In deze video van onze Start met Smart-serie op ons YouTube-kanaal behandelen we wat een spraakassistent en smart speaker precies is, wat je opties zijn en welke het beste is voor jou. We behandelen de spraakassistenten die we de ‘grote drie’ noemen, namelijk: Apple’s Siri, Google Asisstant en Amazon’s Alexa.

Allereerst is het natuurlijk goed om even te behandelen wat zo’n spraakassistent precies is. Een slimme spraakassistent is een vorm van kunstmatige intelligentie die bepaalde dingen kan doen zodra jij een zogenaamde spraakopdracht uitspreekt. Een spraakopdracht is simpelweg een opdracht die je uitspreekt tegen jouw persoonlijke ‘assistent’.

In principe is de belangrijkste taak van spraakassistenten dus het handsfree beantwoorden van vragen of uitvoeren van opdrachten. Juist die vervelende taakjes waar je niet voor op wilt staan kan de assistent voor je oppakken.

Belangrijk om je te realiseren is wel dat achter elke spraakassistent ook een bepaald smart home ecosysteem zit. De taken die de assistent uitvoert worden dus binnen de grenzen van dit ecosysteem uitgevoerd. Het ecosysteem bestaat uit een tal van slimme producten die door de assistent bestuurd kunnen worden. Hieronder bespreken we elke spraakassistent, en het bijbehorende ecosysteem, even afzonderlijk.

Siri

We beginnen met de welbekende assistent Siri. De naam klinkt misschien schattig en simpel, maar is bewust gekozen. Het staat namelijk voor: Speech Interpretation and Recognition Interface. Van de drie grote spraakassistenten waar we het over hadden, is dit de oudste. Siri was al beschikbaar op iPhones in 2011.

Apple heeft Siri beroemd gemaakt door haar gevatheid en humor. Ook klinkt de stem en toon van Siri erg natuurlijk Het bijbehorende smart home systeem van Siri, Apple Home, werkt goed en is betrouwbaar. Alle gegevens worden bijvoorbeeld lokaal opgeslagen. Hierdoor is jouw persoonlijke data veiliger. Benieuwd naar de spraakopdrachten waarvoor je Siri kunt gebruiken? Neem dan hier een kijkje.

Daarnaast is het unieke aan Apple Home en Siri dat het goed geïntegreerd is op iOS- en Mac-apparaten, wat bij andere ecosystemen niet het geval is. Ook zijn de smart home producten van Apple van hoge kwaliteit en hebben een langere levenscyclus, bijvoorbeeld in vergelijking met Amazon Echo smart speaker. Dit komt ook omdat Siri nog steeds goed werkt op apparaten die wat ouder zijn.

Maar aan deze voordelen zit ook een duidelijke keerzijde: Siri is dus echt alleen beschikbaar binnen het Apple-universum. Dit betekent dat alleen Apple-gebruikers hem kunnen gebruiken. Maar hier komt misschien verandering door de komst van Matter. Wil je meer weten over Matter? Bekijk dan even onze vorige Start met Smart-video die hierover ging.

Om een spraakassistent volledig in je smart home integreren, valt het aan te raden om een speaker aan te schaffen die een spraakbediening-integratie heeft – dit noemen we een smart speaker. In het geval van Siri moet je hiervoor kijken naar de Apple HomePod of Apple HomePod mini.

Google Assistant

De volgende optie is Google Asisstant. Google Assistant werd in 2016 geïntroduceerd en is daarmee het ‘jongste’ van de drie spraakassistent opties. Toch wordt hij daarnaast ook beschouwd als het slimste van de drie en dit is niet verrassend. De assistent heeft namelijk verbinding met de grootste zoekmachine ter wereld: Google.

De spraakassistent kan zich ook makkelijk aanpassen aan gebruik op smartphones en werkt onafhankelijk van het besturingssysteem van het apparaat. Hij kan dus gebruikt worden in combinatie met iOS en Android – in tegenstelling tot Siri.

