Vrijwel elke “normale” grasmaaier staat of in de schuur of in de garage, maar hoe zit dat met robotmaaiers? Vaak heb je bij de aanschaf van je robotmaaier de optie om een robotmaaier garage aan te schaffen. Maar heb je die echt nodig?

Bij de grotere fabrikanten, zoals Bosch of Husqvarna, wordt bij de meeste modellen tegen een meerprijs al een kleine robotmaaier garage meegeleverd. In de meeste gevallen kan deze rechtstreeks op het laadstation worden aangesloten. Een paar kleine stappen en je nieuwe robotmaaier garage is klaar. Het is vrij eenvoudig en vereist geen echte handvaardigheid.

Bescherming tegen weersinvloeden

Een garage voor jouw slimme grasmaaier brengt natuurlijk een aantal voordelen met zich mee. Het grootste voordeel is de bescherming tegen extreme milieu-invloeden. Zolang de grasmaaier in de garage staat, kan het weer, met name regen, hagel en harde wind, geen schade aanrichten.

Maar niet alleen regen en hagel kunnen schadelijk zijn voor jouw grasmaaier. Naast de genoemde weersomstandigheden kan ook de zon een probleem vormen als die op jouw slimme grasmaaier schijnt. De accu van de grasmaaier kan oververhit raken en permanente schade oplopen. Daarom kan het geen kwaad om jouw elektrische tuinhulp een schaduwrijke plek in de garage te geven.

Het laadstation beschermen met een garage

Naast de grasmaaier zelf beschermt de garage ook het laadstation tegen regenbuien of andere problemen. En zelfs als jouw grasmaaier niet altijd aan het laadstation hangt, moet hij ook daar veilig zijn. Regen, hagel en overmatig zonlicht kunnen ook een probleem zijn voor het laadstation.

Optimale locatie van de garage voor de robotmaaier

Nadat je een garage voor jouw slimme grasmaaier hebt gekozen, is de volgende cruciale vraag: waar plaats je hem? Allereerst is het gunstig om de garage (en dus ook het laadstation) zo te plaatsen dat hij van elektriciteit kan worden voorzien. Daarom raden we aan om ‘em in de buurt van een gebouw te plaatsen.

De positie van de garage dicht bij het gebouw maakt het ook gemakkelijk om de grasmaaier te onderhouden. Het beste van alles is dat je de maaier niet eens uit de garage hoeft te halen. De bovenkant van de garages van de meeste fabrikanten kan gemakkelijk worden geopend. Zo kun je zelfs tijdens het opladen bij je robotmaaier.

Alternatieven voor de garage van de fabrikant

Naast de garages van de grote fabrikanten zelf (zoals Bosch, GARDENA, Worx en Husqvarna) zijn er ook alternatieven. Een groot aantal leveranciers verkoopt kleinere en eenvoudigere garages, waarin ook conventionele slimme grasmaaiers probleemloos passen – in sommige gevallen blijft de prijs echter gelijk aan die van de grasmaaierfabrikanten.

Als het kopen van een garage te gemakkelijk voor je is, kun je natuurlijk ook een van de vele bouwinstructies van internet als voorbeeld nemen. Deze kunnen weliswaar met een veel kleiner budget in de praktijk worden gebracht, maar vergen ook een grotere investering in tijd en vakmanschap. Bovendien zijn de garages van de fabrikanten optimaal afgestemd op de slimme grasmaaiers.

Robotmaaier garage – onze conclusie

Om eerlijk te zijn zijn de meeste robotmaaiers vrij goed beschermd tegen de meeste weersomstandigheden. De gemiddelde robot zou niet bij de eerste regenbui de geest moeten geven. Een garage is echter een goede voorzorgsmaatregel om jouw grasmaaier te beschermen tegen externe omstandigheden.

En laten we eerlijk zijn: een robotmaaier garage klinkt toch echt wat aantrekkelijker dan steeds weer de grasmaaier naar het droge te moeten dragen. Je kunt jouw robotmaaier zo buiten laten staan voor de winter zonder er aan te hoeven denken.