Het is een bekend probleem voor ons allemaal. Die ene plek bij je thuis waar het wifi signaal niet sterk genoeg is of steeds maar wegvalt. Voor sommigen is het ‘slechts’ de badkamer en in minder gunstige gevallen is het je eigen studeerkamer die een zogenaamde dead zone wordt. Maar wat doen we om het probleem te verhelpen?

Een wifi mesh-netwerk biedt een snelle en eenvoudige oplossing. In tegenstelling tot een wifi router met een enkel toegangspunt, heeft een mesh-netwerk meerdere toegangspunten. Dit betekent dat elk van hen directe toegang tot het thuisnetwerk creëert. Er is constante communicatie tussen deze toegangspunten om een zo efficiënt mogelijke uitwisseling van gegevens onderling naar de oorspronkelijke router te creëren. Alle toegangspunten zijn dus tegelijkertijd ontvangers en zenders.

Afhankelijk van de netwerkbelasting kan een frequentiewisseling van 2,4 en 5 gigahertz plaatsvinden. Of een omschakeling naar een ander toegangspunt. Mocht een toegangspunt (en dus de netwerktoegang) uitvallen, dan wordt het signaal automatisch omgeleid naar andere beschikbare, ingeschakelde mesh-toegangspunten. Op deze manier wordt een volledige uitschakeling van het hele netwerk vermeden.

Kortom, deze netwerkstructuur zorgt ervoor dat er een stabiele wifi-dekking binnen je eigen vier muren tot stand wordt gebracht. Ook nog eens door het hele huis.

De voordelen van een mesh-netwerk

In een mesh-netwerk zijn de afzonderlijke toegangspunten met elkaar verbonden via radiosignalen en niet via LAN-kabels zoals gewoonlijk het geval is. Voor degenen onder ons die een hekel aan kabels hebben, ontneemt het mesh-netwerk een hoop stress in het dagelijks leven. Een mesh-netwerk maakt een automatische aanpassing aan veranderende omgevingsomstandigheden mogelijk, dankzij zelfoptimalisatie.

Wat ook handig is, is dat we als gebruiker van het netwerk altijd maar één netwerknaam zien, de SSID. Dit terwijl er meerdere toegangspunten zijn. Ongeacht of we verbinding willen maken met het mesh-systeem vanaf een tablet in bed, vanaf een computer aan het bureau of vanaf een smartphone op het balkon.

Wifi repeater vs toegangspunt mesh-netwerk

Een belangrijk verschil ligt in de constructie van het datanetwerk. Als we een normale wifi router in ons huis hebben, zal deze gegevens verzenden en ontvangen binnen zijn bereik. Dit bereik is niet altijd toereikend en kan bijvoorbeeld door een hoek op de tweede verdieping in het huis voor problemen met je verbinding zorgen. Dit is het punt waarop veel mensen besluiten om een wifi repeater aan te schaffen. We plaatsen zo’n apparaat in de straal van onze router en vergroten zo het bereik ervan. Maar wat is hier mis mee?

Mesh-netwerken zijn sneller

Wifi repeaters gebruiken exact hetzelfde kanaal voor alle inkomende en uitgaande signalen. De transmissiesnelheid van een enkele repeater wordt dus al gehalveerd en onze netwerksnelheid wordt daardoor vertraagd. Mesh-netwerken daarentegen communiceren op drie radiofrequentie banden (kortweg tri-band). Hierbij vindt de uitwisseling op een eigen frequentieband plaats. Daarnaast wordt zowel 2,4 als 5 gigahertz, en soms ook 6 GHz (wifi 6),  ondersteund en gebruikt. De onderbrekingen zijn hierdoor minimaal. Zo blijft het wifi signaal stabiel en snel.

Zoals eerder benoemd, krijgen alle toegangspunten binnen een mesh-netwerk dezelfde identiteitscode. Dit is niet het geval met repeaters. Elke repeater krijgt zijn eigen netwerknaam en zo creëren we meerdere hotspots binnen het huis. Repeaters zijn, in tegenstelling tot mesh-toegangspunten, niet slim genoeg om ons te verbinden met het toegangspunt met de sterkste prestaties. In algemene zin zorgt dit voor een aanzienlijke vertraging van het netwerk en ben je niet altijd voorzien van de best mogelijke wifi verbinding.

Google Wifi & TP-Link wijzen je de weg

Een energiebesparende en relatief goedkope variant is de Google Wifi. Dit mesh wifi netwerk heeft alle bovengenoemde voordelen en Google maakt de setup en installatie heel gemakkelijk voor je. Binnen een mum van tijd ben je klaar voor gebruik en kun je genieten van een stabieler, sneller en betrouwbaarder netwerk in huis. Trouwens, met Google Wifi kunnen we ook Philips Hue lampen bedienen (hoera!). Klik op de link in de onderstaande afbeelding en kom nog meer voordelen te weten over een mesh-netwerk.

Een iets geavanceerdere variant is de TP-Link Deco M9 Plus. Waar dit wifi netwerk eveneens van alle voordelen is voorzien van een mesh-netwerk, kunnen de toegangspunten ook als hub van je smart home fungeren. Zo vergroot je dus niet alleen je bereik en wifi stabiliteit, maar kun je ook in iedere kamer van je huis genieten van smart home producten. En dat zonder vervelende vertraging.