Tegenwoordig dringt het steeds sterker tot ons door dat technologie er met hele grote sprongen op vooruit gaat. Tegelijkertijd zoeken we naar een balans tussen gemak, veiligheid en privacy. Het begon eerst met een paar simpele camera’s voor in de tuin en garage. Nu kunnen we ons gehele huishouden van binnen en buiten in de gaten houden waar we ook zijn. In dit artikel nemen we je mee door de wereld van videobeveiliging, de juridische kant hiervan en verkennen we de innovatieve features die de balans proberen te vinden tussen veiligheid en privacy.

Wanneer we praten over slimme videobeveiliging is het ook belangrijk om het wettelijke gedeelte te begrijpen. Zo houden individuen en organisaties zich allemaal aan dezelfde richtlijnen en regels. Denk bijvoorbeeld aan het behouden van opnames, hoe lang mag dat? Wat zijn de regels voor het ophangen van je camera?

In Europa is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) een van de meest bekende wetten die gegevensbescherming reguleert. De wet legt vast hoe gegevens mogen worden verzameld, verwerkt en bewaard. Deze regelgeving geldt voor zowel particulieren als organisaties. Daarom is het belangrijk om van de bepalingen van de AVG op de hoogte te blijven om privacy-inbreuken te voorkomen.

Toestemming en transparantie

Een belangrijke regel in gegevensbescherming is dat je eerst het groene licht moet krijgen van mensen voordat je hun gegevens verzamelt. Dat geldt ook voor slimme beveiligingscamera’s. Mensen moeten weten waarvoor hun gegevens worden gebruikt en welke info wordt opgeslagen. Duidelijkheid is superbelangrijk, zodat mensen op hun gemak zijn met slimme beveiligingssystemen. Laat het dus ook van het begin af aan duidelijk zijn dat camerabewaking aanwezig is. Dit kan bijvoorbeeld door een bordje op te hangen bij je ingang, wat duidelijk aangeeft dat er camerabewaking plaatsvindt.

Beveiliging van gegevens

Alle bewaarde opnames moeten ook veilig worden opgeslagen. Over het algemeen gelden voor organisaties dezelfde regels als voor particulieren. Het is essentieel om opnames op een veilige manier te bewaren en dus gebruik te maken van sterke encryptie en wachtwoorden. Zorg er dus ook voor dat je bestanden enkel en alleen toegankelijk zijn voor jezelf. Een veilige thuisoplossing zoals een NAS kan vaak surveillance en veiligheid van de behouding erg gemakkelijk maken voor je. Afhankelijk van het merk zitten er vaak al bijgeleverde programma’s op zo’n NAS om veel regels in te kunnen stellen. Kijk bijvoorbeeld eens naar Synology of QNAP systemen die je voor aantrekkelijke prijzen in huis haalt. Hiermee kun je vaak ook nog strenge veiligheidsmaatregelen zoals 2FA instellen. Dit betekent dat je niet kunt inloggen zonder een tweede authenticatiecode of SMS-code in te voeren.

Meer gemak met je veiligheid

Het aanbod van camera’s wordt met de dag groter en de technologie slimmer. Maar het mag nog altijd niet ten koste gaan van privacy. Het gemak dient dus niet alleen voor gebruik maar ook voor de veiligheid en privacy van iedereen. Maar wat voor functies bieden slimme camera’s nou die het zo aantrekkelijk maken?

Slimme bewegingssensoren

De meeste moderne camera’s zijn uitgerust met bewegingssensoren. Deze maken het mogelijk om automatisch alleen op te nemen op momenten dat er wat gebeurt. Zo bespaar je niet alleen schijfruimte door onnodige opnames te vermijden, maar verminder je ook de kans dat je opnames maakt van mensen en momenten die irrelevant zijn voor jouw veiligheid. Zo waarborg je makkelijker de privacy van langslopende mensen en jezelf.

Een heel goed voorbeeld van zo’n camera met slimme functies is bijvoorbeeld de Google Nest Cam. Deze kan zelf highlights opnemen op momenten dat er wat gebeurt en maakt hier zelf een overzicht van. Zo hoef je niet constant door je opnames te scrollen om gebeurtenissen te vinden.

Bewegingszones

Stel nou dat je camera zodanig ingesteld is dat het ook deel van de straat voor je huis in beeld heeft? Dat zou dus betekenen dat beveiligingscamera’s je ook op de hoogte stellen wanneer iemand simpelweg langs je huis loopt? Dit is waar de feature van bewegingszones van pas komt! Door bewegingszones in te stellen beperk je het gebied waarin je camera vastlegt dat er iets gebeurt of gebeurd is. Op deze manier worden mensen en voertuigen op straat genegeerd. Maar eenmaal binnen een bewegingszone worden de opnames weer gemaakt. Zo voorkom je nóg meer onnodige opnames en waarborg je nog gemakkelijker de veiligheid en privacy voor jezelf en eventuele bezoekers.

Realtime toegang, meldingen en tweerichtingscommunicatie

Dankzij smartphone apps die je kunt koppelen aan je slimme camera’s heb je toegang tot vele handige functies. De meeste slimme camera’s stellen je natuurlijk in staat om realtime beelden te bekijken. Niet alleen kun je in realtime beelden bekijken, maar ook meldingen ontvangen wanneer er activiteit wordt ontdekt. Daarnaast hebben vele deurbellen met camera’s ook tweerichtingscommunicatie functies. Hiermee kun je van afstand nog steeds bezoekers aan huis te woord staan. Zo mis je nooit meer dat pakketje wanneer je nét even niet thuis bent!

Conclusie

We weten nu onderhand dat het super belangrijk is om de balans te vinden tussen veiligheid, gemak en gegevensbescherming. De groei van vraag en aanbod voor slimme beveiliging benadrukt ook de wettelijke kaders waar het belangrijk is om te weten wat wel en niet voor jou geldt. De slimme functionaliteiten die vele camera’s voorzien maken het wel een stuk makkelijker om jezelf tijd en moeite te besparen. Zo voorkom je ook vaker dat je opnames maakt van mensen op straat of buiten omgevingen die niet van jou zijn. Maak jezelf bekend met de functies van jouw camera om zo je bezittingen en dierbaren veilig te houden zonder privacy-inbreuken te begaan.