Tutorials

Sonos thuisbioscoop – Zo makkelijk is draadloze surround sound

Alles wat je nodig hebt voor het opzetten van jouw draadloze Sonos home cinema.
Sonos surround systeem in de woonkamer.

Naast hoogwaardig beeldkwaliteit hoort bij een bioscoopavondje thuis natuurlijk ook het juiste geluid. Maar een home cinema systeem in je woonkamer inbouwen is vaak veel werk. Het begint met het zoeken naar de juiste speakers met een ontvanger en eindigt met een wirwar aan kabels. Maar home cinema kan ook draadloos; met een Sonos thuisbioscoop. Laten we eerst beginnen met de basis.

In een echte bioscoop zijn er veel speakers aanwezig. Maar het afspelen van geluid van de film is niet de enige functie van de speakers. Zoals de afzonderlijke instrumenten in een orkest, heeft elke luidspreker een speciale taak in het bioscoopgeluid. Zo zorgen sommige luidsprekers ervoor dat gesprekken kraakhelder worden afgespeeld. Terwijl anderen voor de lage tonen zorgen. Weer anderen spelen de achtergrondgeluiden. Hierdoor ontstaat een perfect surround-geluid dat ook rekening houdt met de plaats van de geluiden in de film. Zo worden verschillende surround technologieën gebruikt. De bekendste zijn Dolby Atmos en THX.

Groot beeld en geweldig geluid: met een surroundsysteem haal je je bioscoopervaring in huis.
Groot beeld en geweldig geluid: met een surroundsysteem haal je je bioscoopervaring in huis.

Audiosystemen voor je home cinema bestaan uit surround speakers voor en achter, een subwoofer en een middenluidspreker die de dialoog weergeeft. Dit levert een zogenaamd 5.1 systeem op, ook wel een surround systeem genoemd. Een eenvoudigere variant is de 2.1 set. In dit geval worden de achterste luidsprekers en het midden weggelaten. De TV neemt dan de centrale rol over.

Je Sonos thuisbioscoop is helemaal draadloos

Sonos maakt het bijzonder gemakkelijk om een thuisbioscoop in je huiskamer te creëren. Zelfs met een surround set blijft het systeem je van de hoogste kwaliteit geluid voorzien. Dat betekent geen extra versterker en geen luidsprekerkabels door je huis. In plaats daarvan stel je je thuisbioscoop samen uit de verschillende Sonos luidsprekers. Maar je hebt niet alles tegelijk nodig. Zelfs als draadloze surround set kan je Sonos muzieksysteem nog worden uitgebreid. De apparaten communiceren betrouwbaar via wifi.

De Sonos Arc zorgt voor kraakhelder geluid vanuit onder de tv.
De Sonos Arc zorgt voor kraakhelder geluid vanuit onder de tv.

Wat surround sound technologie betreft, werkt Sonos samen met vele Dolby formats. THX, daarentegen, werkt niet met Sonos. Jouw Sonos surround sound set stemt het geluid af op de indeling van de kamer waarin de speaker zich bevinden via Sonos Trueplay. Dit zorgt ervoor dat het geluid dus geoptimaliseerd is voor jouw woonkamer. Je kunt ook muziek van je muziekstreamingdiensten via het Sonos geluidssysteem blijven afspelen. Dit kan simpelweg via de Sonos app of spraakbediening.

De voordelen van een Sonos thuisbioscoop in één oogopslag

  • Geen extra versterker nodig
  • Geen luidsprekerkabels
  • Dolby Surround en Dolby Atmos
  • Home cinema als onderdeel van een groter geluidssysteem
  • Speel muziek via je home cinema
  • Stemt het geluid af op je kamer
  • Spraakbesturing

Welke luidsprekers heb je nodig voor een Sonos thuisbioscoop?

In principe zijn alle Sonos luidsprekers geschikt voor gebruik in een home cinema surround set. Voor de zogenaamde front luidsprekers, die naast je TV staan, heb je een all-in-one speaker nodig. Deze moeten de eigenschappen van de voorste surround luidsprekers en de middenluidspreker combineren in één speaker. De Sonos speakers die hiervoor geschikt zijn, zijn de Sonos Beam en de Sonos Arc.

Sonos One op kast in je woonkamer.
De Sonos One is perfect als surround luidspreker in een home cinema systeem.

Voor de surround luidsprekers die zich normaal achter je bevinden zijn de Sonos Five, Sonos One en Sonos One SL geschikt. Het is wel belangrijk als je twee van deze speakers combineert, dat ze hetzelfde model zijn want je kunt niet twee verschillende modellen als stereopaar gebruiken.

De bas wordt natuurlijk verzorgd door de Sonos Sub. Je krijgt er de dreunende bas mee, die bijvoorbeeld gebruikt wordt voor de explosies in actiefilms, in je huiskamer.

