Robotmaaiers

Altijd een perfect gazon dankzij slimme maaimachines

Geniet van de tijd in je tuin terwijl anderen het werk doen. Maaimachines nemen het vermoeiende verzorgen van het gazon van je over en maken je gazon groener en mooier dan ooit tevoren.

Filter

Waarom slimme maaimachines?

Een strak en groen gazon is de droom van elke tuinier. Maar dit vraagt om regelmatige zorg, de juiste bemesting en dus veel tijd en werk. Maar vooral als de zon weer schijnt, wil je van je tuin genieten in plaats van te moeten zwoegen. Slimme maaimachines moeten je leven gemakkelijker en comfortabeler maken. Net zoals een vaatwasser voor de afwas zorgt, zorgt de robotmaaier voor het maaien van het gazon.

Hoe werken slimme maaimachines?

Eenmaal ingesteld werkt je robotmaaier grotendeels zelfstandig. Met de bijbehorende app van je robotmaaier kun je hem starten of laten terugkeren naar het laadstation. Deze functies werken, afhankelijk van de robotmaaier, meestal ook via spraakopdrachten naar de spraakassistenten Google Assistant, Apple HomeKit of Amazon Alexa. Als de maaier alleen op bepaalde tijden moet maaien, kun je met de app individuele schema's instellen. Zo onderhoudt je slimme tuinassistent je tuin zelfstandig en volautomatisch en zorgt hij voor het perfecte resultaat, zelfs als je niet thuis bent.

Wat zijn de voordelen van slimme maaimachines?

Het grootste verschil en tegelijk het grootste voordeel van robotmaaiers is waarschijnlijk de tijdsbesparing. Doordat ze zelfstandig maaien, besparen ze je tijd die je voor andere dingen kunt gebruiken. Tegelijkertijd zorgen de slimme maaimachines ook voor de gezondheid van het gazon: door het veelvuldig maaien worden er per maaibeurt slechts enkele millimeters gras verwijderd. Deze overblijfselen blijven liggen en werken als een natuurlijke meststof voor je gazon. Dankzij de elektrische aandrijving maken de slimme gazonmaaiers weinig lawaai en kunnen ze dus ook 's nachts maaien. De elektrische aandrijving zorgt ook voor minder milieuvervuiling, je hebt namelijk geen benzine meer nodig. Ook op het gebied van bediening en onderhoud vragen de maairobots minder zorg dan diesel- of benzine grasmaaiers. In tegenstelling tot conventionele grasmaaiers kun je de slimme tuinmannen waar je ook bent bedienen.

De voordelen van slimme maaimachines in één oogopslag:

  • Bespaar tijd
  • Verbeter de kwaliteit van het gazon
  • Weinig onderhoud
  • Zonder lawaai maaien
  • Natuurlijke bemesting
  • Bediening via de app
  • Spraakbesturing

Slimme robotmaaiers in vergelijking

 Gardena Robotmaaier

GARDENA

McCulloch Robotmaaiers

McCulloch

Grootte tuintot 2.000 m²tot 600 m²
Connectiviteitwifibluetooth
Automatisch oplaadsysteem
App bediening
Maai methodegebaseerd op locatiewillekeurig
Tijdschema's
Smalle doorgangen mogelijk
Hellingtot 35%tot 35%
Maaihoogtetot 60 mmtot 50 mm
Reiniging met tuinslang
SpraakassistentenSiri, Amazon Alexa (IFTTT), Google Assistant (IFTTT)

Waarop moet ik letten bij robotmaaiers?

Wat heb ik nodig voor de installatie van de slimme robotmaaiers?

De installatie van een slimme maaimachine vereist een paar eenvoudige stappen. Elke maairobot heeft een laadstation nodig, dat je in de buurt van een stopcontact moet installeren. Je hebt ook een grensdraad nodig die het te maaien gebied definieert. Je legt de kabel langs de rand van het gazon en de robot zal dan binnen de aangegeven grenzen blijven. Afhankelijk van het type moet je je maaimachine via radio, bluetooth, GSM of wifi met de app verbinden. Meer gedetailleerde informatie en stapsgewijze instructies worden meegeleverd in de doos en je kunt ze eventueel ook in de bijbehorende apps vinden.

