Rookmelders zijn per 1 juli verplicht in alle woningen in Nederland (lees hier meer over deze nieuwe wetgeving). Zou het dan niet ideaal zijn als de melder niet alleen alarm zou slaan, maar ook het licht zou kunnen aandoen, andere rookmelders zou kunnen activeren en je een pushbericht op je smartphone zou kunnen sturen? Als je dan toch een nieuwe rookmelder moet kopen, dan bieden slimme rookmelders je nog meer waar voor je geld. Wij zetten alles wat je moet weten over op een rijtje.

Het belangrijkste doel van alle rookmelders is het zorgen voor meer veiligheid. Slimme rookmelders kunnen echter nog veiliger zijn dan conventionele rookmelders. Hoe ze dit doen, lees hier hieronder.

1. Makkelijk aan elkaar koppelen

Slimme rookmelders staan met elkaar in verbinding. Op deze manier registreert elk apparaat wanneer er ergens in je huis brand ontstaat. Alle rookmelders slaan dan onmiddellijk alarm. In het geval van sommige slimme melders, zoals de Google Nest Protect, vertelt het systeem je zelfs via stemgeluid in welke kamer de potentiële brandhaard zich bevindt.

2. Aansluiten op je smart home netwerk

Als je slimme rookmelders in een netwerk opneemt met de andere slimme apparaten in je huis, verbeter je je veiligheid nog meer. Bij een alarm kunnen bijvoorbeeld lampen de vluchtroute aangeven of camera’s de brandhaard registreren voor latere documentatie. De specifieke toepassingen verschillen van model tot model.

3. Push-berichten bij alarm

Conventionele brandmelders helpen je alleen als je thuis bent. Slimme rookmelders laten het je ook weten als je onderweg bent – via een pushbericht op je smartphone. Zo kun je in geval van nood de brandweer bellen, zelfs als je niet thuis bent. Dit beschermt niet alleen je huis, maar ook je buren, vooral in het geval van appartementsgebouwen.

4. Meer functies dan alleen rook melden

Veel slimme modellen kunnen veel eer dan alleen rook detecteren. Neem bijvoorbeeld de Bosch Smart Home rookmelder; deze bezit over noodverlichting. Zo alarmeert de melder je niet alleen in het geval van brandgevaar, maar zorgt deze er ook voor dat de vluchtweg altijd verlicht is. Daarnaast waarschuwt de Google Nest Protect je ook bij gevaar voor koolmonoxide en heeft deze ook een nachtlampje.

5. Automatisch onderhoud

In tegenstelling tot conventionele rookmelders onderhouden slimme rookmelders zichzelf automatisch en met veel kortere intervallen. Zo kun je er zeker van zijn dat alles altijd in orde is. Als het systeem onregelmatigheden detecteert, brengt de app van de fabrikant je op de hoogte via een pushbericht.

6. Dempen via app in geval van vals alarm

Iedereen die wel eens is opgeschrikt door een vals alarm zal het gemak van een dempfunctie op prijs stellen. Met slimme rookmelders kunt je dit eenvoudig via je smartphone doen. Dit is een verademing, vooral bij rookmelders die moeilijk te bereiken zijn.

Waar moet je op letten bij het kopen van een slimme rookmelder?

Ben je overtuigd en wil je een slimme rookmelder aanschaffen? Dan zijn er een aantal punten waarop je moet letten. Allereerst is het belangrijk om na te gaan wat de functies zijn die je nodig hebt of graag wilt. Loop daarom de volgende vragen na:

Waar wil je de rookmelder plaatsen?

Eigenlijk zorgt het hebben van een rookmelder in iedere kamer van je woning voor de beste bescherming tegen rookvorming bij je thuis. Maar het is natuurlijk geen goedkope oplossing om voor iedere kamer een slim brandalarm aan te schaffen. Volgens de nieuwe wetgeving heb je er op z’n minst eentje nodig op elke verdieping (waar ‘geleefd’ wordt).

Hieronder hebben we aangegeven waar je minimaal een rookmelder moet hebben hangen, waar het optimaal is om een rookdetector te hebben en waar je een extra rookmelder zou kunnen ophangen. Aan het plafond wordt wel gezien als de meest ideale plek omdat rook bijna altijd opstijgt en je dus zo optimaal rook kunt detecteren.

Afhankelijk van waar je de rookmelder plaatst, moet je beslissen of je een rookmelder op batterijen of eentje met bedrading nodig hebt. Let daarom altijd goed op bij het kopen wat voor soort energievoorziening die melder heeft.

Welk smart home ecosysteem en protocol gebruik je?

Als je al een aantal smart home producten in huis hebt of deze wilt aanschaffen, is het handig om gelijk na te denken over welk ecosysteem je wilt gaan gebruiken. Verschillende rookmelders zijn namelijk compatibel met verschillende ecosystemen, zoals Amazon Alexa, Google Assistant of Apple HomeKit. Ook is het goed om te bedenken of je een rookmelder wilt die aansluitbaar is op wifi of een andere soort protocol als ZigBee.

Voor onze aanbevelingen voor slimme rookmelders die te gebruiken zijn met de Apple HomeKit, lees dan een van onze eerdere artikelen.

Wil je nog specifieke aanvullende functies?

Zoals eerder genoemd, is een van de voordelen van slimme rookmelders dat ze vaak meer kunnen dan alleen rook melden. Sommige rookmelders, zoals de Google Nest Protect, zijn ook een koolmonoxidemelder. Andere melders, zoals de Bosch Smart Home rookmelder, hebben ook noodverlichting.

In het kort

Er zijn dus veel redenen om een slimme rookmelders aan te schaffen, maar ook veel dingen waar je op moet letten. Helemaal wanneer je toch al een nieuwe rookmelder moet aanschaffen. Eigenaars van een eigen flat of huis kunnen de slimme apparaten installeren wanneer zij er voor het eerst gaan wonen of de conventionele melders vervangen.

Huurders mogen dat laatste niet zelf doen. De door de verhuurder geïnstalleerde apparaten mogen niet zonder toestemming worden gedeactiveerd of gedemonteerd. Als de huisbaas de vervanging weigert, kun je de slimme rookmelder er natuurlijk gewoon naast hangen. Dan profiteer je ook van alle functies. Je zult dan alleen moeten leven met de valse alarmen van de conventionele modellen.