De winter nadert en de energiekosten stijgen. Gas wordt schaarser en duurder. En de prijs van elektriciteit blijft ook maar stijgen. Het is dus hoog tijd om na te denken over hoe we de stijgende energieprijzen enigszins onder controle kunnen houden. Smart home producten kunnen je gemakkelijk helpen energie te besparen, zonder dat je er veel omkijken naar hebt.

Als je nog met gas verwarmt, is het zeker aan te raden eens te kijken naar slimme thermostaten. Ze werken in principe net als je gewone thermostaten, maar bieden een paar functies waarmee je veel energie kunt besparen. Je kunt bijvoorbeeld voor iedere dag vaste verwarmingstijden instellen, zodat de thermostaten automatisch hoger en lager worden gezet.

In de ruimte waar je een slimme thermostaat bevestigt, wordt de temperatuur direct door de thermostaat gemeten en aangepast. Zo kun je ‘s morgens het huis verlaten zonder de temperatuur te verlagen en terugkeren naar een aangenaam voorverwarmde flat.

Verwarm alleen wanneer je thuis bent

Dit slimme verwarmingssysteem kan zelfs op basis van je locatie werken. Aangezien alle slimme thermostaten verbonden zijn met een app op je smartphone, kun je de app via GPS toegang geven tot je locatie.

Als je het huis verlaat, gaat de verwarming uit. Wanneer je terugkeert binnen een bepaalde straal rondom je huis, draaien de thermostaten de temperatuur weer omhoog. Zo bespaar je zelfs energie als je even snel een boodschapje moet doen.

Nooit meer warmte uit het raam

Een andere functie voor zuinig verwarmen is de open raam detectie. In sommige thermostaten is dit al ingebouwd en detecteren zij plotselinge temperatuurdalingen, bijvoorbeeld wanneer een raam of deur wordt geopend. De thermostaat zal dan vanzelf uitschakelen zodat er geen energie verloren gaat.

Andere slimme thermostaten doen dit via een deur-/raamcontact die je kan koppelen aan de thermostaten. Zo gaat er helemaal geen energie verloren omdat de thermostaat direct uitschakelt als je een deur of raam opent.

Slimme thermostaten zijn ook verkrijgbaar als instapoplossing

Slimme thermostaten zijn verkrijgbaar voor zowel radiatoren als kamerthermostaten. Voor nog meer nauwkeurigheid kun je slimme radiatorthermostaten aanvullen met kamerthermostaten. Deze werken volledig draadloos en meten de temperatuur overal in de kamer in plaats van direct bij de radiator.

Je kunt de thermostaten ook gebruiken in combinatie met vloerverwarming. In een eerder artikel geven we meer uitleg over hoe dit werkt en vergelijken we de verschillende opties en merken.

Klinkt dit je goed in de oren maar weet je niet waar je moet beginnen? Kies voor het gemak gewoon een van de startersets uit onze webshop. Er zijn verschillende mogelijkheden voor zowel Android- als iOS-gebruikers.

Veel fabrikanten bieden namelijk al een instapoplossing met een wat kleiner aantal functies tegen een lagere prijs. Als je niet veel geld wilt uitgeven, maar wel de beschikking hebt over een eigen ketel, kun je ook een draadloze thermostaat voor de ketel overwegen. Zo kun je de stijgende energieprijzen beter in toom houden, tegen een lage investeringskosten.

Slimme thermostaten koppelen aan slim weerstation

Voor nog meer besparingen kunnen sommige systemen zelfs worden gekoppeld aan een slim weerstation. Op die manier kan er worden verwarmd op basis van de weersvoorspelling en actuele omstandigheden. Op warmere dagen zal er dan automatisch minder verwarmd worden. In onze blogpost over het Netatmo Weerstation, kun je lezen hoe dit exact in zijn werk gaat.

Het installeren van slimme thermostaten is heel eenvoudig

Je hebt geen specialistische kennis of een verwarmingsmonteur nodig om ze te installeren. Vervang simpelweg de oude thermostaten door de nieuwe. De installatie-instructies zijn gemakkelijk te begrijpen en de verandering is echt heel ongecompliceerd.

Je schroeft gewoon de radiatorknop die op de kraan zit los en wees niet bang; er kan geen water uitlekken. De nieuwe slimme radiatorknop schroef je vervolgens eenvoudig op de kraan en stel je in via de app. Adapters voor de meest voorkomende soorten radiatoren zijn inbegrepen. Voor meer gespecialiseerde kleppen zijn vaak aparte adapters verkrijgbaar.