Hoe maak ik optimaal gebruik van slimme maaimachines?

Een maaimachine kan maar een bepaald deel van het gazon verzorgen met één acculading. Hij rijdt terug naar het station om op te laden en gaat dan verder met maaien vanaf het laatste maaipunt. Dit gaat door totdat het hele gazon is gemaaid. Omdat het rijden om obstakels tijd kan kosten, is het aan te raden om zo min mogelijk obstakels op het te maaien gebied te plaatsen.

Welke maaisystemen van slimme robotmaaiers zijn beschikbaar?

De meeste slimme maaimachines werken volgens twee verschillende methodes:

  • Toeval methode: De robotmaaier maait het gazon volgens een willekeurig patroon. Hij zal blijven maaien tot hij het hele gazon heeft gemaaid.
  • Locatie afhankelijke methode: De robotmaaier rijdt rond in de tuin in parallelle banen. Na een eerste kalibratie volgt hij een vooraf bepaald patroon.

Hoe onderhoud ik een slimme maaimachine optimaal?

Het onderhoud van een maaimachine is niet heel tijdrovend. Vooral in directe vergelijking met het onderhoud en de verzorging van traditionele grasmaaiers hebben maairobots een streepje voor. Meestal hoef je de robot alleen even om te keren en schoon te spoelen met een tuinslang om hem te reinigen. Als je je maaimachine regelmatig reinigt en hem in de winter niet gebruikt, zijn er maar een paar onderdelen gevoelig voor slijtage. Zowel de messen als de accu van je maaimachine kun je eenvoudig vervangen.

Welke maaimachine is de juiste voor mij?

Oppervlakte van het gazon: lijkt je tuin op een voetbalveld of is het te maaien gazon niet groter dan een normale woonkamer? Welke slimme maaimachine je kiest, hangt grotendeels af van het te maaien gebied. Terwijl McCulloch slechts een maximale oppervlakte van respectievelijk 600 vierkante meter maait, biedt GARDENA ook maaimachines die tuinen van meer dan 2.000 vierkante meter kunnen maaien. Als je tuin minder dan 600 vierkante meter groot is, heb je de ruimste keuze. Hoe groter je tuin wordt, hoe minder robotmaaiers er geschikt zijn.

Tijdschema's: je kunt slimme maairobots inplannen om volgens een schema te werken, zodat ze je gazon volledig automatisch onderhouden. Zo zorgen ze ervoor dat je gazon er goed uitziet, zelfs als je er al weken niet naar om hebt gekeken.

Moeilijk te maaien gebieden: stel, je tuin bestaat uit twee delen die met elkaar verbonden zijn door een smal stuk gras en aan de zijkanten van deze smalle doorgang staan je mooie tulpen en lelies. Dit ziet er geweldig uit, maar het is ook moeilijk om te maaien. Voor slimme maaimachines is dit geen probleem. Hoogwaardige modellen hebben de functie om ook in smalle gebieden zonder problemen te kunnen navigeren.

Spraakbesturing: als je in het bezit bent van een spraakassistent, bijvoorbeeld Google Assistant, dan kun je eenvoudig je robotmaaier met spraakopdrachten bedienen. Bijvoorbeeld: je zit op je terras en het begint te regenen terwijl je maaimachine achter in de tuin het gazon aan het verzorgen is. Voor slimme maairobots die compatibel zijn met spraakassistenten is één spraakopdracht voldoende om de maaimachine naar het laadstation terug te sturen: "Oké Google, beëindig het maaien van mijn gazon". Hetzelfde geldt trouwens voor robotmaaiers die compatibel zijn met andere spraakassistenten zoals Amazon Alexa.

Resultaten weergeven