Het is weer die tijd van het jaar: de lente komt eraan! Dat betekent dat je robotmaaier klaar moet zijn voor actie. Na een paar maanden rust, is er wat onderhoud nodig. Geen stress, we lopen samen door negen simpele stappen om je robotmaaier lenteklaar te maken zodat jij goed bent voorbereid op de lente.

Na een winterpauze is je robotmaaier waarschijnlijk niet meteen klaar voor de start. Koud weer kan zijn sporen nalaten, dus direct beginnen zonder een goede check-up? Geen goed plan. Hieronder lees je hoe je met een paar simpele stappen je robotmaaier optimaal voorbereidt op het nieuwe seizoen. Zo zorg je voor het beste onderhoud en een vlekkeloze start van het maaiseizoen.

Stap 1: De aansluitingen van de robotmaaier controleren op corrosie

Gedurende het maaiseizoen en de winterstop kunnen de aansluitingen van je robotmaaier en laadstation last krijgen van corrosie. Het is slim om de connectoren regelmatig te checken – ze horen mooi te blinken. Kom je roest tegen? Pak dan een staalborsteltje en schrob ze schoon. Niet zeker of alles weg is? Een beetje contactspray doet wonderen.

Stap 2: Laad de accu op voordat je begint aan het robotmaaier onderhoud

Voordat je robotmaaier uit zijn winterslaap komt, moet je eerst de accu opladen. Na de winterstop is het normaal dat de accu maar 80-90% van zijn vorige capaciteit haalt – geen paniek, dat is typisch voor de eerste lading.

Heb je de accu netjes volgens de voorschriften opgeladen in eerdere seizoenen? Dan komt de volledige capaciteit snel terug. Maar als de accu echt versleten of beschadigd is, is het tijd voor een nieuwe.

Stap 3: Reinig de robotmaaier

In het beste geval heb je je robotmaaier onderhoud niet verwaarloosd en is je robotmaaier al grondig schoongemaakt voordat je hem voor de winter opborg. In dat geval hoef je nu niet veel meer schoon te maken. Als er echter nog oude gras- en grondresten achter zijn gebleven, moeten die nu verwijderd worden. Spuit daarvoor de robotmaaier af met een tuinslang. Hardnekkig en opgedroogd vuil kunt u ook met hoge druk verwijderen.

Bij het schoonmaken en algemene robotmaaier onderhoud moet je ook altijd de messen van de grasmaaier controleren. Als de oude messen beschadigd zijn, moeten ze worden vervangen. Messen van Husqvarna, Bosch en Worx zijn (binnenkort) verkrijgbaar in onze tink shop.

Stap 4: Controleer de grensdraden tijdens het onderhoud van de robotmaaier

De grensdraden zijn belangrijk zodat de robot precies weet waar hij moet maaien en waar hij niet mag maaien. In de winter kan het gebeuren dat bijvoorbeeld woelmuizen de draad hebben beschadigd. Een eerste testrit met uw robotmaaier zal eventuele breuken in de grensdraad aan het licht brengen. Hier moeten reparaties worden uitgevoerd. Je kunt bijvoorbeeld rechtstreeks bij Bosch een reparatieset bestellen.

Controleer de draad ook op roest bij de verbindingen met het station en bij de aansluitpunten. Als er roestplekken zijn, moeten die worden verwijderd. Indien nodig kunnen de kabels op deze punten worden ingekort en opnieuw worden geïsoleerd. Dit garandeert dat het contact weer beter werkt.

Stap 5: Controleer de banden

Kijk ook eens naar de banden van je robotmaaier. Als het profiel op de aandrijfwielen te versleten is of als een band defect is, moet je deze natuurlijk vervangen. Je kunt ter extra robotmaaier onderhoud ook de assen van de grasmaaier oliën om alles soepel te laten lopen.

Stap 6: Indien nodig, ontgrendel het tijdslot

Sommige slimme robotmaaiers, zoals de Automower van Husqvarna, vergrendelen zichzelf om veiligheidsredenen als ze een tijdje niet zijn gebruikt. Als dit bij uw robotmaaier het geval is, moet het tijdslot eerst worden ontgrendeld. Daarvoor heb je alleen de individuele PIN nodig die je bij het eerste gebruik hebt ingesteld.

Heb je de PIN niet meer bij de hand? Dan kun je deze opnieuw instellen in de Automower Connect-app of via de klantenservice van de fabrikant. Het enige wat je nodig hebt, is het serienummer van je model robotmaaier en een beveiligingscode die je op het apparaat vindt.

Stap 7: Controleer de instellingen

Voordat je weer gaat maaien, moet je controleren of de maai- en rusttijden die je vorig jaar hebt ingesteld nog steeds overeenkomen met jouw wensen. Let ook op de overgang van winter- naar zomertijd. Controleer ook of de regensensor is geactiveerd en de gevoeligheid ervan correct is ingesteld.

Stap 8: Update de software

Je slimme robotmaaier wordt meestal geleverd met een app van de fabrikant waarmee je hem kunt bedienen. Voor het nieuwe seizoen kunnen we vaak een update verwachten. Zorg er dus voor dat je de nieuwste versie hebt geïnstalleerd. Dit is vooral belangrijk omdat het je ook nieuwe functies of fixes voor problemen kan brengen.

Stap 9: Bereid het gazon voor op de robotmaaier

Om je robotmaaier meteen aan de slag te laten gaan, moet het gazon er ook op voorbereid zijn. Het is beter om takken en andere obstakels te verwijderen die joouw robotmaaier van zijn koers kunnen brengen. Als jouw gazon kale plekken heeft, kun je hier een keer opnieuw inzaaien en vervolgens aan het begin van het seizoen je hele gazon inzaaien. Hier vind je ook meer informatie over wanneer je het beste kunt maaien.

Meer weten over robotmaaier onderhoud

Natuurlijk komt er bij het aanschaffen en in gebruik nemen van een robotmaaier meer kijken dan alleen onderhoud. Daarom helpen wij je graag verder bij het uitzoeken van de juiste robot grasmaaier voor jouw tuin. Neem dus vooral een kijkje bij de robotmaaiers die we aanbieden op onze website en hou onze blog in de gaten voor alle nodige tips en verkoopadviezen.