Binnenverlichting

Bedien je slimme lampen via spraak en app

Wil je graag de lampen in de gang uitschakelen middels je smartphone of een spraakopdracht? Geen probleem met slimme binnenverlichting. Verander de kleur van je lichten, dim de helderheid of creëer slimme routines. Het naar wens aanpassen van je verlichting was nog nooit zo eenvoudig.

Filter

Binnenverlichting

Slimme bediening vanaf thuis maar ook op afstand

In een smart home kun je altijd en vanaf elke plek in huis je slimme producten worden bediend en instellingen wijzigen. Uiteraard hoor slimme verlichting hier ook bij. Je kunt dus voordat je thuiskomt het licht via je smartphone aanzetten. Of weet je niet zeker of je de lamp in de woonkamer hebt uitgeschakeld bij het verlaten van de woning? Bekijk het via de bijbehorende app en schakel het licht uit, ook als je al op kantoor bent. De meeste slimme lampen hebben ook de mogelijkheid om veel voorgeprogrammeerde lichtscenario's in te stellen en de mogelijkheid om de lichtkleur en helderheid te kiezen die past bij je humeur.

Welke soorten schakelaars zijn er?

Slimme lichtschakelaars en dimmers zijn tegenwoordig verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Je kunt hiermee ook meerdere lampen in een kamer in- en uitschakelen. Er zijn ook voor de besturing van een enkele traditionele lamp slimme stopcontacten zodat je deze ook kunt bedienen met je smartphone of stem.

Hoe werkt het besturen van slimme verlichting?

Als je thuis bent, kun je de schakelaars rechtstreeks bedienen met je smartphone. Hiervoor verbind je de elementen die via bluetooth moeten worden beheerd met de bijbehorende app. Nu kun je, zonder dat je moet opstaan van de bank, je licht aan en uit doen of dimmen.

Voor het bedienen van je slimme verlichting is vaak extra apparatuur vereist. Je maakt verbinding tussen je smartphone en de bestuurbare schakelaars. Dit kan zowel direct met de schakelaar of eerst met een bridge. De communicatie tussen de bridge en de schakelaar gaat meestal ook via een handige bluetooth verbinding. De maximale afstand is ongeveer 30 tot 50 meter, maar dit is afhankelijk van de eigenschappen van je woning. De bridge ontvangt de signalen van je smartphone via de wifi verbinding van je smartphone. De bediening op je smartphone verloopt vervolgens via de bijbehorende app en de gegevens in de cloud. Hier kun je de status van alle geïntegreerde apparaten bekijken en beheren. Afhankelijk van het systeem zijn er verschillende instelling mogelijkheden. Tijdschema's kunnen bijvoorbeeld vooraf worden ingesteld, waarbij de schakelaars het licht in je smart home automatisch aan en uit kunnen zetten.

Montage en plaatsing

De montage wordt stap voor stap uitgelegd in de bijgevoegde handleiding. Het apparaat is in de meeste gevallen erg eenvoudig en intuïtief te plaatsen en te installeren. Je hoeft geen extra kabels te plaatsen en geen professional in te schakelen.

Bijkomende voordelen

Maar met veel van de aangeboden schakelaars kan niet alleen het licht worden in- en uitgeschakeld. Het kan ook het huidige stroomverbruik aflezen en de bestaande gegevens analyseren. Dus misschien kun je energie besparen op een manier waar je nog niet aan had gedacht.