Tutorials

Tutorial: Stap voor stap Sonos speakers resetten

Wil jij je sonos systeem terugzetten naar fabrieksinstellingen? Zo moet het!
Sonos Move in kast

Je Sonos speakers resetten is iets anders dan het simpelweg opnieuw opstarten van de speaker. Dat komt omdat het resetten van het apparaat alle registratiegegevens, opgeslagen inhoud in Mijn Sonos, en muziekservices van je Sonos-apparaat verwijdert. In feite wordt het systeem volledig terug op “0” gezet.

Het meest voorkomende geval waarin een systeem reset noodzakelijk is, is bij het doorverkopen van een Sonos systeem of wanneer je gaat verhuizen. Na het resetten kan er met een ander e-mailadres worden geregistreerd. Wil jij je Sonos speaker doorverkopen of weggeven, of wil je hem in de toekomst gewoon onder een nieuw e-mailadres registreren? Dan is onze Sonos reset stap-voor-stap handleiding zeker interessant voor jou.

Sonos Five wifi speaker wit
De Sonos Five wifi speaker past bij vrijwel ieder interieur.

Let op: Herstarten is niet hetzelfde als resetten

Voordat we naar het spannende gedeelte gaan, een kleine maar hele belangrijke opmerking: een reset is niet hetzelfde als een herstart. Tijdens een herstart gaan er geen gegevens verloren, tijdens een systeemreset wél. Een herstart is bijzonder geschikt wanneer de wifi router moet worden vervangen of wanneer het apparaat naar een nieuwe locatie moet worden verplaatst.

Als je het toestel opnieuw wilt opstarten, herstarten, rebooten of hoe je het maar wilt noemen, koppel je het tien seconden los van de stroomvoorziening en sluit je vervolgens de kabel weer aan op het toestel. Wacht nu tot het opnieuw is opgestart, dit duurt meestal één tot twee minuten. Als je er echter zeker van bent dat je het toestel niet opnieuw wilt opstarten, maar het liever wilt resetten naar de fabrieksinstellingen, dan vind je hieronder onze stap-voor-stap instructies.

Sonos thuisbioscoop set in woonkamer
Meerdere Sonos speakers kun je via de app instellen als surround sound systeem.

Terug naar fabrieksinstellingen: zo werkt dat!

Hieronder laten we je stap voor stap zien hoe je jouw Sonos-apparaat kunt resetten. Het is belangrijk op te merken dat er kleine verschillen zijn tussen Sonos-apparaten bij het resetten. Wij hebben de verschillende procedures voor je op een rijtje gezet:

Zo reset je de Sonos Play:1, Sonos Play:3, Sonos Play:5 (1e generatie), Sonos Connect, Sonos Connect:amp, Sonos Playbar en Symfonisk:

  1. Trek de stekker van het netsnoer uit het stopcontact.
  2. Houd de toets Afspelen/Pauzeren ingedrukt terwijl je de stekker van het netsnoer in het stopcontact steekt.
  3. Houd de afspeel-/pauzeknop ingedrukt tot het lampje oranje en wit begint te knipperen. Dit kan een paar seconden duren, dus wees geduldig.
  4. Laat nu de knop los en wacht tot het lampje groen knippert.
  5. Het licht knippert groen? – Gefeliciteerd, je hebt jouw toestel met succes teruggezet naar de fabrieksinstellingen.

Zo reset je de Sonos One, Sonos Five, Sonos Boost, Sonos Bridge, Sonos Sub, Sonos Playbase, Sonos Amp, Sonos Arc en Sonos Beam (1, 2):

  1. Trek de stekker van het netsnoer uit het stopcontact.
  2. Terwijl je de verbind knop ingedrukt houdt, steek je de stekker van het netsnoer in het stopcontact.
  3. Houd de verbind knop ingedrukt tot het lampje oranje en wit begint te knipperen. Dit kan een paar seconden duren.
  4. Laat dan de knop los en wacht tot het lampje groen knippert.
  5. Wanneer het lampje groen begint te knipperen, weet je dat het product met succes is gereset. Vanaf dit moment kun je het weer toevoegen aan het Sonos ecosysteem met nieuwe systeemgegevens.
Sonos One

Zo reset je de Sonos Move:

Voor de Sonos Move is het resetproces net een beetje anders. Eerst neem je de Move uit het laadstation en houd je de aan/uit-knop ten minste vijf seconden ingedrukt. De luidspreker schakelt nu uit. Houd vervolgens de verbindingsknop ingedrukt en plaats het toestel terug in de houder. Blijf opnieuw op de knop drukken tot het lampje oranje en wit knippert. Wacht dan op het groene licht en je hebt de Move gereset.

Sonos Move voorkant

Kortom, je Sonos speakers resetten is niet altijd nodig

Als je jouw Sonos-apparaat wilt verkopen, weggeven of gebruiken met een nieuw e-mailadres, is het verstandig om het opnieuw in te stellen. Houd er echter rekening mee dat hierdoor alle opgeslagen gegevens, inhoud die is opgeslagen op Mijn Sonos en muziekservices worden gewist. Sonos speakers resetten en terugzetten naar de fabrieksinstellingen raden wij alleen aan om te doen als het echt nodig is. Herstarten kan ook genoeg zijn.

Benieuwd naar wat voor Sonos producten wij je bij tink allemaal te bieden hebben? Neem een kijkje op onze Sonos page!