Slimme binnenverlichting

Bedien je slimme lampen via spraak en app

De bureaulamp of de wandlamp in de gang bedienen met je smartphone of met een spraakopdracht? Geen probleem met slimme verlichting. Verander de kleur van je lampen, pas de helderheid aan of stel slimme automatiseringen in. Het is nog nooit zo eenvoudig geweest om je verlichting naar wens aan te passen.

Filter

Binnenverlichting

Welke soorten slimme verlichting zijn er?

Of je nu gewoon een ledlamp nodig hebt of op zoek bent naar een extravagante designerlamp, slimme verlichting is er in veel verschillende vormen:

Lichtbronnen: Slimme verlichting is beschikbaar voor alle gangbare fittingen. De ledlampen met E27-fitting zijn op het eerste gezicht nauwelijks te onderscheiden van gewone lichtbronnen, waardoor ze overal onopvallend geïnstalleerd kunnen worden. Hetzelfde geldt voor de slimme ledspots met GU10 fitting. Je kunt dus elke lamp upgraden naar een slimme lamp.

Lampen: Naast lichtbronnen zijn er ook volledige, kant-en-klare lampen beschikbaar met dezelfde functies als de lichtbronnen. Plafond-, wand-, tafel- en vloerlampen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, van modern minimalistisch tot echte eyecatchers.

Ledstrips: Slimme ledstrips zijn bijzonder geschikt voor indirecte verlichting. Plak de strips gewoon op de achterkant van je kast of TV en creëer een sfeervolle ambiance.

Ledpanelen: Deze panelen zijn in allerlei vormen verkrijgbaar. Klik ze aan elkaar vast om hele oppervlakken te verlichten en om schitterende mozaïeken te creëren. Met verschillende kleur veranderende effecten kunnen de slimme ledpanelen echte blikvangers zijn.

Slimme binnenverlichting: de belangrijkste functies

Slimme lampen zitten vol met slimme functies:

Smartphone-bediening: Of het nu gaat om een lichtbron, een ledstrip of een kant-en-klare lamp; je kunt slimme binnenverlichting eenvoudig bedienen vanaf je smartphone. Via een bridge maken de slimme lampen verbinding met je netwerk, zodat je de verlichting overal kunt bedienen, zelfs als je onderweg bent.

Dimmer functie: Via de app kun je op elk moment de helderheid van de verbonden lampen instellen en dat geheel vloeiend.

Kleur of wittint kiezen: Lampen waarbij je verschillende tinten wit kunt kiezen zijn geschikt voor gebruik in het hele huis. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken om met koel wit licht ‘s ochtends een energieboost te krijgen, met neutraal wit te leren of te werken, en met warme tinten meer comfort te creëren. Er zijn ook lampen en lichtbronnen beschikbaar waarbij je uit miljoenen verschillende kleuren kunt kiezen om een unieke sfeer in je kamer te toveren.

Lichtscènes instellen: Kies uit verschillende vooringestelde combinaties van helderheid en kleur(temperatuur), en sla nieuwe combinaties als lichtscène op om ze later met een druk op de knop weer op te roepen.

Tijdschema’s en automatiseringen: Door tijdschema’s en timers in te stellen kun je ervoor zorgen dat het licht 's avonds automatisch aangaat en 's nachts weer uitgaat. Je kunt op die manier het licht de hele dag door automatisch laten aanpassen, zonder dat je daarvoor zelf iets hoeft te doen.

Geofencing: Met Geofencing kun je je Bridge de afstand tot je smartphone laten meten. Wanneer je dan het huis verlaat, kun je de lampen automatisch uit laten gaan. Op dezelfde manier zullen de lampen ook aan gaan wanneer je weer in de buurt bent, zodat je nooit in een donker huis hoeft thuis te komen.