Bij twijfel kun je op de website van de fabrikant van de slimme thermostaat kijken of jouw radiatorkraan compatibel is. Twijfel je welke radiatorknop het meest geschikt is voor jou? We hebben een overzichtelijke vergelijking voor je opgesteld op onze blog. Neem hier een kijkje welke het beste aansluit op jouw wensen.

Met vloerverwarming is de installatie overigens niet veel ingewikkelder. Verwijder hiervoor de thermostaat aan de muur, maak de kabels los en sluit ze aan op de slimme thermostaat. Vervolgens monteer je de slimme kamerthermostaat eenvoudig op de muur met een paar schroeven of plakstrips. Ook hier geven de fabrikanten duidelijke en begrijpelijke instructies, zodat je de verandering zelf kunt uitvoeren.

Bespaar energie met slimme verlichting

Je kunt de elektriciteitsrekening ook heel eenvoudig verlagen door apparaten die aangesloten zijn op het elektriciteitsnet te transformeren in, of vervangen door smart home producten. Slimme verlichting is bijvoorbeeld verbonden met je router via een bridge of rechtstreeks via wifi en communiceert met de app op je smartphone. Zo kun je het licht onderweg in- en uitschakelen en ook vooraf schema’s instellen.

Geofencing, ook wel locatiegebaseerde controle, werkt net als voor de thermostaten ook met slimme lampen. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat alle lichten uitgaan wanneer je het huis verlaat. Dit betekent dat de lichten nooit zullen blijven branden omdat je ze bent vergeten uit te doen. Hoe je conventionele apparaten transformeert in smart home apparaten daar komen we later in de blog op terug.

Comfortfuncties zijn inbegrepen bij slimme lampen

Slimme verlichting heeft ook een aantal functies die het je comfortabel maken. Je kunt bijvoorbeeld de lampen traploos dimmen zonder flikkerlicht, de kleurtemperatuur naar wens aanpassen en wakker worden met een gesimuleerde zonsopgang met de lichtwekker. De topmodellen hebben zelfs miljoenen kleuren.

Als je echter alleen je elektriciteitsrekening wilt verlagen, raden we de lampen aan die alleen de witte tinten regelen. Ze zijn meestal veel goedkoper en als je niets met kleurverlichting doet, is het zonde om deze aan te schaffen. De meeste slimme lampen kun je trouwens ook met je stem bedienen met spraakassistenten zoals Google Assistant, Alexa of Siri.

Slimme verlichting is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals lampen met aansluiting op het stopcontact, lightbulbs of op batterij werkende verlichting. Dankzij ledlampen hebben de meeste slimme lampen al een laag energieverbruik.

Slim licht wordt nog efficiënter wanneer het wordt gecombineerd met andere apparaten. Een bewegingsmelder in de gang betekent bijvoorbeeld dat het licht alleen aangaat als er iemand doorheen loopt. Ook voor buitenverlichting kun je dit principe toepassen.

Tover je conventionele apparaten om tot smart home apparaten

Een andere mogelijkheid is om bestaande lampen en andere apparatuur zelf slim te maken. Slimme schakelaars of stekkers helpen je om slimme functies toe te voegen aan je conventionele apparaten. Denk bijvoorbeeld aan het instellen van timers, spraakbediening of het opnemen van deze apparaten in door jou ingestelde scenario’s.

Op deze manier kun je dus ook apparaten opnemen in je smart home die bij wijze van spreke al bijna antiek zijn, al zullen deze over het algemeen niet heel zuinig zijn. Zolang het te bedienen is via elektriciteit, is het mogelijk om het aan te sluiten op een slimme stekker of schakelaar.

Al je apparaten kun je zo afsluiten van de stroom op het moment dat je slaapt of niet thuis bent. Ook in stand-by modus verbruikt apparatuur namelijk energie en alles bij elkaar opgeteld kan dit voor best een flinke besparing zorgen.

Met een smart home bespaar je moeiteloos energie

Zoals je hebt kunnen lezen is het besparen van energie met behulp van slimme producten heel gemakkelijk. Uiteraard hoef je niet in één keer alles aan te schaffen, maar hoe meer je kunt automatiseren, hoe meer energie je moeiteloos kunt besparen.

In een ideaal scenario koppel je zoveel mogelijk producten aan elkaar zodat daadwerkelijk alles kan uitschakelen op het moment dat je niet aanwezig bent. Je zult verstelt staan hoeveel energie je op deze manier kunt besparen. Een smart home is echt geen overbodige luxe en brengt een stuk meer dan alleen comfort.