Sonos Arc Soundbar onder de loep

De Sonos Arc Soundbar is de moderne opvolger van de Sonos Playbar die al in 2013 werd geïntroduceerd. Naast dat de soundbar in een nieuw jasje is gestoken beschikt de Sonos Arc Soundbar met Dolby Atmos niet alleen over 3D geluid, maar is hij ook te integreren in Apple HomeKit via de Airplay 2 ondersteuning.

De hoogwaardige soundbar van Sonos heeft in totaal 11 drivers en vier farfield microfoons.
De hoogwaardige soundbar van Sonos heeft in totaal 11 drivers en vier farfield microfoons.

De Sonos Arc Soundbar heeft zowel de Playbar als de Playbase vervangen als meest complete soundbar voor onder je tv. De Sonos Arc Soundbar is verkrijgbaar in zwart en wit. Een muurbevestiging voor de slimme speaker is ook beschikbaar.

Sonos Arc Soundbar: het beste geluid voor je home cinema.

Sonos Beam in detail

De Beam is perfect voor kleinere kamers. Zet hem eenvoudig voor je TV of hang hem aan de muur eronder. Hij heeft vier full-range woofers, een tweeter, drie passieve luidsprekers, vijf digitale versterkers en vijf microfoons. Daardoor levert hij helder geluid en een flinke bas, zelfs zonder subwoofer. Je sluit hem op je TV aan via HDMI-ARC of een optische kabel.

Sonos Beam in het wit voor tv.
De Sonos Beam beschikt nu ook over geïntegreerde Google Assistant.

Met geïntegreerde Amazon Alexa en Google Assistant spraakassistentie is de Beam ook een echte slimme wifi speaker. Bedien hem met je stem en speel je favoriete liedje af of zet het systeem zachter via de soundbar. Interessant voor alle iPhone-bezitters: De Sonos Beam is compatibel met Airplay 2, zodat je direct muziek op de Beam kunt afspelen via je iOS toestel. Ook heel handig: de Beam werkt samen met de afstandsbediening van je TV.

Sonos Beam product afbeelding

Welke Sonos surround speakers zijn er?

Zoals eerder vermeld zijn de Sonos One, Sonos One SL en Sonos Five geschikt als extra surround speakers. De keuze hangt af van de grootte van de kamer en de afstand tot de luisterplek. Voor grotere woonkamers kies je de Five luidspreker. De andere twee modellen zijn meer geschikt voor kleinere kamers, of wanneer ze dichter bij je geplaatst worden. De Sonos One is de enige van de drie luidsprekers met geïntegreerde spraakassistent en is ook compatibel met Airplay 2. Let op: verschillende modellen zijn niet te combineren als ‘back speaker’. Je kiest dus voor één model en kunt hier meerdere van gebruiken in je surround sound systeem.

SONOS One Stereo Set - Slimme speakers met spraakassistent.

Sonos Sub (3e generatie)

Voor een extra dosis bas in je draadloze thuisbioscoop is er de Sonos Sub draadloze subwoofer. De derde generatie heeft twee digitale versterkers en twee tegenover elkaar geplaatste kracht-onderdrukkende speakers voor een dieper geluid. De frequenties van de Sub gaan tot 25 Hz. Een Sonos home cinema systeem regelt de geluidsinstellingen geheel automatisch, dit geldt ook voor de combinatie van andere luidsprekers en de subwoofer. Zo brengt het Sonos muzieksysteem steeds alle speakers in optimaal evenwicht.

De nieuwe versie van de Sonos Sub (3e generatie).

Sonos Home Cinema 2.1 opstelling

Er bestaat eigenlijk niet zoiets als een klassieke 2.1 opstelling met Sonos. Dit komt omdat een 2.1 systeem normaal twee ‘front speakers’ en een subwoofer combineert. De Beam en de Arc nemen over het algemeen altijd de taak van drie luidsprekers op zich. Samen met de Sub moeten we eigenlijk spreken van een 3.1 opstelling, maar het maakt niet uit hoe je het noemt. Het resultaat: helder surround-geluid van voren met krachtige bas.

Sonos 2.1 Surround System

Sonos Home Cinema 5.1 opstelling

Een stereo 5.1 surround systeem heeft twee ‘front speakers’, een middenspeaker, twee ‘back speakers’ en een subwoofer. In een Sonos Home Theatre Set worden deze taken vervuld door de Beam of de Arc, de Sub en de achterste luidsprekers Sonos Five, Sonos One of Sonos One SL. Zo kun je echte Dolby Surround in je Sonos home cinema creëren, met alles wat daarbij hoort.

Sonos 5.1 Surround System

Hoe zet ik een home cinema op met Sonos?

