Slimme binnenverlichting

Bedien je slimme lampen via spraak en app

De bureaulamp of de wandlamp in de gang bedienen met je smartphone of met een spraakopdracht? Geen probleem met slimme verlichting. Verander de kleur van je lampen, pas de helderheid aan of stel slimme automatiseringen in. Het is nog nooit zo eenvoudig geweest om je verlichting naar wens aan te passen.

Filter

Welke soorten slimme verlichting zijn er?

Of je nu gewoon een ledlamp nodig hebt of op zoek bent naar een extravagante designerlamp, slimme verlichting is er in veel verschillende vormen:

Lichtbronnen: Slimme verlichting is beschikbaar voor alle gangbare fittingen. De ledlampen met E27-fitting zijn op het eerste gezicht nauwelijks te onderscheiden van gewone lichtbronnen, waardoor ze overal onopvallend geïnstalleerd kunnen worden. Hetzelfde geldt voor de slimme ledspots met GU10 fitting. Je kunt dus elke lamp upgraden naar een slimme lamp. Op deze manier zorg je niet alleen voor meer comfort in je smart home doordat de lampen in en uit te schakelen zijn via tijdschema's maar dit bespaart ook op je energieverbruik omdat ze niet onnodig zullen branden en automatisch uitschakelen op een bepaald tijdstip.

Lampen: Naast lichtbronnen zijn er ook volledige, kant-en-klare lampen beschikbaar met dezelfde functies als de lichtbronnen. Plafond-, wand-, tafel- en vloerlampen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, van modern minimalistisch tot echte eyecatchers.

Ledstrips: Slimme ledstrips zijn bijzonder geschikt voor indirecte verlichting. Plak de strips gewoon op de achterkant van je kast of TV en creëer een sfeervolle ambiance.

Ledpanelen: Deze panelen zijn in allerlei vormen verkrijgbaar. Klik ze aan elkaar vast om hele oppervlakken te verlichten en om schitterende mozaïeken te creëren. De slimme ledpanelen zorgen voor unieke effecten door middel van verschillende kleuren en daardoor kunnen de slimme ledpanelen echte blikvangers zijn. Bedien ze heel eenvoudig via de app of in combinatie met een slimme speaker ook met je stem. Je kunt de ledpanelen daarnaast uitbreiden om op maat gemaakte wanddecoratie te vormen die in iedere kamer past en voor nog meer sfeer zorgt.

Slimme binnenverlichting: de belangrijkste functies

Of het nu gaat om een lamp, een ledstrip of een slimme spot; je kunt slimme binnenverlichting eenvoudig bedienen vanaf je smartphone. Met of soms zonder een bridge maken de slimme lampen verbinding met je netwerk, zodat je de verlichting overal kunt bedienen, zelfs als je onderweg bent.

De voordelen van slimme binnenverlichting in één oogopslag:

 • Bediening via app en spraakopdrachten
 • Draadloos dimmen
 • Kleur of wittinten kiezen
 • Lichtscènes instellen
 • Tijdschema's en automatiseringen bepalen
 • Geofencing functie
 • Compatibel met IFTTT
 • Wekkerfunctie voor natuurlijk wakker worden
 • Te integreren met je Smart TV

Hoe installeer ik slimme verlichting?

Het installeren van slimme binnenverlichting is zo gepiept. Lichtbronnen schroef je simpelweg in de fitting, ledstrips en ledpanelen bevestig je eenvoudig met de plakstrip op de achterkant. Bij kant-en-klare lampen hoef je alleen de stekker in het stopcontact te steken. De bridge moet ook op netstroom worden aangesloten en vervolgens via de app met je wifi-netwerk verbinden. De app zoekt naar alle beschikbare lampen, die je dan alleen nog maar hoeft toe te voegen. Dan kun je de verlichting gaan bedienen met je smartphone. Het hele proces duurt minder dan 10 minuten.

 Bluetooth lampenLampen via bridge
BereikBinnen dezelfde kamerOveral ter wereld
FunctiesBasisfuncties (helderheid en kleur aanpassen, lichtscène kiezen)
 • Basisfuncties
 • Tijdschema’s en wekfunctie
 • Vaak IFTTT-compatibel
 • Ambilight functie voor Smart TV
SysteemgrootteKleine systemen met een paar lampen binnen één ruimteSystemen voor je hele woning met een groot aantal lampen

De Bluetooth variant is dus vooral gericht op beginners die (nog) geen bridge hebben en alleen losse lampen willen gebruiken. Als je de optie open wilt houden om het systeem later uit te breiden naar meerdere kamers of zelfs het hele huis, kun je het beste gebruik maken van bluetooth lampen die eenvoudig met een bridge kunnen worden verbonden en dan het volledige scala aan functies hebben.

Slimme schakelaars

Slimme binnenverlichting kan niet alleen via je smartphone worden bediend, maar ook via apart verkrijgbare slimme lichtschakelaars. Deze zijn ofwel rechtstreeks verbonden met het wifi netwerk, via bluetooth met de lichten zelf of met de bridge.

Om een ingewikkelde installatie te voorkomen kun je gebruik maken van draadloze schakelaars. Je kunt daarmee de lichten aan of uitdoen, dimmen of zelfs tussen lichtscènes schakelen. En als je de draadloze schakelaar uit zijn houder haalt, werkt hij zelfs als een afstandsbediening.

Als je je bestaande lichtschakelaars wilt vervangen door slimme schakelaars, kun je het beste gebruik maken van inbouwschakelaars, die je net als gewone lichtschakelaars moet installeren.

Resultaten weergeven