Vanaf 1 juli 2022 geldt er in Nederland een nieuwe wetgeving die ervoor zorgt dat rookmelders verplicht zijn in iedere woning. Voor nieuwbouwhuizen was dit al zo, maar dit is nu ook het geval voor bestaande bouw. Ook bij studentenhuizen worden de eisen strenger. Lees hieronder alles over de nieuwe wetgeving en welke rookmelders je in huis moet houden.

De nieuwe wetgeving stelt dat vanaf 1 juli elke verdieping tenminste 1 rookmelder moet hebben. Dit hoeft alleen niet als een verdieping niet als “verblijfsruimte” dient. Denk bijvoorbeeld aan een kelder of zolder.

Maar woon je in een studentenwoning? Dan zul je in elke studentenkamer een rookmelder moeten plaatsen en dus niet alleen eentje op de gang. Daarbij moeten de rookmelders een CE-markering hebben. Lees hieronder wat dat precies inhoudt.

Wat betekent een CE-markering?

De CE-markering verwijst naar de Europese norm die is gesteld voor veel producten, waaronder rookmelders. Volgens de nieuwe wetgeving moeten de rookmelders dus ook deze CE-markering hebben. Check daarom goed of dit het geval is als je een rookmelder koopt.

Ook moeten rookmelders, naast de CE-markering, nog aan andere keurmerken voldoen. Voor rookmelders op batterijen moet ook het EN 14604 keurmerk van toepassing zijn en voor rookmelders op netstroom komt hier het NEN 2555 certificaat bij.

Wat zijn de voordelen van slimme rookmelders?

Terwijl standaard rookmelders ook aan de eisen voldoen die door de nieuwe wetgeving aangehouden moeten worden, kun je ook overwegen om een slimme rookmelder aan te schaffen.

Allereerst kan het handig zijn om een rookmelder aan te schaffen met meerdere functies. Je hebt bijvoorbeeld rookmelders die ook gelijk fucntioneren als een koolstofmonoxidemelder, zoals de Google Nest Protect. Koolstofmonoxide is onzichtbaar, maar zeer gevaarlijk. Met een gecombineerde melder sla je dus twee vliegen in een klap.

Maar het grootste voordeel wat slimme rookmelders bieden ten opzichte van ‘standaard’ rookmelders is toch wel dat je een push- of e-mailbericht ontvangt in geval van gevaar. Ook krijg je dan vaak de locatie van het probleem te zien.

Tot slot zijn er slimme rookmelders waarbij je de melder kunt koppelen aan je smart home systeem, zoals Amazon Alexa, Google Assistant of Apple HomeKit. Dit maakt het gebruik van de rookmelders extra eenvoudig.

Ga naar tink.nl om meer te weten te komen over de verschillende rookmelders.