IFTTT-compatibiliteit: Slimme lampen die IFTTT-compatibel zijn (If-This-Then-That) kunnen ook worden gekoppeld aan andere apparaten die de dienst ondersteunen, ongeacht de fabrikant. Op deze manier kun je de IFTTT app gebruiken om een grote verscheidenheid aan scenario's te creëren en de verlichting te laten reageren op specifieke gebeurtenissen. Je kunt bijvoorbeeld je lampen koppelen aan een slimme alarminstallatie, zodat alle verlichting aangaat wanneer het alarm afgaat. Of laat je lampen bijvoorbeeld automatisch uitgaan wanneer je de jaloezieën omhoog doet.

Wekfunctie: Lampen met wekfunctie simuleren een zonsopgang met licht dat langzaam steeds helderder wordt om je ontspannen en natuurlijk wakker te maken. Dit werkt vooral goed met lampen die een instelbare kleurtemperatuur hebben zodat ook de kleur van het licht geleidelijk wordt aangepast, zoals bij een echte zonsopgang ook het geval is.

Koppeling met je Smart TV: Slimme binnenverlichting die gekoppeld kan worden aan een Smart TV van dezelfde fabrikant kun je als Ambient Lighting gebruiken. Op deze manier wordt de verlichting altijd afgestemd op wat er op dat moment op het scherm te zien is. Dit is niet alleen prettiger voor de ogen, maar kan ook zorgen voor een intensere, bioscoopachtige belevenis.

Spraakbesturing: Sluit slimme binnenverlichting aan op een slimme spraakassistent en je bedient de lampen eenvoudig met je stem. Zo kun je met simpele spraakopdrachten de kleur of de helderheid aanpassen, of lampen aan of uit te doen.

Hoe installeer ik slimme verlichting?

Het installeren van slimme binnenverlichting is zo gepiept. Lichtbronnen schroef je simpelweg in de fitting, ledstrips en ledpanelen bevestig je eenvoudig met de plakstrip op de achterkant. Bij kant-en-klare lampen hoef je alleen de stekker in het stopcontact te steken. De bridge moet ook op netstroom worden aangesloten en vervolgens via de app met je wifi-netwerk verbinden. De app zoekt naar alle beschikbare lampen, die je dan alleen nog maar hoeft toe te voegen. Dan kun je de verlichting gaan bedienen met je smartphone. Het hele proces duurt minder dan 10 minuten.

 Bluetooth lampenLampen via bridge
BereikBinnen dezelfde kamerOveral ter wereld
FunctiesBasisfuncties (helderheid en kleur aanpassen, lichtscène kiezen)
  • Basisfuncties
  • Tijdschema’s en wekfunctie
  • Vaak IFTTT-compatibel
  • Ambilight functie voor Smart TV
SysteemgrootteKleine systemen met een paar lampen binnen één ruimteSystemen voor je hele woning met een groot aantal lampen

De Bluetooth variant is dus vooral gericht op beginners die (nog) geen bridge hebben en alleen losse lampen willen gebruiken. Als je de optie open wilt houden om het systeem later uit te breiden naar meerdere kamers of zelfs het hele huis, kun je het beste gebruik maken van bluetooth lampen die eenvoudig met een bridge kunnen worden verbonden en dan het volledige scala aan functies hebben.

Slimme schakelaars

Slimme binnenverlichting kan niet alleen via je smartphone worden bediend, maar ook via apart verkrijgbare slimme lichtschakelaars. Deze zijn ofwel rechtstreeks verbonden met het wifi netwerk, via bluetooth met de lichten zelf of met de bridge.

Om een ingewikkelde installatie te voorkomen kun je gebruik maken van draadloze schakelaars. Je kunt daarmee de lichten aan of uitdoen, dimmen of zelfs tussen lichtscènes schakelen. En als je de draadloze schakelaar uit zijn houder haalt, werkt hij zelfs als een afstandsbediening.

Als je je bestaande lichtschakelaars wilt vervangen door slimme schakelaars, kun je het beste gebruik maken van inbouwschakelaars, die je net als gewone lichtschakelaars moet installeren.