Het instellen van Sonos speakers is eenvoudig. Verbind ze met het netstroom en voeg de afzonderlijke luidsprekers toe in de Sonos app. Als je nog geen slim muzieksysteem hebt, verschijnt er een groot wit kruis op het scherm als je de app start. Als je al Sonos speakers hebt, ga dan naar het “More” menu rechtsonder in de app. Klik dan op “Add speaker”. Volg de instructies in de Sonos app en voeg je speaker toe. Voor thuisbioscopen zijn er echter een paar kleine dingen om rekening mee te houden.

Sonos app voor het instellen van je speakers.
Sonos app voor het instellen van je speakers.

‎Sonos
‎Sonos
Developer: Sonos, Inc.
Price: Free+

Sonos
Sonos
Developer: Unknown
Price: Free

Instellen van Sonos Beam en Arc

Een Sonos thuisbioscoop begin je altijd met een Sonos Beam of Arc. Je verbindt ze allemaal via een kabel met je TV voordat je ze via de app instelt. In het geval van de Beam gebruik je de meegeleverde HDMI kabel en sluit je die aan op de HDMI ARC ingang van je TV. Als je geen HDMI ingang hebt, gebruik dan de optische audio adapter die ook wordt meegeleverd en sluit die aan op de digitale audio uitgang van je TV. Verbind de Arc met je TV via de meegeleverde optische kabel. Voeg ze dan toe in de Sonos app. Volg simpelweg de instructies na het klikken op Add Speaker in het More menu.

Surround speakers en de Sub toevoegen

Nu is het tijd om de surround speakers en de subwoofer toe te voegen. Laten we eerst beginnen met de surround speakers. Om dit te doen ga je naar de kamerinstellingen, onder “More” en klik dan op “Settings”.

De Sonos app zoekt automatisch naar Sonos speakers in je wifi netwerk.
De Sonos app zoekt automatisch naar Sonos speakers in je wifi netwerk.

Kies de kamer waar de Beam of Arc zich bevindt. Klik op “Add surround speakers”. Nu heb je de keuze tussen de verschillende modellen. Kies de speakers die jij bezit en volg dan de instructies in de Sonos app om eerst de linker en dan de rechter luidspreker toe te voegen.

Het instellen van de Sub gaat op dezelfde manier als het instellen van de surround luidsprekers. Kies echter het item “Add Sub” in de kamerinstellingen en volg dan de instructies in de app.

Het geluid van de TV uitzetten

Om perfect geluid voor je thuisbioscoop te krijgen, mag je TV niet storen. Daarom kun je de speakers van je TV deactiveren. Hoe dit werkt verschilt per fabrikant. Schakel de luidsprekers helemaal uit of activeer de functies “Externe luidsprekers” of “Audiosysteem” in de geluidsinstellingen van je TV. Als dit niet werkt, zet dan het volume van je TV handmatig zachter met de afstandsbediening.

Tips voor je Sonos home cinema: nachtmodus, spraakverbetering, TV-dialogen synchroniseren

Om je thuisbioscoop ervaring nog beter te maken, zijn hier een paar kleine trucjes. Met de nachtmodus stoor je de buren nooit meer tijdens je filmavond. Het vermindert de intensiteit van harde geluiden. Tegelijkertijd krijg je helderder geluid, zodat je ondanks het lage volume alles goed verstaat. Spraakversterking heeft invloed op de helderheid en het volume van gesproken geluid in een film. Dit helpt vooral bij actiefilms als er luid achtergrondlawaai is.

Sonos thuisbioscoop in woonkamer met Arc en Sub
Met de juiste opstelling kun je genieten van een geweldige bioscoopavond in je woonkamer.

Je activeert beide functies in je afspeelscherm van de Sonos app. Je herkent de nachtstand aan een maantje en de spraakverbetering aan een tekstballon. Eén klik schakelt de functie in. Nog een klik schakelt de functie uit.

Met Lip-Sync kun je de afstemming tussen beeld en geluid in je home cinema optimaliseren. In zeldzame gevallen zijn de lipbewegingen niet gesynchroniseerd met het geluid. Dit kan uiterst vervelend zijn, vooral als je er eenmaal op gaat letten. Er is een oplossing hiervoor in de kamerinstellingen van de Beam en de Arc. Hier stel je de audiovertraging in tot alles weer goed loopt. Dan staat er niets meer in de weg van de optimale draadloos home cinema ervaring.

Sonos Five op kast in woning
De Sonos speakers zijn beschikbaar in zwart en wit.

Vragen of problemen met de Sonos opstelling?

Weet je niet zeker welke Sonos luidsprekers je moet kiezen? Of werkt er iets niet met je opstelling? Neem dan contact op met een van onze smart home experts. We helpen je graag!