige slimme sloten is geofencing mogelijk. De bridge bepaalt via GPS de afstand van je smartphone tot het slot en ontgrendelt hem wanneer je dichtbij genoeg bent. Op dezelfde manier gaat de deur ook automatisch weer op slot wanneer je het huis verlaat.

Spraakbediening: Veel moderne slimme sloten zijn compatibel met slimme spraakassistenten, wat het mogelijk maakt om via Google Assistant, Amazon Alexa of Siri (Apple HomeKit) je deur te openen. Een simpele spraakopdracht is daarvoor genoeg.

Hoe worden slimme deursloten van stroom voorzien?

Alle smart locks zijn draadloos en werken op batterijen. De batterijen gaan minstens een paar maanden mee. Om te voorkomen dat je ineens voor een gesloten deur staat omdat de batterijen leeg zijn, krijg je op tijd een waarschuwing via de app. Dit geldt overigens niet voor de kleine bluetooth afstandsbedieningen. Het is daarom raadzaam om altijd meer dan één manier te hebben om het slot te openen.

Bluetooth of internet

Terwijl alle smart locks via bluetooth kunnen worden bestuurd, kunnen sommige ook via een bridge met het internet verbinden. De bridge wordt simpelweg in een nabijgelegen stopcontact gestoken. Zo kun je ook als je onderweg bent meldingen ontvangen over wie het slot heeft ontgrendeld en bijvoorbeeld voor de pakjesdrager of de buurman de deur openen.

Hoe installeer ik een slim slot?

Voor slimme sloten bestaan er twee verschillende installatie processen:

Montage op het bestaande deurslot

Als je je deurslot snel en eenvoudig slim wilt maken, kun je het beste een smart lock kiezen die gewoon op het bestaande cilinderslot wordt geklemd. Een montageplaat met een uitsparing voor het cilinderslot wordt aan de binnenkant van de deur gelijmd of geklemd en de sleutel wordt erin gestoken. De smart lock zelf wordt dan gewoon over de sleutel heen geschoven en aan de montageplaat bevestigd en draait bij het ontgrendelen de sleutel in het slot met de geïntegreerde motor. Omdat deze slimme sloten op elk moment kunnen worden verwijderd, zijn ze bijzonder geschikt voor huurwoningen. Dit omdat zij meestal niet zomaar hun cilinderslot mogen vervangen.

Cilinderslot vervangen

Hier wordt het cilinderslot in de deur vervangen door een speciale cilinder. De lengte van de cilinder kan worden aangepast zodat hij perfect op elke deur past.

Hoe veilig zijn slimme deursloten?

Zelfs als de smart lock via een bridge met het internet is verbonden, blijft alle communicatie end-to-end versleuteld. Zo kun je er zeker van zijn dat alleen degenen die toegang krijgen van jou en inloggen op de app of een toegangscode hebben, het slot kunnen ontgrendelen.

Resultaten weergeven