Iedereen die zijn huis omtovert tot een slim huis zal onvermijdelijk met het onderwerp gegevensbescherming en privacy te maken krijgen. In onze Start met Smart-video vertellen we je meer over de drie niveaus van gegevensbescherming van smart home-apparaten. Ook geven we je vier tips om je slimme woning veiliger te maken, zodat je zorgeloos van je slimme huis kunt genieten.

Wanneer je een smart home product aanschaft, is het goed om je bewust te zijn van de mate van data protectie die dit product biedt. Wij delen slimme producten vaak in in drie niveaus, die allemaal bepaalde voor- en nadelen hebben.

Niveau 1: slimme producten met intern geheugen

De hoogste mate van gegevensbescherming heb je bij smart home producten met een intern of geïntegreerd geheugen. Je gegevens worden dan dus op het toestel zelf opgeslagen. Het voordeel hiervan is dat dus niks in de cloud wordt opgeslagen en je dus je gegevens bij je in de buurt houdt.

Het nadeel is echter dat je gegevens alsnog wel gestolen kunnen worden, namelijk als het hele smart home product gestolen wordt. Neem bijvoorbeeld de beveiligingscamera’s van de merken EZVIZ of Bosch Smart Home. Deze zijn wel verbonden met het internet, maar hun geheugen zit in het apparaat.

Niveau 2: slimme producten met opslag op een server

Bij het tweede beschermingsniveau worden je gegevens niet intern opgeslagen op het apparaat, maar een server van de fabrikant. Hierdoor kan de fabrikant ook automatisch software-updates voor de apparaten uitvoeren. Een belangrijk nadeel is echter dat de gegevens dan ook in handen zijn van de fabrikant.

Niveau 3: slimme producten met cloud-opslag

Het derde niveau van gegevensbescherming omschrijft smart home apparaten die gegevens op de cloud opslaan. Hierdoor zijn je gegevens veilig tegen fysieke diefstal en heb je ook de mogelijkheid tot systeemupdates. Daar tegenover staat dan wel dat de angst voor inbraak van gegevens, in deze cloud die zich op het internet bevindt, het hoogste is. Voorbeelden hiervan zijn Google Home en Amazon Alexa.

Tips voor goede gegevensbescherming en privacy

Wat dus blijkt is dat er voor- en nadelen zijn bij elke vorm van bescherming, maar wij hebben wel een aantal tips om je gegevens, ongeacht het niveau van gegevensbescherming, te beschermen en veiligheid te garanderen. Uiteraard wil niemand dat hun gegevens in de verkeerde handen vallen.

Tip 1: zet gegevensverzameling uit

Controleer of je in de app van de smart home apparaten kunt instellen dat er geen gegevens worden verzameld. Met Amazon Alexa, bijvoorbeeld, is dit mogelijk onder Alexa Privacy. Ook vraagt Google Assistant je bij het instellen of er gegevens mogen worden verzameld. Dit kun je achteraf ook nog wijzigen.

Tip 2: krijg inzicht in je gegevens

Krijg inzicht in de gegevens die al over je zijn verzameld. Bij Google kun je dit onder “mijn activiteiten” en Amazon Alexa onder “geschiedenis”. Een andere optie bij Google is myactivity.google.com, waar je alle activiteiten kunt zien die Google over je weet.

Tip 3: kies de juiste opslagmogelijkheid

Kies de juiste opslagmogelijkheid. Dus: cloud of geheugenkaart. De voordelen van de cloud zijn natuurlijk dat je altijd en overal bij je gegevens kunt, dieven ze niet kunnen stelen, en dat ze ook niet zo makkelijk kunt ‘verliezen’. Met andere woorden: zelf als je je mobiele telefoon kwijtraakt, kun je via de cloud bij je gegevens.

We hebben natuurlijk al aangestipt dat dit ook betekent dat je gegevens alleen niet meer in eigen handen zijn en dat inbraak op je gegevens hierdoor groter is. De gegevens kunnen dus niet letterlijk gestolen worden, in de zin dat je ze dan zelf niet meer hebt – maar in het ergste geval kunnen derde partijen hier wel inzicht in hebben of gebruik van maken.

Tip 4: versleutel je gegevens

Versleutel je gegevens goed. Versleuteling, ook wel encryptie genoemd, is een manier om je gegevens te coderen zodat ze niet makkelijk leesbaar zijn door andere partijen. Onder meer AES-encryptie met een gemiddelde van 128 bits is hier goed voor.

Maar wat betekenen die bits nou precies? Met 128 bits heb je bijvoorbeeld meer dan 1000 jaar nodig om de gegevens te ontcijferen met een supercomputer. Daarom wordt dit type encryptie vaak gebruikt voor communicatie- en documentoverdracht.

Een andere manier om je gegevens te versleutelen is zogenaamde “end-to-end” versleuteling. Deze encryptie wordt bijvoorbeeld door WhatsApp gebruikt. Uiteindelijk betekent dit niets anders dan dat alleen jij, als verzender, en de desbetreffende ontvanger het bericht kunnen lezen. Zelfs Whatsapp kan hier niet tussen komen. Onderweg van verzender naar ontvanger is het bericht of bestand onleesbaar en dus: veilig.

Maak van jouw huis een smart home

In onze Start met Smart-serie op YouTube loodsen wij je door alle belangrijke onderwerpen en vragen heen die je tegenkomt op het pad naar een slim huis. Weet je niet welk smart home systeem je moet kiezen bijvoorbeeld? Dat leggen wij je allemaal uit op YouTube.