Wat tot een paar jaar geleden als een ver toekomstbeeld klonk, is nu werkelijkheid geworden. Je bedient je lampen, je verwarming en zelfs je slimme deurslot eenvoudig met de kracht van je stem. En dat zonder dat je mobiele telefoon hier aan te pas hoeft te komen. Zeg gewoon “Hey Google” of “Oké Google” en de spraakassistent wordt geactiveerd en reageert op je spraakopdrachten. Natuurlijk hebben alle spraakassistenten hun eigen sterke punten. En daar gaat het om, want vandaag laten we je vijf trucs zien die je Google Assistant nog effectiever en persoonlijker maken.

Als je Google Assistant vergelijkt met Amazon Alexa en Siri valt het volgende meteen op. Google Assistant en Siri hebben één ding gemeen: ze hebben maar één manier om de assistent te activeren. Amazon Alexa, daarentegen, biedt je de keuze uit vier verschillende manieren om de spraakassistent te activeren. Zij luistert naar: Alexa, Echo, Computer en Amazon. Maar wist je dat Google Assistant een geheime naam heeft? In plaats van “Oké Google” of “Hey Google”, zeg je de volgende keer gewoon “Hey Boo Boo” (klinkt als Hey Boe Boe) om de spraakassistent te activeren. Probeer het meteen uit of wacht tot je er indruk mee kunt maken op je vrienden en familie!

Verander de stem van je spraakassistent

Als je bijvoorbeeld de Google Nest Hub voor het eerst instelt, is de Google Assistant stem automatisch ingesteld op een vrouwelijke stem. Maar wist je dat er ook een mannenstem beschikbaar is? Probeer het maar eens. Het veranderen van de stem is eenvoudig:

Open de Google Home app en klik op je profielfoto in de rechterbovenhoek. In het menu vind je het item “Assistant instellingen”. Hier vind je “Assistant stem” en kun je de stem wijzigen.

Voor het taalgebied VS biedt de Assistent nu tot 10 taalprofielen. Deze verschillen niet alleen in geslacht, maar bieden ook verschillende accenten. Wie weet is de slimme assistent van Google in de toekomst in verschillende Nederlandse accenten beschikbaar!

Geef Google Assistant meerdere spraakopdrachten in één zin

Wat hebben kleine kinderen en spraakassistenten met elkaar gemeen? Vaak kunnen ze maar één stukje informatie per zin verwerken. Maar soms zou het toch handig zijn als je spraakbesturing meerdere commando’s tegelijk kon verwerken, nietwaar? Dit is precies wat de Google Assistant kan doen. Drie verzoeken kunnen in één zin worden geformuleerd! De kans dat dit in het dagelijks leven werkt neemt toe als de spraakopdrachten met elkaar in verband staan. Bijvoorbeeld: “Hey Boo Boo, doe alle lichten uit, zet het volume op vijf en speel mijn welterusten afspeellijst!” of “Oké Boo Boo, doe de lichten in de woonkamer uit, doe het nachtlampje aan en doe de voordeur op slot!”

Vertaling in real time

Je hebt vast de betrouwbare vertaaldienst Google Translate wel eens gebruikt. Wist je dat Google Assistant hetzelfde kan doen? Je kunt Google Assistant als vertaler gebruiken en het gewoon vragen. Bijvoorbeeld als je een woord in een andere taal op het puntje van je tong hebt, maar je er net niet achter komt wat het is.

De vertaler herkent 44 talen en het mooiste is: je kunt in real time vertalen. Zeg gewoon: “Hey Google, wees mijn Duitse vertaler!” of “Oké Google, help me Engels te spreken!”. Het volgende gesprek wordt dan in vertaalde vorm weergegeven in de Google Home app op je smartphone, samen met suggesties voor antwoorden.

Stel je persoonlijke alias in

Google Assistant gebruikt meestal je voornaam om je tijdens een gesprek aan te spreken. Net zoals je familie dat zou doen, bijvoorbeeld. Maar wist je dat je ook een alias kunt instellen? Dit is een soort bijnaam. Wil je dat je Google Nest Hub je in de toekomst bij je bijnaam noemt? Het is heel eenvoudig: open de Google Home app, klik op je profielfoto en kies “Assistant instellingen”. Hier vind je halverwege ergens “bijnaam”. Daarnaast kun je controleren hoe de spraakassistent je nieuwe naam zal uitspreken voordat je hem activeert. Daarna ben je klaar om van je nieuwe functie gebruik te maken, meneer de onoverwinnelijke!

Hebben we je al overtuigd?

Natuurlijk hopen we dat je bent overtuigd van de functionaliteit van Google Assistant en wat nieuwe dingen hebt geleerd. Ben je nou al in bezit van Google Assistant producten en wil je de collectie uitbreiden na het lezen van dit artikel? Of heb je nog helemaal niks in huis en wil je beginnen met het opbouwen van een Google Assistant smart home? Neem dan een kijkje op onze Google Assistant pagina!