Slimme rookmelders

Meer veiligheid thuis met slimme rookmelders

Elk jaar zijn er veel woningbranden met soms ook een fatale afloop, meestal door rookvergiftiging. Rookmelders zijn daarom onmisbaar. Sinds enkele jaren zijn ze zelfs verplicht bij nieuwbouwwoningen en vanaf juli 2022 ook bij bestaande gebouwen. Slimme rookmelders bieden extra bescherming. Bij een alarm sturen ze naast de sirene ook draadloos een melding naar je smartphone, zodat je direct de juiste actie kunt ondernemen.

Filter

Wat doen slimme rookmelders precies?

Een slimme rookmelder geeft niet alleen een geluid als alarm, maar stuurt daarnaast ook via je wifi-verbinding een melding naar je smartphone. Zo ben je ook op de hoogte als je onderweg bent. De brandmelders zijn ook koppelbaar in je smart home systeem voor nog meer bescherming thuis. Google Nest Protect Rookmelders gaan nog een stapje verder en verlichten vanuit de Nest Protect de gang wanneer je ‘s nachts bijvoorbeeld naar het toilet loopt.

Waarom zijn rookmelders zo belangrijk?

Rookmelders zijn waarschuwingssystemen die je vroegtijdig waarschuwen zodra er brand uitbreekt of rookvorming ontstaat. Ze laten het alarm afgaan, zelfs als er maar een kleine hoeveelheid gevaarlijke rook is. Op die manier kun je op tijd de juiste maatregelen nemen. Sommige rookdetectors zijn zelfs uitgerust met een koolmonoxide sensor zodat gevaarlijke, onzichtbare en reukloze gassen op tijd kunnen worden gedetecteerd.

Zo zorgen slimme rookmelders voor meer veiligheid

Hoewel brandmelders qua behuizing verschillen per model, zijn de functies in principe hetzelfde. De belangrijkste functie van een rookmelder is om rook te detecteren en vervolgens alarm te slaan. Dit doen de zogenaamde rookkamers in het hart van de slimme detector. Ruimtelucht kan de rookkamer binnenkomen via de openingen aan de zijkant. Om rook te detecteren bevat het brandalarm een zender (infrarood diode) die licht naar een ontvanger (fotodiode) zendt. De zender verstuurt met regelmatige tussenpozen lichtsignalen uit. Om het signaal de ontvanger te laten bereiken, is een reflector nodig. In het geval van brand vliegen de rookdeeltjes in de lucht en zal dus voor een onderbreking zorgen van het infrarood licht. Als dit infrarood licht een langere tijd niet aankomt op de ontvanger wordt het alarm geactiveerd. Bij slimme melders gebeurt dat niet alleen via een sirene, maar ook door een melding naar je smartphone via wifi.

De meest ideale plekken om je slimme rookmelders te plaatsen

Eigenlijk zorgt het hebben van een rookmelder in iedere kamer van je woning voor de beste bescherming tegen rookvorming bij je thuis. Maar het is natuurlijk geen goedkope oplossing om voor iedere kamer een slim brandalarm aan te schaffen. Dus hebben we hieronder aangegeven waar je minimaal een rookmelder moet hebben hangen, waar het optimaal is om een rookdetector te hebben en waar je een extra rookmelder zou kunnen ophangen. Aan het plafond wordt wel gezien als de meest ideale plek omdat rook nagenoeg altijd opstijgt en je dus zo optimaal rook kunt detecteren. De Google Nest Protect rookmelders zijn beschikbaar in bedrade en draadloze varianten en zijn flexibel te plaatsen. Beide melders zijn koppelbaar met je smartphone via wifi bij je thuis of op kantoor.

Hier moet je op letten bij het kopen van een slimme rookmelder

Voordat je een slimme rookdetector koopt, is het handig om over een paar dingen na te denken zodat je optimaal voorzien bent van beveiliging in je smart home. Het is natuurlijk handig om de brandmelders te integreren in je bestaande smart home ecosystemen zodat de slimme apparaten samen kunnen werken. Bosch Rookmelders kunnen bijvoorbeeld samenwerken met andere Bosch Smart Home apparaten voor nog meer handige functies. En kies je voor een slimme melder op batterijen of één die via het netstroom wordt aangesloten.

Het aantal benodigde rookmelders

Voordat je besluit om slimme rookmelders aan te schaffen is het slim om thuis te kijken hoeveel rookmelders je nodig hebt. Dit zodat jij en je familie of huisgenoten optimaal voorzien zijn van beveiliging tegen rookontwikkeling. Het is vaak ook voordeliger om meerdere melders tegelijkertijd te kopen in plaats van apart van elkaar. De Netatmo Slimme Rookmelder komt bijvoorbeeld ook in een handige 3-pack.

Draadloos of verbonden aan het netstroom

Een draadloze slimme rookmelder is handig als je flexibel wilt zijn in het plaatsen van de rookmelder. Ook ben je dan niet afhankelijk van het netstroom maar maak je gebruik van batterijen. Je moet echter wel om een bepaalde tijd de batterijen vervangen. Wanneer je slimme draadloze melder bijna leeg is, ontvang je een melding op je smartphone via de app. Een brandmelder die verbonden is via netstroom heeft als voordeel dat je de batterijen niet hoeft te vervangen en is altijd voorzien van stroom. Je kunt deze alleen niet overal plaatsen omdat hij verbonden moet zijn met het netstroom.

In welk smart home-systeem is de rookmelder te integreren

Wanneer je thuis al smart home apparaten hebt, is het handig om te kijken met welke ecosystemen de slimme rookmelders te integreren zijn. Zo kun je sommige slimme melders ook besturen met je stem via slimme spraakassistenten zoals Google Assistant, Amazon Alexa en Siri. Wanneer je ze integreert met andere slimme apparaten kun je scenario’s instellen zodat bijvoorbeeld de slimme lampen worden ingeschakeld op het moment dat het brandalarm ingeschakeld wordt.

Resultaten weergeven