Het nadeel van Google Asisstant is dat juist die uitgebreide integrering van de Google-zoekmachine en de bijbehorende agenda- en nieuwsapps, voor beginners een belemmering kunnen vormen. Hoewel het natuurlijk mogelijkheden biedt dat je via Google Assistant je agenda kunt checken of feitjes kunt opzoeken op het internet, kan dat juist voor nieuwkomers in de smart home wereld iets te veel van het goede zijn.

Ook is de speelsheid van de spraakassistent bij bijvoorbeeld grappige vragen of spraakopdrachten die niet heeeel serieus bedoelt zijn ook ver te zoeken. Deze humor vind je eerder terug bij Apple’s Siri of Amazon’s Alexa. Verder is gegevensbescherming niet van het hoogste belang bij Google. Hoewel Google zelf claimt persoonlijke gegevens niet door te spelen naar andere partijen, is het nog steeds mogelijk dat het bedrijf met jouw data zijn voordeel doet.

Om Google Assistant volledig in jouw smart home te integreren kun je het best een Google Nest Hub of Google Nest Mini aanschaffen.

Amazon Alexa

Dan zijn we aangekomen bij de laatste spraakassistent van de ‘grote drie’, namelijk Amazon’s Alexa. Alexa werd in 2014 geïntroduceerd en met de Amazon Echo smart speaker serie is Alexa inmiddels de populairste smart home assistent geworden.

Met Alexa kun je verschillende routines instellen en creëren. Hierbij komt nog eens kijken dat het er een groot aantal producten compatibel is met het Amazon-ecosysteem. Ook werkt Alexa met iPhones en Android-smartphones, waardoor het voor de meeste mensen goed te gebruiken is. Slimme apparaten die compatibel zijn met het ecosysteem worden geproduceerd door verschillende merken en kunnen makkelijk worden geïntegreerd. Zijn ze geïntegreerd, dan kunnen door middel van spraakopdrachten bestuurd via Alexa.

Maar ook hier zijn nadelen: Alexa is namelijk in het verleden doelwit geworden van hackeraanvallen. De gegevensveiligheid wordt door veel gebruikers dan ook wel in twijfel getrokken, want er zijn bijvoorbeeld ook meldingen geweest dat een Alexa speaker naar mensen heeft geluisterd terwijl de spraakassistent uitgeschakeld was. Volgens Amazon zijn deze problemen inmiddels echter verholpen.

Misschien wel het grootste minpunt van Alexa is echter dat de spraakbediening nog steeds niet werkt in het Nederlands. Als je een spraakopdracht doet, moet deze dus uitgesproken worden in het Engels of een andere taal waarmee de spraakassistent werkt.

Vergelijking: welke spraakassistent en smart speaker moet je kiezen?

Welke spraakassistent voor jou het meest geschikt is, hangt uiteindelijk af van jouw smart home en jouw voorkeuren. Ben je op zoek naar een spraakassistent met vrijwel eindeloze uitbreidingsmogelijkheden en makkelijke winkelmogelijkheden? Dan is Amazon’s Alexa geschikt voor jou.

Ben je op zoek naar een assistent met de slimst mogelijke spraakbediening die ook je berichten en je agenda bij kan houden, dan is Google Assistant de juiste keuze. Wij bij tink vinden Google Assistant iets aantrekkelijker dan Alexa omdat de keuze aan integreerbare slimme speakers en apparaten iets groter en breder is. Daarbij komt ook nog dat Google Assistant wel werkt met spraakopdrachten in het Nederlands.

Apple’s Siri is de oudste van de drie en heeft kwalitatief gezien misschien ook wel de beste spraakbediening – de kunstmatige intelligentie is snel van begrip en grappig. Het belangrijkste om rekening mee te houden in dit geval is dat deze voor nu nog voornamelijk te gebruiken is door Apple-gebruikers.